Férfi kézi BL: Ez még egyszer nem fordulhat elő – David Davis

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2020.12.31. 10:30
null
David Davis szerint túl sok energiát vett ki csapatából a Kiel elleni fordítás a BL-elődöntőben (Fotó: MTI)
A Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapatának vezeedzője, David Davis szerint túl sok energiát vett ki belőlük a THW Kiel elleni fordítás, de még egyszer nem fordulhat elő velük az, ami most Kölnben történt.

– Mit érez most, nem sokkal a Bajnokok Ligája négyes döntője után? 
– Nagyon szomorú vagyok – felelte David Davis, a kölni Bajnokok Ligája-négyes döntőben negyedik helyen végző veszprémi férfi kézilabdacsapat vezetőedzője. – Bár nekünk is megvoltak a problémáink, amelyekkel tisztában voltunk, nem úgy mentünk ki Kölnbe, hogy két vereséggel jövünk haza. Nagy céljaink voltak, ráadásul megalapozottan, hiszen az idény során remekül játszottunk, összeállt a csapat, és tele volt önbizalommal. Ehhez képest tulajdonképpen percek alatt elvesztettünk mindent, a Kiel ellen az első félidőben nem voltunk ott fejben. Ezt azért elég kemény volt megélni. Na, hát így érzek most.

A BRONZMECCSRE ALIG MARADT EREJE

Jahja OMAR, a Veszprém jobbátlövője: „Húsz napig nem edzettem a fertőzés miatt, és csak három nappal a torna előtt tértem vissza, egy ideig nem volt biztos a játékom sem. Az első meccsen mindent beleadtam, ami elvitte az energiámat, a bronzmeccsre szinte alig maradt erőm. Az elődöntőben többször is lett volna esélyünk, vezettünk a rendes játékidőben és a hosszabbításban is, de nem tudtuk befejezni a meccset. A Veszprém bajnokcsapat, amely mindig az első helyet akarja megszerezni, csak az lehet a cél, és ha elveszítjük rá az esélyt, hatással van a motivációra, pláne, ha nincsenek ott a szurkolóink sem. A Kiel megérdemelten nyerte meg a négyes döntőt, fantasztikusan játszottak, legyőztek minket és a Barcát is, pedig papíron nem őket tartották esélyesnek egyik meccsen sem. Landin fantasztikusan védett, remek egységet alkotnak.”

Gasper MARGUC, a Veszprém jobbszélsője: „A Kiel ellen a szokásosnál lassabban rajtoltunk, a második félidőben kezdtünk csak el játszani, de ha az elejétől így lett volna, akkor biztos vagyok benne, hogy nyertünk volna. Bár semmi különlegeset nem húztak elő, nem leptek meg minket, mégis hagytuk őket elmenni, és teljesen más egy meccs képe, ha üldöznünk kell az ellenfelet gólról gólra, ami sokat vett ki belőlünk. Az elődöntőben nem voltunk fáradtak, nem voltak erőnléti problémáink, vissza is jöttünk a meccsbe, de a németek kicsit szerencsésebbek is voltak. Nehéz volt elaludni aznap este, másnap már fáradtabbak és lassabbak voltunk, a PSG ellen már fizikailag is alulmaradtunk.”

– Akkor az első meccs első félidejében dőlt el ez a final four?
– Nagyok voltak az elvárások, mi is úgy készültünk, hogy a Kiel után a Barcával találkozunk a döntőben. Az első félidő ellenére egyébként az elődöntőben is meglett volna az esélyünk nyerni, de mivel ez nem sikerült, a második meccsre sokkal nehezebb volt felkészülni, a PSG ellen ráadásul több gondunk is volt, már nem voltunk annyira frissek. Alaposan elemezni kell, ami Kölnben történt, mert ez még egyszer nem fordulhat elő.

– A Kiellel kétszer találkoztak az elmúlt hónapokban. Mennyiben különböztek a németek a korábbiaktól? 
– A csapatuk semmiben, ugyanaz a játék, ugyanaz az iram, ugyanaz a taktika. Maga a meccs volt teljesen más. Nem ugyanaz a torna, egy Bajnokok Ligája-csoportmeccsen másképp áll hozzá az ellenfél, hiszen úgy van vele, hogy még van esélye javítani. A final fourban viszont nincs, itt csak egyetlen mérkőzést játszunk. Meglepetést nem szereztek, mert tudtuk, hogy nagyon jó csapat, tudtuk az erősségeiket, és csak kis dolgokon változtattak, akárcsak mi. De a kellékek hiába voltak ugyanazok, ez másik történet volt. Ha egy csapat hétgólos hátrányból fel tud állni egy hasonló kaliberű ellenfél ellen, az olyan sok energiát emészt fel, aminek végül meg kell fizetnie az árát. Velünk pontosan ez történt.

– A Kiel elleni elődöntő után mit mondott a játékosainak?
– Az a helyzet mindenkinek nehéz volt, és megbeszéltük, hogy ezt a meccset az első félidőben veszíttettük el, annak ellenére, hogy az elmúlt héten minden nap, minden edzésen erre készültünk. Nem volt könnyű őket újra motiválni egy ilyen szoros meccs és egy hosszabbításban elszenvedett egygólos vereség után, de mondtam nekik, hogy van ilyen, mert a Bajnokok Ligája négyes döntőjében minden lehetséges.

– A motiváció ezek után megvolt a PSG elleni bronzmeccsen? 
– Azzal szerintem nem volt gond.

– A mentális vagy a fizikai fáradtság volt nagyobb a második mérkőzésen? 
– Úgy láttam, mentálisan minden rendben volt a srácokkal, de a fizikai fáradtság nagyon rányomta a bélyegét a teljesítményükre. Tény, gyorsan jött a bronzmeccs, és míg hasonló helyzetben a győzelem felemeli a játékosokat, ilyen szoros, érzelemdús vereség után mindig nehéz összeszednie magát az embernek, mert fokozottan érzi a fáradtságot.

– A PSG elleni meccsen miért nem cserélte be a padon ülő Kent Robin Tönnesent és Nikolaj Markussent? 
– Szerettem volna mindenkit a pályára küldeni, és egészségesek is voltak, de ott, abban a meccshelyzetben úgy ítéltem meg, más típusú játékosokra volt szükségünk. Edzőként így döntöttem. Most már arra fókuszálunk, hogy júniusban újra Kölnben lehessünk, és ne történjen meg még egyszer ugyanez.

ELSŐKÉNT TRIPLÁZTAK

A THW Kiel története során negyedszer nyerte meg a férfi kézilabda Bajnokok Ligáját, ebből háromnak részese volt a csapat jelenlegi edzője, a cseh Filip Jícha, aki játékosként 2010-ben és 2012-ben nyerni tudott a német csapattal, az első évében ráadásul a világ legjobbjának választották. A Kiel egyébként ezzel az első együttes, amely már háromszor meg tudta nyerni a BL 2010-ben bevezetett négyes döntőjét, Jícha meg Talant Dujshebaev és Roberto Parrondo után a harmadik edző, aki játékosként is felemelhette a trófeát.

A négyes döntő legértékesebb játékosának (MVP) a Kiel 29 éves német válogatott beállóját, Hendrik Pekelert választották, aki egyébként a januári Európa-bajnokság legjobb védekező játékosa lett, a sorozat gólkirálya pedig csapattársa, a svéd jobbszélső Niclas Ekberg lett 85 találattal, aki Kölnben szerzett tizenöt góljával előzte meg a listán a francia Hugo Descat-t, a Montpellier balátlövőjét. A decemberi final four-hétvége után a kieliek kapusa, a dán Niclas Landin elmondhatja magáról, hogy a világ legjobb játékosa, olimpiai-, világbajnok és Bajnokok Ligája-győztes egy időben.

 

FÉRFI KÉZILABDA BL, NÉGYES DÖNTŐ (KÖLN, LANXESS ARÉNA)
DÖNTŐ – DECEMBER 29.
THW Kiel (német)–Barca (spanyol) 33–28
A 3. HELYÉRT – DECEMBER 29.
PSG (francia)–Telekom Veszprém 31–26
ELŐDÖNTŐ – DECEMBER 28.
Barca (spanyol)–PSG (francia)
37–32
THW Kiel (német)–Telekom Veszprém
36–35 – h. u.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik