Férfi kézi BL: Dujsebajev elmondta, hogyan jött vissza a Kielce mínusz kilencről

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.06.03. 16:14
null
Dujsebajev mindig emlékezni fog erre a sikerre (Fotó: Kielce)
Talant Dujsebajev, a friss Bajnokok Ligája-győztes lengyel Kielce férfi kézilabdacsapatának vezetőedzője hosszabb interjút adott az európai szövetség honlapjának, amelyben beszélt az MVM Veszprém elleni valószerűtlen döntőbeli fordítás hátteréről.  

Mint ismert, a Veszprém 28–19-re vezetett a Kielce ellen a második félidő közepén, utána azonban a lengyelek sorozatban kilenc gólt lőttek, és végül hétméteresekkel megnyerték a döntőt. Nem csoda, hogy a korábbi magyar szövetségi kapitány igen előkelő helyre rangsorolja magában ezt a sikert.

„Még mindig nem tudjuk igazán felfogni, mit éltünk át közösen. Talán néhány hónappal később már pontosan érteni fogjuk. Sok nagyszerű győzelmet arattam a karrierem során, de ez mindenképpen különleges helyet foglal el a szívemben” – mondta Dujsebajev az európai szövetség honlapjának, majd beszélt arról is, mire gondolt a keddi kielcei ünnepség során, amikor több ezer ember köszöntötte a csapatot.

„Megjelent előttem a Szkopjéban elszenvedett tízgólos csoportkörbeli vereségünk, amely után a szurkolóink meglátogattak minket az edzésen, majd a Plock ellen soha nem látott buzdításban volt részünk. Mindig is úgy gondoltam, akkor igazán erős egy klub, ha szoros a kapcsolat a játékosok, a vezetőség és a szurkolók között. Szeretném megköszönni a minket Kölnbe elkísérőknek a támogatást, a BL-győzelem az ő sikerük is.”

Dujsebajev egyébként az egyetlen a férfi mezőnyben, aki játékosként és edzőként is megnyerte a BL-t, most pedig Alfred Gíslason után a második edző lett, aki két csapattal is felért a csúcsra. Az interjúban megkérdezték arról is, kilencgólos hátrányban miért adott szabad kezet a játékosainak.

„Nem nevezném bátor döntésnek, egyedül ezt tehettem abban a helyzetben. Igazság szerint nem voltunk olyan rosszak, inkább a Veszprém játszott nagyon jól. A kapusuk, Pálmarsson, Ilics, Ugalde, Nilsson, Nagy »szétzúztak« minket. Ezután elmondtam a játékosaimnak, hogy a védekezésre kell odafigyelniük, majd rohanjak előre. El akartam kerülni a szégyenletes vereséget, de a játékosaim még többet kihoztak belőle…”

Dujsebajev elárulta, olyan fáradt volt a döntő után, hogy nem maradt ereje ünnepelni. Már két sörtől annyira elálmosodott, hogy elment lefeküdni. „A Flensburg elleni továbbjutásunkra vagyok a legbüszkébb. Utána legyőztük a világ talán legjobb csapatát, a PSG-t, majd a szintén a legjobb háromhoz tartozó Veszprémet. Ahogy mindezt megtettük, arra mindig emlékezni fogok.”

Jurecki a BL-trófeával

embed_kod=
|
nso_uj_cikk_embed
Embed kód:
mceBlockPasteEnd

Dujsebajev arról is beszélt, hogy a döntő után bement a magyar csapat öltözőjébe, és próbálta vigasztalni az elkeseredett veszprémi játékosokat, akik közül többekkel is szinte baráti kapcsolatba került a válogatottnál töltött időszaka során. „Nem tudtam teljesen örülni, mert láttam a szomorúságukat.”

Mint a napokban megírtuk, jövőre a fia, Alex is csatlakozik a Kielcéhez. Dujsebajev nem gyakorolt nyomást a döntés miatt a fiára, a tárgyalásokat a klubelnök végezte, de természetesen nagyon örül, hogy végre egy csapatban dolgozhatnak.

A pályán tizenhat fiam van. Mindenkit egyenlően kezelek, ha arról van szó, leszidom vagy éppen csokoládéval jutalmazom.”

Most egy kis pihenés következik, majd megkezdi a felkészülést a lengyel válogatottal a riói olimpiára. Ami a Kielcét illeti, a BL-siker miatt részt vesznek a Super Globe-on, majd szeretnék megvédeni a hazai elsőségüket és újra bejutni a final fourba. „Ha ez megvan, akkor kezdhetünk el foglalkozni azzal, hogy első csapatként megvédjük a címünket.”

És várható-e, hogy az olimpián újra szabad kezet adjon a játékosainak? „Nem, az csak olyan nehéz helyzetekben fordulhat elő, mint amibe a Veszprém ellen a negyvenhatodik percben voltunk.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik