Nemzetisport.hu nyomtatott 2009.02.01 19:20 Frissítve: 2011.11.01 02:47

Peking után meghódították Zágrábot is: Franciaországé a vb-cím

Elérkeztünk a 21. férfi kézilabda-világbajnokság utolsó napjához. A legtöbb kérdésre választ kaptunk már, ugyanakkor talán a legfontosabb még váratott magára: ki lesz a világbajnok? Ahogy arra sokan számítottak a torna előtt, a házigazda Horvátország, valamint az olimpiai bajnok Franciaország jutott be a döntőbe. Az első félidőben fej fej mellett haladtak a csapatok, egyikük sem tudott nagyobb előnyre szert tenni. Döntetlen állással érkeztünk el a hajrához, amely során a franciák három góllal elléptek, a horvátok pedig már nem tudtak felzárkózni.

Érthető az öröm: a franciák az olimpiai cím után a vb-t is megnyerték
Fotó: Reuters
Érthető az öröm: a franciák az olimpiai cím után a vb-t is megnyerték

A két csapat 15. alkalommal találkozott nagy tornán, a mérleg eddig 7:6 volt a franciáknak, míg egy meccs döntetlenre végződött. Vb-döntőt egyszer játszottak korábban egymás ellen, és az 1995-ös izlandi finálét a gallok nyerték meg.

A TORNA LEGJOBBJAI

Thierry Omeyer (Franciaország) – Nikola Karabatic (Franciaország), Blazenko Lackovic (Horvátország), Marcin Lijewski (Lengyelország), Michael Guigou (Franciaország), Igor Vori (Horvátország), Ivan Cupic (Horvátország)
Mindkét csapat meggyőző formát mutatott a mostani torna alatt: a horvátok mind a kilenc mérkőzésüket megnyerték, és a franciák is csak a házigazdáktól kaptak ki, egy gyakorlatilag már tét nélküli középdöntőbeli összecsapáson. Az elődöntő egyik csapatnak sem jelentett gondot.

A horvátok mindenképpen visszavágtak volna a pekingi vesztes elődöntő miatt is, amelynek következtében az olimpián nem maradt esélyük megvédeni athéni ötkarikás címüket (pedig az övék lehetett volna az első nemzet a sportágban, amelynek ez sikerül).

Ahogy az várható volt, erre a mérkőzésre „még a halottak is feltámadtak poraikból”, a franciáknál Didier Dinart, a horvátoknál pedig Ivano Balic egyaránt vállalni tudta a játékot.

Gyors horvát góllal indult az első félidő, Ivan Cupic értékesített egy ellene elkövetett szabálytalanság miatt megítélt hétméterest. Ezután azonban visszavettek a felek a gólgyártásból, fej fej mellett haladva 5–5 állt csak az eredményjelzőn a játékrész felénél.

Meglepetésre bekerült a csapatba a horvátoknál az eddig kevesebbet játszó Goran Sprem, aki két góllal nyitott, ám utána már nem tudott túljárni Thierry Omeyer eszén. A jobb szélen is remekelt Ivan Cupic, aki a hétméteresek lövését is magára vállalta. Ivano Balic a 15. perc táján lépett először a pályára, de igazán lendíteni nem tudott az együttes játékán.

Nem úgy, mint Daniel Narcisse, aki a félidő utolsó 10 percében négy góllal terhelte meg a horvát kaput. Ezzel a szintén négy találatig jutó Michael Guigou mellett a franciák legeredményesebb játékosa lett.

A tét nagyságához képest végig sportszerű keretek között zajlott a találkozó, a bíróknál sem lehetett érezni, hogy a hazaiak felé lejtene a pálya. Átlövésből gyakorlatilag képtelenség volt gólt szerezni (az All Star-csapatba is bekerülő Nicola Karabaticnak sem sikerült), a találatok többsége szélről vagy betörésből született. A kiegyenlített állás megmaradt a félidőre is, 12–11-es horvát vezetés állt ekkor az eredményjelzőn.

A második játékrészben is folytatódott a nagy küzdelem és a szoros állás: egy gól ide, egy oda. Karabatic is megszerezte az első találatát, de a döntő továbbra sem róla szólt. Sokkal inkább Guigouról, aki a 44. percben már kilencedszer volt eredményes. Nem sokkal ezután Balic balhézott össze a szerinte túl keményen védekező Karabaticcsal, de nagyobb összetűzés szerencsére nem lett a dologból.

18–18-as döntetlennel érkeztünk el az utolsó tíz perchez. Fáradni látszottak a horvátok, hárommal elmentek a franciák – ekkora különbség nem volt eddig a meccsen. Érthető módon siettetniük kellett a hazaiaknak a támadások befejezését, ezekbe viszont több hiba is csúszott, így pedig nem tudtak örömöt szerezni az őket támogató zágrábi közönségnek. Ekkor már az indulatok is kicsit elszabadultak, a nézők dobálózni kezdtek, Igor Vorit pedig a játékvezető inzultálásáért kiállították.

Győzelme révén Franciaország párhuzamosan birtokolja az olimpiai és a világbajnoki címet is.

Sokáig nem maradunk minőségi kézilabda nélkül, folytatódnak ugyanis a BL küzdelmei, majd pedig az Eb-selejtezők.
Nem tudtak aranyéremmel búcsúzni a zágrábi közönségtől
Fotó: Reuters
Nem tudtak aranyéremmel búcsúzni a zágrábi közönségtől


FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG

DÖNTŐ
FRANCIAORSZÁG–HORVÁTORSZÁG 24–19 (11–12)
Helyszín: Zágráb
Nézőszám: 15 200
Játékvezető: Olesen, Pedersen (dánok)
A CSAPATOK
FRANCIAORSZÁG HORVÁTORSZÁG
Dauda Karaboue (kapus) Venio Losert (kapus)
Thierry Omeyer (kapus) Mirko Alilovic (kapus)
Jerome Fernandez Ivano Balic
Didier Dinart Domagoj Duvnjak
Guillaume Gille Blazenko Lackovic
Daniel Narcisse Marko Kopljar
Nikola Karabatic Igor Vori
Cristophe Kempe Jakov Gojun
Franck Junillon Goran Sprem
Joel Abati Zlatko Horvat
Luc Abalo Denis Spoljaric
Cedric Sorhaindo Petar Metlicic
Michael Guigou Tonci Valcic
Sebastien Ostertag Ivan Cupic
Vezetőedző: Menedzser:
Claude Onesta Lino Cervar

Gólszerzők: Guigou 10/7, Narcisse 6, Sorhaindo 2, Abalo 2, Karabatic 2, Fernandez 2, ill. Cupic 6/4, Lackovic 4, Sprem 3, Vori 2, Duvnjak 2, Balic, Metlicic
Hétméteresek: 7/7, ill. 4/4
Kiállítások: 4 ill. 6 perc

A TORNA VÉGEREDMÉNYE

1. Franciaország
2. Horvátország
3. Lengyelország
4. Dánia
5. Németország
6. MAGYARORSZÁG
7. Svédország
8. Szerbia
9. Norvégia
10. Szlovákia
11. Macedónia
12. Dél-Korea
13. Spanyolország
14. Egyiptom
15. Románia
16. Oroszország
17. Tunézia
18. Argentína
19. Algéria
20. Kuba
21. Brazília
22. Kuvait
23. Szaúd-Arábia
24. Ausztrália
2021.07.12 14:22:57

Kézilabda Papp Bálint (összefoglaló), Rusznák György (percről percre)

Bár a találkozó túlnyomó részében a brazilok vezettek, a hajrá a magyaroké volt.

2021.07.09 17:53:56

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Potyogtak a gólok az olimpiára készülő csapatok találkozóján, de a magyarok jöttek ki jobban a párbajból.

2021.07.06 16:41:59

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

Az olimpiai felkészülés utolsó szakaszát hatgólos sikerrel indították a mieink Montenegró ellen.

2021.07.05 12:45:09

Kézilabda JOCHA KÁROLY

Hanus Ágnes nem tervezte meg a „lelépést”, s később minden csapattársától elnézést kért.

2021.06.17 05:19:53

Kézilabda BOBORY BALÁZS

„Sok mindent pozitívabban láttam, ha hibáztam, kerestem, miként tudnék javítani.”