Férfi kézi: Bombac szerint Pastor rendszere eltér Vranjesétől

NAGY PÉTERNAGY PÉTER
Vágólapra másolva!
2020.08.05. 10:52
null
Bombac szerint Pastor rendszere eltér Vranjesétől (Fotó: Dömötör Csaba)
Tavaly novemberben a Nemzeti Sport is beszámolt arról, hogy Juan Carlos Pastort, a Mol-Pick Szeged vezetőedzőjét a szlovén férfiválogatottal boronálták össze a délszláv sajtóban. Az olimpiai bronzérmes, világbajnok, Eb-ezüstérmes spanyol szakember elismerte lapunknak, a múltban megkereste néhány csapat, ám a szlovén nemzeti együttes és a kilencszeres Bajnokok Ligája-győztes Barca sem tartozott közéjük. Előbbi élére végül Ljubomir Vranjest nevezték ki, aki 2017 és 2018 között a Telekom Veszprémet és a magyar válogatottat is irányította.

 


„Jelenleg a két legbiztosabb pont az életemben a Szeged és a családom” – zárta rövidre a kérdést Pastor, aki többek között arról is beszélt, hogy spanyol kapitányként mennyivel stresszesebb volt az élete.

JUAN CARLOS PASTOR: MACKOVSEKNEK IDŐRE VAN SZÜKSÉGE
„Védekezésben könnyen beilleszkedett Borut Mackovsek, hamar megtalálta az összhangot a társakkal. A támadás elsajátítása viszont több időt vesz igénybe, de jó úton jár, gyorsan tanul. A sérültjeink közül Luka Stepancic már bekapcsolódott az edzésekbe, Joan Canellas is hamarosan elkezdheti a futásokat. Ebben az időszakban kiemelt figyelmet szentelünk a regenerációnak, természetes, hogy mindenkinek fáj valamije. A felkészülés úgy alakul eddig, ahogy elterveztem, jól dolgoznak a srácok, bár érződik rajtuk a fáradtság.”
Pedig nem is olyan földtől elrugaszkodott elképzelés lett volna, ha az 52 éves szakember vezeti délnyugati szomszédunk együttesét a januári Európa-bajnokságon, miután Dean Bombac, Matej Gaber, Nik Henigman és Mario Sostaric személyében négy szlovén játékosa volt a Szegedben, akikhez a nyáron Borut Mackovsek is csatlakozott. Utóbbi mostantól együtt játszhat jó barátjával, Bombaccsal, akit 2024-ig köt szerződés a csongrádiakhoz.

„Sokat beszélgettem Boruttal, mielőtt Szegedre igazolt. Egyértelműen erősödtünk vele, és nemcsak azért, mert hármas védőként használható, illetve a támadásokból is kiveszi a részét, hanem mert kész kézilabdázóról van szó, akit már nem kell megváltoztatni. Jó érzés a honfitársaimmal együtt játszani, habár Pastor rendszere teljesen eltér Vranjesétől. Az öltözőben amúgy senki sem foglalkozik azzal, ki honnan jött. Én is csak azzal törődöm, hogy mindennap tanuljak valami újat, folyamatosan fejlődjek, nekem most ez a legfontosabb” – fogalmazott Dean Bombac, akinek Joan Canellas visszatéréséig Dmitrij Zsitnyikovval kell megoldania az irányítóposztot.

A szlovén Matej Gaber a Montpellier-től érkezett a Tisza-partra 2016-ban, a 198 centis, 114 kilós beálló a Velenjében együtt játszott Mario Sostariccsal és az egykori Pick-játékos Stas Skubéval, így neki sem okozott problémát a beilleszkedés. E poszton jobbára Bánhidi Bence váltótársaként szerepel, ám nemcsak az elmúlt év legjobb magyar férfi kézilabdázójával kell megküzdenie a csapatba kerülésért, hanem az ifjabbik Rosta Miklóssal is, aki az előző idényben már megtapasztalhatta a Bajnokok Ligája légkörét.

„Jelenleg a két legbiztosabb pont az életemben a Szeged és a családom”
„Jelenleg a két legbiztosabb pont az életemben a Szeged és a családom”


„Szerencsésnek érzem magam, hogy ilyen játékosokkal vagyok körülvéve: Bence és Miki is kivételes tehetség. Lehet, fiatalabbak nálam, mégis sokat tanulok tőlük, az edzéseken, meccseken állandóan biztatjuk, segítjük egymást. A legutóbbi kiírásban többször védekeztem, mint támadtam, pedig a kapu előtt is feltalálom magam, szeretek gólt lőni. Sajnos az utóbbi években kisebb-nagyobb sérülések hátráltattak, ezért kifejezetten örülök, hogy végre egészségesen kezdhetek el egy felkészülést” – mondta Matej Gaber.

Bodó Richárd és Zsitnyikov mellett nincs könnyű helyzetben Nik Henigman sem, akit nemcsak balátlövőként, de balszélsőként is előszeretettel küld pályára Pastor. A 24 éves, kétméteres szlovén szegedi pályafutása nem indult jól 2018-ban, sokáig adós maradt az eredményes játékkal, a Tisza-partiak mégis életbe léptették a szerződésében szereplő opciót, így jövő nyárig biztosan a kékeknél marad.

„Decembertől a bajnokság beszüntetéséig sokkal többet voltam pályán, mint előtte. Ez jót tett a lelkemnek, az önbizalmamnak, ami szerintem a teljesítményemen is meglátszott. Szeretném, ha az ősszel is folytathatnám ezt a sorozatot, de tudom, meg kell dolgoznom érte: keményen edzeni, tanulni, elkerülni a felesleges hibákat, sérüléseket és okosabbnak lenni bizonyos szituációkban. Balátlövőben érzem a legjobban magam, de ez nem az én döntésem, ott játszom, ahol az edző mondja. Borut érkezésével olyan, mintha nem is Szegeden, hanem otthon lennék, noha itt sokkal nagyobb a türelem, több idő van begyakorolni bizonyos játékelemeket, mint mondjuk a szlovén válogatottban” – közölte Nik Henigman.

Eredetileg Szlovéniába utazott volna magaslati edzőtáborba a Mol-Pick Szeged, ám a Tisza-partiak végül figyelembe vették a Magyar Kézilabda-szövetség ajánlását, amelyben az MKSZ arra kérte a hazai együtteseket, ha tehetik, maradjanak itthon a nyáron. A csapat ezért augusztus 7-ig Szombathelyen gyakorol, az első felkészülési mérkőzését csak öt nappal később, a Dabassal játssza. A csongrádiak ezenkívül még négy találkozót vívnak az alapozás során: 15-én az Orosházával, 21-én és 22-én a horvát Nexével, majd 28-án a Bajnokok Ligája-résztvevő Zágrábbal – jelen állás szerint mindegyiket nézők nélkül, zárt kapuk mögött. A szegedieknek szeptember 2-án Orosházán kezdődik az NB I-es bajnokság, majd két héttel később, a francia PSG ellen a BL-idény is elrajtol.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik