Nemzetisport.hu nyomtatott 2009.02.02 14:28 Frissítve: 2011.04.30 00:04

Győzelmük után a horvátokat és szurkolóikat is dicsérik a franciák

Vasárnap este Franciaország a férfi kézilabda-világbajnokság döntőjében legyőzte a hazai pályán játszó Horvátországot, és 24–19-es sikerével elhódította a világbajnoki címet. A finálét követően a friss világbajnok szövetségi kapitánya és játékosai dicsérték az ellenfelet, sőt a hihetetlen hangulatot teremtő zágrábi közönséget is, a házigazdák eközben arról beszéltek, hogy néhány nap múlva sikerként értékelik majd az ezüstöt is, és örülni tudnak a második helynek.

Németország után hazai pályán is Franciaország lett a horvátok végzete
Fotó: Reuters
Németország után hazai pályán is Franciaország lett a horvátok végzete
„Egy edző általában szomorú egy hasonló meccs után, de erősnek kell maradnunk. Gratulálok a riválisoknak. Ötven percen át jól játszottunk, ezt követően viszont már nem ment” – mondta a mérkőzés után Lino Cervar, aki szomorúan vette tudomásul, hogy a legutóbbi két világbajnokságon válogatottja mindössze kétszer veszített – ráadásul mindkétszer a franciákkal szemben –, és csupán egy ezüstérmet szerzett. (Két évvel ezelőtt Németországban a negyeddöntőben szenvedett vereséget a Cervar-csapat a galloktól.)

„Néhány nap múlva már érezni fogjuk, hogy nagy siker a világbajnokságon az ezüstérem, és ezért csak gratulálni lehet játékosaimnak” – mondta a horvátok kapitánya.

Ugyancsak játékosai teljesítményének elismerésével kezdte az értékelést Claude Onesta, a franciák szakmai vezetője aki az olimpia után a világbajnokságon is győzelemre vezette csapatát. „Kimondhatatlanul boldogok vagyunk, elsősorban játékosaimnak gratulálnék, akik ebben a környezetben is rendkívülit nyújtottak. Lino Cervar és csapata is megérdemli az elismerést, remek teljesítménnyel népszerűsítették a kézilabdát” – mondta Onesta, aki külön megdicsérte a szervezőket, akik remek vb-t rendeztek, továbbá a szurkolókat, akik nagyszerű atmoszférát teremtettek a világeseményhez.

Onesta saját csapatáról beszélve elmondta, hogy fantasztikus volt a csapat hozzáállása, Bertrand Gille-t és Olivier Gireault-t is tökéletesen pótolta a válogatott, amely nemrég Pekingben már felért a csúcsra, mégsem kellett külön motiválni. A csapat mindent a sikernek rendelt alá, megértették és végrehajtották a sikerre vezető stratégiát.

Érdemes megemlíteni, hogy Thierry Omeyer, a franciák legjobbnak választott kapusa is dicsérte a horvát szurkolókat, pedig a zágrábi közönség egy része kifütyülte a francia himnuszt, amikor a dobogó legfelső fokán állva hallgatták a kékek. „Nagyszerű meccs volt kiváló döntősökkel. Végig remekül játszottunk, akárcsak a horvátok. Varázslatos finálé volt” – mondta Omeyer.

Igor Vori, a világbajnokság legértékesebb játékosának választott horvát beállós a mérkőzést követően elmondta, hogy legjobbjukat nyújtották, a franciák azonban jobbak voltak. „Remélem, senkinek sem okoztunk csalódást ma este és a mögöttünk álló két hét alatt. A franciák jobban játszottak, ezt el kell ismernünk” – mondta az MVP, akit a döntő utolsó percében a játékvezetők felé tett sportszerűtlen megnyilvánulása miatt kiállítottak.

A VILÁGBAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE

1. Franciaország (Daouda Karaboué, Thierry Omeyer, Jérome Fernandez, Didier Dinart, Guillaume Gille, Daniel Narcisse, Guillaume Joli, Nikola Karabatic, Christophe Kempe, Franck Junillon, Joël Abati, Luc Abalo, Cédric Sorhaindo, Michaël Guigou, Sébastien Bosquet, Sébastien Ostertag, szövetségi kapitány: Claude Onesta)
2. Horvátország (Venio Losert, Mirko Alilovic, Mateo Hrvatin, Ivano Balic, Domagoj Duvnjak, Blazenko Lackovic, Marko Kopljar, Igor Vori, Jakov Gojun, Zlatko Horvat, Goran Sprem, Denis Spoljaric, Petar Metlicic, Josip Valcic, Tonci Valcic, Ivan Cupic, szöv. kap.: Lino Cervar)
3. Lengyelország (Slawomir Szmal, Adam Malcher, Bartlomiej Jaszka, Krzysztof Lijewski, Patryk Kuchczynski, Karol Bielecki, Artur Siódmiak, Daniel Zoltak, Damian Wleklak, Bartosz Jurecki, Marius Jurasik, Michal Jurecki, Tomasz Tlu-czynski, Marius Jurkiewicz, Marcin Lijewski, Rafal Glinski, szöv. kap.: Bogdan Wenta)
4. Dánia
5. Németország
6. MAGYARORSZÁG
7. Svédország
8. Szerbia
9. Norvégia
10. Szlovákia
11. Macedónia
12. Dél-Korea
13. Spanyolország
14. Egyiptom
15. Románia
16. Oroszország
17. Tunézia
18. Argentína
19. Algéria
20. Kuba
21. Brazília
22. Kuvait
23. Szaúd-Arábia
24. Ausztrália
2021.07.12 14:22:57

Kézilabda Papp Bálint (összefoglaló), Rusznák György (percről percre)

Bár a találkozó túlnyomó részében a brazilok vezettek, a hajrá a magyaroké volt.

2021.07.09 17:53:56

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Potyogtak a gólok az olimpiára készülő csapatok találkozóján, de a magyarok jöttek ki jobban a párbajból.

2021.07.06 16:41:59

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

Az olimpiai felkészülés utolsó szakaszát hatgólos sikerrel indították a mieink Montenegró ellen.

2021.07.05 12:45:09

Kézilabda JOCHA KÁROLY

Hanus Ágnes nem tervezte meg a „lelépést”, s később minden csapattársától elnézést kért.

2021.06.17 05:19:53

Kézilabda BOBORY BALÁZS

„Sok mindent pozitívabban láttam, ha hibáztam, kerestem, miként tudnék javítani.”