Csak a kezüket figyeljék! – a női kézilabda BL legjobb hét csapatának álomhetese

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2022.04.18. 16:27
null
Összeállítottuk a női kézilabda BL legjobb hetesét a még talpon lévő klubok játékosaiból. A Győrből Schatzl Nadine (balra lent) és Stine Oftedal (jobbra) is bekerült, csakúgy, mint az Esbjeg klasszisa, Henny Reistad (Fotók: Imago Images, Török Attila)
Április utolsó és május első napján kezdődik a negyeddöntő a női kézilabda Bajnokok Ligájában, amelynek tétje a június 4-én és 5-én az új budapesti multifunkcionális sportcsarnokban sorra kerülő négyes döntőbe jutás. Mivel az orosz–ukrán háború miatt az európai szakszövetség kizárta az orosz klubokat, a francia Metz játék nélkül lépett át a Rosztov-Donon, de a maradék három párban ádáz csatára van kilátás a Győr és a francia Brest, a román CSM Bucuresti és a dán Esbjerg, a szlovén Ljubljana és a címvédő norvég Kristiansand között. A még versenyben lévő hét klubból összeállítottuk álomhetesünket, amelynek tagjai közül többen még nem emelhették a magasba a legértékesebb klubtrófeát.

 

KAPUS
SANDRA TOFT
(Brest)
A sportági világhatalomnak számító Dánia az elmúlt évtizedekben mindkét nemnél kapusfenoménok sorát nevelte ki, közülük is kiemelkedik az utóbbi években parádézó 32 éves Toft. A 176 centis hálóőr – aki a 2016-os és a 2020-as Európa-bajnokságon is a legjobb lett posztján – pazar évet zárt, hiszen a dán nemzeti csapattal világbajnoki bronzérmes lett és a nemzetközi szövetség 2021 legjobb női játékosának választotta meg. A korábban hazai topklubokban (Holstebro, Esbjerg) és a norvég Larvikban is megforduló dán, norvég és francia bajnok klasszis három éve a francia Brest alapembere, de nyártól Győrben folytatja karrierjét. Az életnél tényleg nincs nagyobb rendező, elvégre Toft és a Brest az előző idényben az elődöntőben hétméteresekkel győzte le az ETO-t, most pedig már a nyolc között találkozik a két együttes. Igazi bravúrkapus, akinek, ha belelendül, ziccerből és büntetőből is nehéz túljárni az eszén. A Larvikkal és a Bresttel is szerzett már BL-ezüstöt, idén viszont aligha adná alább az aranynál.



JOBBSZÉLSŐ
MARIT RÖSBERG JACOBSEN (Esbjerg)
A versenyben lévő hét egyesület közül egyedül az Esbjerg nem jutott még be a legjobb négy közé az elitsorozatban, ami pluszmotivációt adhat Jacobsennek és társainak, akik a rapszodikus CSM ellen jó eséllyel várhatják a negyeddöntőt. A 28 éves, 165 centis norvég szélső 2018-ban állt légiósnak, 2019-ben EHF-kupa-döntőbe jutott az Esbjerggel, de alulmaradt a Siófokkal szemben. Hazája válogatottjával már több sikerélmény jutott neki: 2017-ben világbajnoki ezüstöt, tavaly aranyat nyert, 2020-ban Európa-bajnok lett, a 2021-re halasztott tokiói olimpián bronzzal zárt. Az aktuális BL-idényben 44-szer volt eredményes, a Ferencvárost hat góllal keserítette el a csoportkörben. Gyorsaságát remekül kamatoztatja lerohanásnál, finom csuklójának, fineszes megoldásainak köszönhetően ziccerben igen ritkán hibázik, nem véletlenül került be az elmúlt három idényben rendre az erős dán liga álomcsapatába.

 

JOBBÁTLÖVŐ
ANA GROS (Ljubljana)
A szlovén világklasszist az elmúlt hetekben testközelből figyelhettük a Ferencváros ellen a negyeddöntőért vívott párharcban, amelyben 17 gólt rámolt be. A balkezes bombagólok mestere az orosz CSZKA Moszkva színeiben kezdte az idényt, de az orosz–ukrán háború és a CSZKA kizárása után március közepén hazatért. A legutóbbi BL-kiírásban 135 találattal gólkirály lett, az aktuálisban 88-szor volt eredményes a 2010 és 2012 között Győrben légióskodó 31 éves, 186 centis jobbátlövő. A szlovén, a magyar, a német és francia ligában is nyert már aranyat, a BL-ben viszont még neki is hiányzik a legfényesebb érem – tíz éve az ETO-val, tavaly a Bresttel veszítette el a finálét. A rutinos ászokkal teli ljubljanai együttesre roppant nehéz feladat vár a nyolc között a címvédő Vipersszel szemben, de Gros gólerős játékával esélye lehet a bravúrra.

 


IRÁNYÍTÓ
STINE OFTEDAL (Győr)
Az eddigi hét budapesti négyes döntőről csak egyszer, 2015-ben lemaradó, ötszörös első Győr esze és motorja 2018-ban és 2019-ben is megízlelhette a BL-siker ízét. A rendkívül intelligens, a pályán remekül látó, önzetlen, váratlan és szélvészgyors megoldásokra képes, pozitív kisugárzású 30 éves világklasszis karmester személye és játéka ezúttal is hozzásegítheti a legutóbb bronzérmes ETO-t az újabb elsőséghez. A három éve a világ legjobbjának megválasztott, a társai kiszolgálása mellett gólerős Oftedal kétszeres olimpiai harmadik, háromszoros világ- és négyszeres Európa-bajnok a norvég válogatottal, ezenkívül egyéni elismerésekből is már egy szakajtónyit gyűjtött fantasztikus pályafutása során. Az előző három BL-kiírásban rendre bekerült az idény álomcsapatába a védekezésben is hatékony teljesítményre képes irányító – győri diadal esetén alighanem újra ő lesz a legjobb fazonszabász a női elitben.


BEÁLLÓ
PAULETTA FOPPA
(Brest)
A franciák csiszolatlan gyémántját bármely BL-élcsapat szívesen látná. A még csak 21 éves, bámulatos adottságú beálló sokszor úgy él az ellenfelek védőfalában, mint hal a vízben. Borzasztóan nehezen lehet megtartani, jól mozog és válik le a védőkről, gyors lábú és gondolkodású, remek a helyzetfelismerő képessége a 177 centis, ruganyos, rendkívüli munkabírású tehetségnek. Fantasztikus karrier előtt áll, miközben már eddig is páratlan sikereket ért el. A Bresttel tavaly francia bajnok és kupagyőztes, illetve BL-ezüstérmes volt, válogatottjával olimpiát és Európa-bajnokságot is nyert már, valamint begyűjtött egy-egy világbajnoki és Eb-ezüstöt. Az előző BL-idényben és a tavaly nyári, tokiói olimpián is bekerült az álomcsapatba, az ötkarikás játékokon nyolc meccsen 42 lövésből 34 gólt lőtt (81%-os hatékonyság). Az aktuális BL-kiírásban 53 találatnál jár, ebből tizenkétszer a Fradi kapuját vette be a csoportkörben.

 

BALÁTLÖVŐ
HENNY REISTAD (Esbjerg)
Az irányító- és átlövőposzton is világklasszis teljesítményre képes, 181 centis Reistad február elején töltötte be a 23. életévét, de pályafutásának csillaga már most fényesen ragyog és ez alighanem így lesz a következő másfél évtizedben is. A március végén a KS-nek adott exkluzív interjújában arról beszélt, tudja, hogy megnőtt vele szemben az elvárás, érzi, mindig jól kell teljesítenie, de őt ez a kihívás nem bénítja, inkább kedvére való. Ez mindent elmond a hozzáállásáról, bámulatos képességeiről pedig az eredményei beszélnek. A Kristiansanddal tavaly májusban meg sem állt a BL-aranyig, a final fourban két meccsen 22 gólt szerzett, ő lett a négyes döntő legértékesebb játékosa. A norvég válogatottal világ- és Európa-bajnok, ötkarikás bronzérmes, a tavalyi vb legjobb balátlövőjének választották. Az első idényét futja az Esbjerggel, eddig a hátán cipeli a dán csapatot is, amellyel reális esélye van az újabb éremre. 77 gól lőtt a BL mostani évadában, a Fradi elleni két csoportmeccset 10 és 13 találattal zárta.

 

BALSZÉLSŐ
SCHATZL NADINE (Győr)
Az Érdnél és a Ferencvárosnál töltött idényei után tavaly nyáron – kilenc év elteltével – azzal a nem titkolt céllal tért vissza a győri együtteshez, hogy a magyar bajnoki és kupaaranyak mellé pályafutása során először a Bajnokok Ligája trófeáját is megnyerje. Erre jó eséllyel pályázik az ETO-val, amelybe gyorsan és zökkenőmentesen illeszkedett be, láthatóan gond nélkül vette fel a ritmust és szokta meg az új, „spanyolos” taktikai variációkat és játékrendszereket, egyenletes, megbízható és stabil teljesítményt nyújt ebben az idényben is. Az április végén Portugália és Szlovákia ellen a két utolsó Európa-bajnoki selejtezőt vívó magyar válogatottban is alapembernek számító, 28 éves, 2019-ben az év magyar kézilabdázójának megválasztott szélső a tőle megszokott precizitással és hatékonysággal értékesítette helyzeteit az eddigi Bajnokok Ligája-találkozókon.



(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. április 16-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik