Ambros Martín: Minden adva van a címvédéshez

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2013.08.26. 19:24
null
A győriek nagyon erős ellenfelekkel gyakorolhattak (Fotó: MTI/Kovács Anikó)
Sűrű három napon van túl a Győri Audi ETO KC, amely magabiztos produkciót nyújtva, háromból három győzelemmel nyerte meg a PwC Handball Fiesta elnevezésű női kézilabdatornát. Hogyan látja csapata állapotát Ambros Martín, miért jár a jutalom a lányoknak, és kit emelt ki külön is Danyi Gábor másodedző?

 

„Ez a torna másfajta terhelést jelent majd, mint amire valójában készülünk, hiszen a klubszezonban nem kell három nap alatt három meccset játszani, de igyekszem úgy forgatni a csapatot, úgy beosztani a terhelést, hogy a lehető leghasznosabb legyen – mondta Ambros Martín még a Handball Fiesta előtt. – Az biztosan jó, hogy nagyon erős ellenfelekkel gyakorolhatunk, és a szurkolók is bizonyosan remekül fognak szórakozni."

AMBROS MARTÍN...
…az FTC elleni hétvégi rangadóról: „Korábban kezdték nálunk a felkészülést, mivel a BL-selejtezőre már készen kell állniuk, így előrébb járnak a munkában, de nem foglalkozunk ezzel. Készen állunk, hogy mindenhol nyerjünk, de nem lesz egyszerű, a Ferencváros Európa legjobb nyolc csapata közé tartozik, és ebben az idényben talán előrébb is juthat.”
…az újabb BL-győzelemről: „A győri játékosok a saját bőrükön tapasztalták, milyen nehéz volt megnyerni a BL-t, sok év kellett hozzá, amíg sikerült. Most nem szeretnénk ilyen sokáig várni az újabb trófeára. Minden feltétel adva van a címvédéshez, a csapatban megvan a potenciál, de keményen meg kell érte harcolnunk.”
…a Final Four ötletéről: „Ha olyan körítést tudnak köré szervezni, mint a férfiaknál, az jó lenne a női kézilabdának. Ebben a formátumban viszont bármi megtörténhet, nem mindig a favorit nyer, elég ha csak a legutóbbi férfi négyes döntőre gondolunk.”

Nos, ami az erős ellenfeleket illeti, az ETO az első két nap a Metz és a Leipzig ellen simán nyert, mint ahogy a döntőben a még a csapatépítés elején járó Vardar Szkopje sem jelentett igazán nagy erőpróbát a Győr számára. Egyedül Görbicz Anita ujjsérülése jelenthet bosszúságot. Az látszódott a háromnapos torna során is, hogy kitűnő fizikai állapotban vannak a győriek, amiben a spanyol tréner szerint nagy szerepe volt a hosszabb pihenőnek is.

„Hosszú és kimerítő szezonon vannak túl a játékosok, többen az olimpián is szerepeltek, így nagy szükség volt a pihenésre. Ezért később is kezdtük a felkészülést, mint a legtöbb európai csapat, de a másfél hónap alatt mindenki kellőképpen fel tudott töltődni. A testnek és a szellemnek is sokat jelentett ez a pihenési időszak. Amikor elkészítettük az éves tervet, arra koncentráltunk, hogy a Bajnokok Ligája és a bajnokság végső szakaszára, májusra kerüljünk majd igazán csúcsformába. Figyelembe kellett vennünk, hogy sokan decemberben részt vesznek a válogatottakkal a világbajnokságon, így óvatosan kellett beosztanunk a terhelést" – avatott be Martín a tervekbe már a tornát követően. Az ETO ezt megelőzően négy felkészülési meccset játszott (sorrendben a norvég válogatottal, a Siófokkal, a Veszprémmel és az Érddel), és mindegyiket kivétel nélkül megnyerte, a legszorosabb eredmény még az elején, a norvég válogatottal közösen eltöltött hét végén született.

„Ha összehasonlítjuk az idén nyáron lejátszott felkészülési meccseinket a tavalyiakkal, akkor látható a fejlődés – folytatta az ETO edzője. – De ez természetes, hiszen azóta eltelt egy év, és megismertük egymást, valamint ezúttal az egész csapat végig részt tudott venni a munkában. A szabadságuk alatt volt két-három hét, amely munka nélkül telt, míg utána mindenki egyéni edzésterv szerint dolgozott, a felkészülés kezdetére pedig tökéletes fizikai állapotban érkeztek."

BULATOVICS: ÚGY ÉRZEM, MECCSRŐL MECCSRE JOBB VAGYOK

„Úgy érzem, meccsről meccsre jobb teljesítményre vagyok képes, így nagyon elégedett vagyok. Boldog vagyok, hogy megszereztem az első trófeát a Győrrel, és remélhetőleg nem az utolsót" – mondta széles mosollyal az arcán a Vardar elleni döntő legeredményesebb játékosának bizonyuló Katarina Bulatovics.

„Nagyon jól érzem magam a csapatban és a városban is, talán a kívülállók is láthatják. A legfontosabb persze a csapat, és elmondhatom, hogy eddig minden tökéletes. Az edző dönti el, hogy mennyi lehetőséget kapok egy meccsen, de én sem szeretnék megszakadni, és hatvan perceket játszani. Amikor lehetőséget kapok, igyekszem a maximumot nyújtani, Rédei-Soóssal jól meg tudjuk oldani a feladatokat, kitűnő játékos" – tette hozzá a montenegrói jobbátlövő, aki szerint készen állnak a bajnokság legfontosabb meccsére, amelyet vasárnap a Népligetben játszanak.

A Győrben már otthonosan mozgó Martín azt vallja, hogy nem elégedhetnek meg az eddigi sikerekkel, így már a nyáron is azon törte a fejét, miben tudnának előrelépni:

„Az előző szezonban azért mi lettünk a bajnokok, mert több dolgot jobban csináltunk az ellenfeleinknél, és nem elsősorban egyénileg, hanem csapatként. De nem elégedhetünk meg a sikerekkel, tovább kell fejlődnünk, mindig ki kell találni valami újat. Sokat beszélgetünk a játékosokkal, hogyan lehetnénk jobbak egyéni és csapatszinten. Egész nyáron ezen gondolkodtam, miben tudnánk fejlődni. A válasz a napi munkában keresendő, olyan dolgokat is kipróbálhatunk, amiket korábban nem csináltunk, a játékosokban megvan hozzá a tehetség. Fontos, hogy egymást is ösztönözzék."

Martín kollégáját, Danyi Gábort, a háromnapos megméretés tapasztalatairól kérdeztük a döntőt követően:

„Nem rendeltünk semmit alá a tornának, nagyon kemény edzések voltak, és hogy ilyen játékkal nyertünk, örömteli. A legnagyobb erényünk talán az volt a Vardar ellen, hogy az utolsó periódusban, amikor Görbicz, Amorim és Bulatovics sem volt a pályán, egészen az utolsó percekig megmaradt a tíz gól körüli különbség. Az látszott, hogy a Szkopje még nincs teljesen összerakva, de így is egy nagyon komoly csapat. Azzal a fajta védekezési stabilitással, amelyet hatvan percen keresztül tudunk, nem tudtak mit kezdeni."

A győri másodedző szerint jó előjel, hogy ilyen mezőnyben is sikerült az ellenfeleket húsz gól körül tartani:

„Úgy mentünk neki az új évnek, hogy a BL-győzelem jó alap a folytatásra, de abból nem lehet megélni. Ez a fajta gondolkodás a kulcs, amely az összes edzésen is megjelenik. Ambros mániája, hogy 20-22 gólnál többet ne kapjunk, a magyar bajnokságban ezt könnyebb megvalósítani, de most egy BL-szintű tornán is megmutattuk, hogy képesek vagyunk erre. Ennek ő is nagyon örül, amelynek az egyik jele, hogy lehet focizni majd a héten egyszer. Ez nagyon nagy dolog" – tette hozzá Danyi.

AZ IDEI TORNA CSAK A KEZDET

„Meglepően kicsi stábbal dolgoztunk, de mindenki emberfeletti munkát végzett. Olyan tornát szerettünk volna rendezni, amely talán még nem volt. A legapróbb részletekre is odafigyeltünk, minden meccset új labdával játszottunk, a játékosok szállítása percre pontosan be volt osztva, a meccsek után fél órával átadtuk a kész videoanyagot a csapatoknak és még sorolhatnám. De úgy érzem, meglett az eredménye, és mindenki elégedetten távozik" – értékelt Bognár Nándor, a Handball Fiestát szervező SportConcept menedzseriroda tulajdonosa.

„Több évben gondolkodunk a névadó támogatóval együtt. Szeretnénk még komolyabb szintre emelni a tornát, bár ha csak legalább így sikerül, mint a mostani, már azzal is elégedettek lehetünk. Egyedül a résztvevők változhatnak, a cél, hogy mindig az aktuális topcsapatok vegyenek rajta részt."

Ha csak néhány momentumot szeretnénk kiemelni a három nap alatt látottakból, akkor szembetűnő volt, hogy Bulatovics egyre jobban beilleszkedik a győriek játékába, míg Hornyák Dórára a jövőben egyre nagyobb feladatot lehet bízni. A montenegrói átlövőt Danyi is név szerint említette.

„Nem szeretek kiemelni senkit, de Katarina Bulatovics a maga világszintű teljesítményével és egyszerűségével megérdemli, hogy megemlítsem. Felmegy, gólt lő, majd visszafut: teszi a dolgát, amit kérünk tőle. De mindenkire ez a hozzáállás jellemző. Hornyák Dóra a Fradin és a Győrön kívül mindenhol meghatározó játékos lenne, de azt választotta, hogy még jobb szeretne lenni. Öröm ránézni, kicsattan az erőtől és a dinamikától" – mondta a másodedző.

Nyilván lesznek keményebb meccsei a Győrnek a szezonban (rögtön itt a Fradi elleni rangadó), de az már most látható, hogy ebben az idényben sem lesz egyszerű dolguk a riválisoknak, ha meg akarják szorítani a Rába-partiakat.

NŐI KÉZILABDA, FELKÉSZÜLÉSI TORNA (GYŐR)
PWC HANDBALL FIESTA

Döntő: Győri Audi ETO–Vardar Szkopje (macedón) 29–21 (17–10)

V: Brunovsky, Canda (szlovákok)
G: K. Bulatovics 8, Rédei-Soós 4, Amorim, Szepesi 3-3, Bognár-Bódi, Hornyák D., Görbicz, Orbán 2-2, Korsós, Löke, Tervel 1-1, ill. Lekics 7, B. Fernández, Radicsevics 3-3, Nikolics, Pineau, Zebic 2-2, Dembele, Klikovac 1-1

A torna fair play díjas csapata:
Rosztov-Don
A torna legjobb kapusa:
Katrine Lunde (Győri ETO)
A gólkirály: Karolina Kudlacz (Leipzig)
A legértékesebb játékos (MVP): Andrea Lekics (Vardar)

Bronzmérkőzés: Rosztov-Don (orosz)–Krim Ljubljana (szlovén) 18–26 (6–13)
Ld:
Borscsenko, Bobrovnyikova 3-3, ill. A. Bulatovics, Irman 5-5, Vizitiu 4
Az 5. helyért: Leipzig (német)
–Metz (francia) 25–25 (14–13) – hetesekkel 5–4
Ld: Kudlacz 9, S. Müller 5, ill. Baudouin 8, Luciano 4

SZOMBATON JÁTSZOTTÁK
Győri Audi ETO KC–HC Leipzig 32–19 (18–7)
G :
Amorim 8, Bulatovics, Löke 4-4, Görbicz, Korsós 3-3, Bognár-Bódi, Hornyák D., Kovacsics, Rédei Soós 2-2, Orbán, Szepesi 1-1, ill. Kudlacz 8, Schulze, Hubinger 4-4, S. Müller, Augsburg, Bont 1-1
Krim Ljubljana–Rosztov-Don 21–27 (16–15)
Ld
: Krpez 6, Lazovic 5, ill. Borscsenko 7, Élez-Franic 5
Vardar Szkopje–Metz 28–23 (17–9)
Ld: Nikolic 7, Radicsevics 6, ill. Kanto, Badouin 4-4

PÉNTEKEN JÁTSZOTTÁK
Győri Audi ETO KC–Metz HB 34–19 (16–13)
G:
K. Bulatovics 6, Löke 5, Görbicz, Kovacsics 4–4, E. Amorim, Szepesi, Hornyák D. 3–3, Orbán, Bognár-Bódi 2–2, Rédei-Soós, Tervel 1–1, ill. Broch 5, Zaadi 3, Baudouin, Ognyenovics, Gonzales, Luciano 2–2, Prodhomme, Kanto, Andrjusina 1–1
Krim Ljubljana–Vardar Szkopje 22–29 (10–15)
Ld:
Radicsevics, Zebic 6-6, Lekics, Pineau 5-5, ill. Krpez 6, Lazovic 4, Wörz 3
HC Leipzig–Rosztov-Don 28–29 (14–14)
Ld:
Kudlacz, S. Müller 8-8, ill. Élez Franic 8, Szen 6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik