Nemzetisport.hu nyomtatott 2009.02.01 16:53 Frissítve: 2011.04.29 00:02

A döntő árnyékában bronzérmesek lettek a magukra találó lengyelek

Az utolsó napjához érkezett a 21. férfi kézilabda-világbajnokság. A zágrábi arénában először Dánia és a Lengyelország csapott össze a bronzéremért a „kisdöntőben”. A dánok kezdték jobban a mérkőzést, a lengyelek azonban a félidő végére fokozatosan magukra találtak és átvették az irányítást. A szünet után pedig már nem is adták ki a kezükből a vezetést, megszerezve ezzel a 3. helyet.

Ahogy a kép is illusztrálja: a lengyelek mindent megtettek a győzelemért
Fotó: Reuters
Ahogy a kép is illusztrálja: a lengyelek mindent megtettek a győzelemért
A mérkőzés előtt nem lehetett tudni, melyik csapat kevésbé csalódott az elődöntőben elszenvedett fiaskó miatt. Úgy tűnt, hogy a dánok tisztában voltak vele, jelenleg Franciaország nagyobb játékerőt képvisel náluk, ezért a végeredmény nem törte le őket annyira. A lengyelek ellenben azt remélték, meglepetést okozhatnak a házigazdák ellen, ezért rendkívül idegesek és elkeseredettek voltak a vereség után. Marcin Lijewski szerint egyszerűen saját magukat verték meg, és nem Horvátország játszott kiemelkedően.

Így érdekes volt, melyikük mennyire lesz motivált a bronzmeccsen. A lengyelek számára pszichológiai előnyt jelentett, hogy a középdöntő során egyszer már felülmúlták a dánokat. Az is valószínű volt, hogy a németországi torna után ismét éremmel térnének haza, még ha ezúttal egy kevésbé fényessel is…

Mindkét csapat fáradtnak tűnt a kezdésnél, alig esett gól az első negyedórában. Ebben a periódusban jobb volt Dánia, ám a lengyelek – többek között Karol Bielecki góljainak is köszönhetően – a 22. percben utolérték az északiakat, sőt a szünetig háromgólos előnyre tettek szert.

A második félidőben is csak egy fellángolásra futotta az Eb-győztestől, amely nyitott védekezésre váltva felzárkózott az 50. percre. A lengyelek viszont ezután egy 5–0-s sorozattal végképp eldöntötték a párharc sorsát. Bielecki végül 10 gólig jutott, míg a dánoknál hiába szerzett szintén 10 találatot Mikkel Hansen, illetve 7-et Lars Christiansen, az ő teljesítményük is kevés volt a sikerhez. Lengyelország így a múltkori vb-ezüst után most bronzéremmel gazdagodott.

A finálét 17:30-kor rendezik. A Franciaország–Horvátország döntőről élőben közvetítünk.

FÉRFI KÉZILABDA-VB

BRONZMÉRKŐZÉS
DÁNIA–LENGYELORSZÁG 23–31 (11–14)
Zágráb, V: Lazaar, Reveret (franciák).
DÁNIA: Hvidt, Jakobsen (kapusok); Boesen, Christiansen 7 (2), Eggert, M. Hansen 10 (2), Jensen, Jörgensen 2, Knudsen, Laen 1, Lindberg 2, Mogensen 1, Nielsen, Söndergaard, Spellerberg. Szövetségi kapitány: Ulrik Wilbek.
LENGYELORSZÁG: Szmal, Malcher (kapusok); Bielecki 10, Glinski, Jaszka 4, Jurasik 1, B. Jurecki 2, M. Jurecki 3, Jurkiewicz, Kuchczynski, K. Lijewski 4, M. Lijewski 2, Siódmiak, Tluczynski 5, Zóltak. Szövetégi kapitány: Bogdan Wenta.
Kiállítások: 10, ill. 4 perc.
Hétméteresek: 5/4, ill. 0.
2021.07.12 14:22:57

Kézilabda Papp Bálint (összefoglaló), Rusznák György (percről percre)

Bár a találkozó túlnyomó részében a brazilok vezettek, a hajrá a magyaroké volt.

2021.07.09 17:53:56

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Potyogtak a gólok az olimpiára készülő csapatok találkozóján, de a magyarok jöttek ki jobban a párbajból.

2021.07.06 16:41:59

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

Az olimpiai felkészülés utolsó szakaszát hatgólos sikerrel indították a mieink Montenegró ellen.

2021.07.05 12:45:09

Kézilabda JOCHA KÁROLY

Hanus Ágnes nem tervezte meg a „lelépést”, s később minden csapattársától elnézést kért.

2021.06.17 05:19:53

Kézilabda BOBORY BALÁZS

„Sok mindent pozitívabban láttam, ha hibáztam, kerestem, miként tudnék javítani.”