Férfi kézi BL: A Kiel jobb volt a döntő pillanatokban – Lékai

Vágólapra másolva!
2020.02.13. 19:42
null
Lékai Máté szerint a második félidő elején ment el a meccs (Fotó: Koncz György, archív)
A sérülés után idén visszatérő Lékai Máté szerint reális volt a Kiel egygólos győzelme a Veszprém felett a BL-ben, de a játékban benne volt a vendégsiker is.

 

„Hát az, hogy az utóbbin én is játszottam! – válaszolta tréfálkozva Lékai Máté arra a kérdésünkre, hogy szerinte mi volt a fő különbség a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapatának szeptemberi és most szerdai Bajnokok Ligája-csoportmeccse között a német THW Kiel ellen. Tavaly a németek 37 – 31-re győztek a Veszprém Arénában, egy meglehetősen egyoldalú összecsapáson, a mostani viszont már egy nagyon kiélezett csatát hozott, igaz, megint a Kiel örülhetett a végén, 29–28-ra nyert.

Az első meccsen a lerohanásaikkal vertek meg minket, amelyeknek egyszerűen nem találtuk az ellenszerét – mondta a 31 éves, 134-szeres válogatott irányító. – A mostani meccsen, amikor már négy góllal elhúztak, egy pillanatra felrémlett, hogy talán újra megtörténhet ugyanez, de nem engedtük el őket, végig ott lihegtük a sarkukban. Viszont a szünetben hiába volt döntetlen az állás, rosszul kezdtük a második félidőt, és az a tíz perc volt a Kiel győzelmének kulcsa. Akkora előnyt tudtak felhalmozni ennyi idő alatt, amit már nem tudtunk megfordítani, hiába zárkóztunk fel a végére.”

Végül egalizálni sem sikerült, pedig a Veszprém nyerni ment Németországba, hogy revansot vegyen az első meccs kudarcáért. Bár szerinte a döntetlen lett volna igazságos, Lékai elismerte, a hazaiak egygólos győzelme is reális és megérdemelt, mert a második félidőben többet mutattak – így is csak nüanszokon múlt a végeredmény.

Igaz, egy döntetlennel sem lettünk volna beljebb, ha a csoportelsőséget nézzük – folytatta Lékai, aki szerint a BL jelenlegi mezőnyében van hat-hét olyan csapat, amely bárhol és bármikor le tudja győzni egymást, függetlenül attól, hogy hazai pályán vagy idegenben játszik-e. – A szerda esti, kiélezett meccsben benne volt akár egy veszprémi siker is, de a döntő pillanatokban a németek jobbak voltak. Az első hely számunkra elúszott, de mindent megteszünk azért, hogy a másodikon végezzünk.”

Ebben a magyar bajnok egyetlen érdemi ellenfele a francia Montpellier, amelyet jövő héten vasárnap fogad. David Davis csapata nem csak azért akar mindenáron nyerni, mert hazai pályán kötelező a győzelem, hanem mert van is miért törlesztenie, az első meccsen ugyanis 23–18-re kikapott idegenben.

Lékai Máté idén tért vissza a pályára novemberi térdsérülése után, ami miatt ki kellett hagynia a januári Európa-bajnokságot, de ebben az évben már négy mérkőzésen is pályára lépett – a Vác, a Tatabánya, az FC Porto és a THW Kiel ellen, mind a négy mérkőzést idegenben játszotta a Veszprém.

Vannak azért még kisebb fájdalmaim, de szerencsére nincsen bennem félelem. Ha lenne, akkor nem is szabadna pályára lépnem – fogalmazott Lékai. – Egyelőre hol többet, hol kevesebbet játszom, és én is érzem, hogy a formámat vissza kell szereznem, ehhez pedig meccsek kellenek. A kondícióval viszont már egyáltalán nincs gondom, januárban, míg a többiek Európa-bajnokságon játszottak, mi egy mini-alapozást végeztünk el.”

A játékos sérülés miatt itthonról követte a magyar válogatott bravúros Eb-szereplését, és mint elmondta, minden sportoló számára ez a szituáció az egyik legrosszabb, hiszen legszívesebben ott lenne és segítene a többieknek.

De ki tudja, lehet, ha mindenki egészséges lett volna, nem érünk el ilyen jó eredményt. Lehet, hogy ez kellett a srácoknak ahhoz, hogy ennyire ügyesek legyenek” – tette hozzá.

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 12. FORDULÓ
B-CSOPORT

THW KIEL–TELEKOM VESZPRÉM 29–28 (15–15)
Kiel, 9500
néző. V: Jurinovic, Mrvica (horvátok)
KIEL: N. LANDIN – EKBERG 8 (4), Reinkind 1, ZARABEC 4, PEKELER 7, Duvnjak 2, M. Landin 1. Csere: Weinhold 2, HORAK, L. Nilsson 3, Dahmke 1. Edző: Filip Jícha
VESZPRÉM: Cupara – Marguc 1, J. Omar 4, Moraes 2, BOROZAN 5, Terzic, MANASZKOV 3. Csere: Sterbik (kapus), Nenadics 2, Lauge 1, Mackovsek 2, A. Nilsson 5, Blagotinsek, Lékai, Gajic 1 (1), Strlek 2. Edző: David Davis
Kiállítások: 2, ill. 4 perc
Hétméteresek: 4/4, ill. 1/1
Az eredmény alakulása: 5. perc: 2–2. 10. p.: 4–6. 15. p.: 8–8. 20. p.: 10–10. 22. p.: 12–10. 25. p.: 12–13. 34. p.: 17–17. 37. p.: 21–17. 47. p.: 25–24. 51. p.: 28–25. 55. p.: 29–27

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik