Férfi kézi: A francia élvonal sokkal erősebb a magyarnál – Gajic

N. P.N. P.
Vágólapra másolva!
2020.11.16. 09:17
Szárnyal az újonc Limoges a francia kézilabda-bajnokságban – köszönhetően a Veszprémtől a nyáron távozó jobbszélsőnek, Dragan Gajicnak, aki 76 találattal vezeti a góllövőlistát.

– Miért igazolt egy Bajnokok Ligája-döntős csapatból a francia élvonal újoncához?
– Amikor kiderült, hogy Veszprémben nem kapok újabb szerződést, rögtön arra gondoltam, ismét Franciaországban szeretném folytatni a pályafutásomat – mondta a Nemzeti Sportnak a szlovén Dragan Gajic, a francia Montpellier korábbi, a Limoges jelenlegi jobbszélsője, aki 2016 és 2020 között a Telekom Veszprém játékosa volt, ezalatt 675 gólt szerzett, amivel a magyar rekordbajnok örökranglistáján a 27. helyen áll. – A Limoges volt a legkitartóbb kérőm, az edző, a sportigazgató és az elnök is engem akart. Olyan terveket vázoltak fel, amelyek megkönnyítették a döntésemet.– Miért igazolt egy Bajnokok Ligája-döntős csapatból a francia élvonal újoncához?
– Amikor kiderült, hogy Veszprémben nem kapok újabb szerződést, rögtön arra gondoltam, ismét Franciaországban szeretném folytatni a pályafutásomat – mondta a Nemzeti Sportnak a szlovén Dragan Gajic, a francia Montpellier korábbi, a Limoges jelenlegi jobbszélsője, aki 2016 és 2020 között a Telekom Veszprém játékosa volt, ezalatt 675 gólt szerzett, amivel a magyar rekordbajnok örökranglistáján a 27. helyen áll. – A Limoges volt a legkitartóbb kérőm, az edző, a sportigazgató és az elnök is engem akart. Olyan terveket vázoltak fel, amelyek megkönnyítették a döntésemet.

Dragan Gajic harminchat évesen is remekel a francia bajnokságban (Fotó: Imago Images)
Dragan Gajic harminchat évesen is remekel a francia bajnokságban (Fotó: Imago Images)

– Hiányzik Magyarország?
– Négy csodálatos évet töltöttem Veszprémben. Korábbi csapattársaimon kívül a klub alkalmazottait is nagyon megszerettem, ám ugyanez igaz a szomszédokra vagy a veszprémi emberekre.

– A Limoges a PSG mögött második a tabellán. Miben különbözik a Lidl Starligue az NB I-től?
– Senkit sem akarok megbántani, de a Szegedet és a Veszprémet leszámítva a francia élvonal sokkal erősebb, mint a magyar. Dinamikusabb, több az egy egy elleni küzdelem, fizikailag nagyobb erőbedobásra kényszerülnek a csapatok, a színvonal magasabb. Taktikailag viszont felfedezek némi hasonlóságot az NB I-gyel.

– A korábbi BL-ezüstérmes Nantes együttesét is legyőzték. Mi a siker kulcsa?
– Nincs titok, hacsak az nem, hogy sokat és keményen dolgoztunk a felkészüléskor. És a szerencse is mellénk szegődött, elkerültek minket a sérülések, ráadásul egyetlen koronavírusos játékosunk sem volt még. Mindig csak a következő mérkőzésre gondolunk, amit természetesen meg szeretnénk nyerni – ez a mentalitás mostanáig bejött, ugyanis nyolc forduló alatt tizenegy pontot gyűjtöttünk.

– Legutóbb a Toulouse ellen tíz gólt szerzett, megválasztották a meccs legjobbjának, mi több, hetvenhat találattal a góllövőlistát is vezeti. Minek köszönhető ez a teljesítmény harminchat évesen?
– Az utolsó veszprémi idényem volt karrierem legjobbja, legalábbis én úgy érzem. Szerencsére a Limoges-ban ott folytattam, ahol a koronavírus miatt félbeszakított kiírásban abbahagytam – annyi különbséggel, hogy itt hatvan perceket játszom, ezért a statisztikai mutatóim jobbak. A jó formám annak is betudható, hogy most már odafigyelek mit eszem, mennyit és hogyan pihenek. A karantén alatt keményen dolgoztam, az állóképességem sokat fejlődött. De ez mind mit sem érne, ha már kiveszett volna belőlem a tűz, az elszántság, a vágy. Amíg ezek megvannak, biztosan nem hagyok fel a kézilabdával.

CSAPATOK, AMELYEKNEK DRAGAN GAJIC BETALÁLT A LIMOGES JÁTÉKOSAKÉNT
Nimes
8 gól
Cesson-Rennes
13
Créteil
10
Nantes
8
Chambéry
8
PSG
11
Istres
8
Toulouse
10

– Kétezertizenhatban már lemondta a válogatottságot, Ljubomir Vranjes azonban most ismét meghívta a szlovén csapatba. Milyen volt a visszatérés?
– Büszkeséggel tölt el, megtiszteltetés, hogy hazámat, Szlovéniát képviselhetem, boldogan csatlakoztam a srácokhoz. Kifejezetten örültem, amikor ismét találkoztam egykori vesz­prémi edzőmmel, Ljubomir Vranjessel. Ismerem, ahogy dolgozik, tisztában vagyok vele, mit vár el a csapattól, tőlem, ezért csak jókat tudok róla mondani. Na meg az sem mellékes, hogy kedveli a játékomat.

– Követi még a Veszprém mérkőzéseit? Bánja, hogy nem játszhat a Bajnokok Ligája decemberre halasztott négyes döntőjében?
– Szinte az összes meccsét láttam a Veszprémnek, amióta Limoges-ba igazoltam, mindegyiket végigszurkoltam. A szívem egy része mindig „vörös” lesz. Annak a csapatnak, amelyik kiharcolta a négyes döntőbe jutást a Bajnokok Ligájában, én is tagja voltam, ezért, ha lenne lehetőségem, szívesen pályára lépnék Kölnben. Mindenesetre a koronavírus-járvány teljesen felborította az életünket, sok furcsaság történt ebben az évben – a kölni BL-döntő is ilyen. 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik