MTI/NSOnyomtatott 2009.02.15 16:52 Frissítve: 2012.02.28 12:06

Az MKB Veszprém győzelemmel emlékezett Marian Cozmára

Győzelemmel emlékeztek veszprémi csapattársai a múlt vasárnap hajnalban meggyilkolt román válogatott beállósra, Marian Cozmára: az MKB Veszprém 28–26-ra legyőzte a spanyol Ademar Leónt a Bajnokok Ligája középdöntő III. csoportjának első mérkőzésén.

Pérez Carlos az ellenféllel vívott ádáz csatát...
Fotók: Czagány Balázs
Pérez Carlos az ellenféllel vívott ádáz csatát...
... majd gólját Marian Cozmának ajánlotta
... majd gólját Marian Cozmának ajánlotta
Példát mutatott Veszprém városa abból, miként kell méltósággal emlékezni Marian Cozmára, az egy hete meggyilkolt román kézilabdázóra.

A gyászolók – miután végigsétáltak a város utcáin, és megérkeztek a spanyol Ademar León elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés helyszínére – virágokat és mécseseket helyeztek el a csarnok előtt Cozma fényképénél.

Már fél órával a kezdés előtt emelkedett volt a hangulat odabent, miközben kint rövid ideig még gyászzene szólt. A melegítés alatt már óriási volt a hangzavar, zúgott a taps, dübörgött a zene.

„Marian is így akarta volna. Mától érte is játszunk. Majd meglátjuk, sikerült-e feldolgozni a tragédiát” – mondta az összecsapás előtt Mocsai Lajos vezetőedző, aki most nem a kabalanyakkendőjét kötötte fel, hanem feketét.

„Gyerünk, gyerekek, egy ország veletek!” – kiabálta a közönség.

A spanyol játékosok a bevonuláskor megtapsolták a közönséget, majd egy emlékplakettet adtak át a veszprémieknek Cozma emléke előtt tisztelegve.

„Adio, Pasarila”, azaz „Viszlát, Madárka” – így búcsúztak a szurkolók a hatalmas termetű beállóstól.

Aztán a lelátón viselt fekete, nyolcas számmal ellátott felsők lekerültek a szurkolókról, akik piros-fehér MKB Veszprém-mezben kezdték buzdítani a magyar csapat játékosait.

Az egyperces gyászszünetet követően – amikor elsötétült a csarnok, a kivetítőn pedig az elhunyt játékos fényképe volt látható – vastaps közepette kezdődött meg az első, Cozma nélküli mérkőzés, amelyen a Veszprémnek mindenképpen fontos volt győznie ahhoz, hogy maradjon esélye a negyeddöntőbe kerüléshez.

A magyar csapat a középdöntőbe két pontot hozott, de úgy, hogy az összevetésben rosszabbul állt, mint a német Flensburg-Handewitt, ráadásul vasárnapi ellenfele, a León egy-egy győzelemmel és döntetlennel, azaz három ponttal érkezett ebbe a szakaszba.

Rögtön jött is a veszprémi gól, az Eklemovics betörése után megítélt büntetőt Marko Vujin váltotta gólra, ám a kimondhatatlan nevű Aguirrezabalaga azonnal egyenlített.

Fej fej mellett haladtak az ellenfelek, egyik csapat sem tudott élni emberelőnyével. A barátság nem tartott sokáig, a 11. percben Perics kapus és a büntetőterületre berepülő Sarmiento kis híján ölre ment ütközésük után. Eklemovics remekül irányított, emellett nagy gólokat lőtt, a védőfal pedig jól sáncolt, így a 18. percben azért sikerült meglógni, egy gyorsan elvégzett szabaddobást követően Iváncsik Gergő ziccerből vágta a labdát a léc alá (10–7), majd Vujin suhintása után már 11–7-es állást mutatott az eredményjelző.

Aztán a 26. percben a veterán Pérez Carlos bombájával már öt volt közte, 13–8-ra vezetett az MKB, az utolsó négy perc azonban nem sikerült túl jól. Eklemovics külön őrzőt kapott, ennek nyomán megtorpant a vendéglátó együttes, Mocsai Lajos vezetőedző időkéréssel próbálta javítani a helyzeten. A León huszáros, 5–1-es sorozatot kivágva feljött egy gólra, 14–13-as hazai előnynél fordultak a csapatok.

MOCSAI: MARIANNAK AJÁNLJUK A SIKERT

Mocsai Lajos minden játékosának megköszönte a teljesítményét. „Most megtudtuk, hogy ezek a játékosok igazi hősök. Társuk elvesztése után volt tartásuk, így felülmúltuk a Leónt. A mai győzelmet Mariannak ajánljuk” – fogalmazott a mester.
A második félidőben továbbra is egy-egy gól volt a különbség a magyar csapat javára, ám a 38. percben sajnos megtört a jég, először szerezte meg a vezetést a León (18–17), és ezt valamivel később Pérez góljával tudtuk csak visszavenni (21–20).

A fordulás után jött az egyenlítés is, majd Ilyés kiállításakor a fordítás (39. perc: 17-18). Gödörben volt a magyar bajnok, ám még így is sportszerű maradt. Az egyik lövés után nem tudták a cseh bírók, hogy kiről ment ki a labda, de Perics jelezte: róla pattant oldalra, így támadhat a León.

Pérez új lendületet adott a többieknek, aztán jött az elmaradhatatlan hát mögött dobott Gál-gól és a légtérbe fújt puszi. A kiállított Bicanic még egy nézővel is összeveszett, majd követte őt Carou. A kettős emberelőnyben 23-20-ra módosult az állás.

Később 24–22 is volt az állás, és Iváncsik Gergő és Pérez góljával már 26–22-ra alakult. A vendégek kapusa miatt azonban nem lehetett megnyugodni, látványosan védett, így a hajrá is izgalmasan alakult. Az 57. percben, miután a beállós Uros Vilovszki megszerezte első gólját 27–24-re módosítva az állást, időt kért a spanyol tréner.

KÉPGALÉRIA

KATTINTSON A KÉPRE!
KATTINTSON A KÉPRE!
Gólt tudott is szerezni a León, ám Zsarko Markovics bombája másfél perccel a vége előtt a győzelmet jelentette (28–25) a Veszprém számára. Gondoltuk mi, ám a León másként szerette volna megélni a végjátékot, Buntic eredményes volt, majd ők támadtak, így fél perccel a vége előtt nagyon kellett Dejan Perics védése a sikerhez.

Azaz példát, nagyszerű példát mutatott nemcsak a város, de a csapat is: Veszprém–León 28–26

A lefújás után Cozma nevét skandálta a hatezres publikum, melyet valamennyi pályára lépő – könnyeivel küszködő – játékos megtapsolt. A nagy kivetítőre az elhunyt arcképét vetítették, a csarnokban lévők egy trombitás közreműködésével elénekelték a magyar himnuszt. Ezt követően a kézilabdások körbementek, és pacsiztak az első sorokban lévő nézőkkel. Reméljük, hogy a siker a sérült Zsarko Sesumnak és Ivan Pesicnek is jelentős plusz lelkierőt ad majd a gyógyuláshoz.

Iváncsik Gergő, Dejan Perics és Eklemovics Nikola (balról jobbra) is a korábbi nagyszerű csapattársra, Marian Cozmára emlékezett
Iváncsik Gergő, Dejan Perics és Eklemovics Nikola (balról jobbra) is a korábbi nagyszerű csapattársra, Marian Cozmára emlékezett


A Veszprém jövő vasárnap Montpellier-ben lép pályára. A kvartettből az első két helyezett jut a negyeddöntőbe. A csoport másik mérkőzésén: Montpellier (francia)–Flensburg-Handewitt (német) 31–25.

FÉRFI KÉZILABDA BL

KÖZÉPDÖNTŐ, III. CSOPORT, 1. FORDULÓ
MKB VESZPRÉM KC–REALE ADEMAR LEÓN (spanyol) 28–26 (14–13)
Veszprém Aréna, 5000 néző. V: Kohout, Novák (csehek)

MKB VKC ADEMAR LEÓN
PERIC ALILOVIC
Gulyás Krivoslikov 2
Gál 2 Buntic 3
LAPCSEVICS SARMIENTO 5
LUSNYIKOV Castresana 1
Ilyés 1 Aguirrezabalaga 1
Iváncsik G. 4 STRANOVSKY 6 (1)
Csere: EKLEMOVICS 9, Vujin 5 (1), PÉREZ 5, Vilovszki 1, Markovics 1 Csere: Álamo (kapus), Carou, Csernov, BICANIC 5, Aguinagalde 3, Ortigosa

Az eredmény alakulása. 10. p.: 5–4. 14. p.: 8–6. 23. p.: 12–8. 39. p.: 17–18. 45. p.: 22–20. 54. p.: 26–22. 57. p.: 27–25
Kiállítások: 10, ill. 8 perc
Hétméteresek: 2/1, ill. 1/1

A III. CSOPORT ÁLLÁSA

1. MKB Veszprém KC 3 2 0 1 86–86 0 4
2. Montpellier HB 3 1 1 1 86–84 2 3
3. Ademar León 3 1 1 1 85–83 2 3
4. SG Flensburg-Handewitt 3 1 0 2 85–89 –4 2


MOCSAI LAJOS MÉRKŐZÉS UTÁNI NYILATKOZATA

2022.05.09 14:50:45

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Az Éles Kézisuliból nőtt ki a fiatal magyar játékosokra építő, MK-döntős Fejér-B.Á.L. Veszprém.

2022.05.07 23:42:31

Kézilabda BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Ezzel az attitűddel nem kell semmitől sem félni.

2022.04.25 21:12:58

Kézilabda BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Többnyire nem is szerencsés, ha egy csapat fejlődéséből kimaradnak lépcsőfokok.

2022.04.22 22:06:37

Kézilabda NAGY PÉTER, VINCZE SZABOLCS

Tizenegy év után először nem a Szeged és a Veszprém játssza a döntőt.

2022.04.22 23:02:05

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Éppen az teszi különösen izgalmassá a hétvégét, hogy mindkét elődöntő kimenetele megjósolhatatlan.