Nemzetisport.hu nyomtatott 2009.01.31 13:22 Frissítve: 2012.02.11 02:49

Többnyire jól teljesítettek a Magyarországon játszó idegenlégiósok

Már csak az éremcsaták vannak hátra a horvátországi férfi kézilabda-világbajnokságból, amelyen több olyan játékos is részt vett, aki magyar klubcsapatban légióskodik. Visszatekintő sorozatunkban a magyar játékosok után most az ő teljesítményüket vettük szemügyre. Elöljáróban annyi elmondható, hogy felemás egyéni mérleggel zártak a dunaújvárosi, szegedi és veszprémi kedvencek, ám összességében egyikük sem okozott csalódást.

Stochl a torna egyik legjobb kapusa volt
Fotó: Czagány Balázs
Stochl a torna egyik legjobb kapusa volt

A MIEINKET IS MEGBABONÁZTA

A torna egyik meglepetéscsapata a szlovák válogatott volt, amely bizonyára nem ért volna el ilyen szép eredményeket, ha nem Richard Stochl áll a kapujában. A Dunaferr hálóőre sajnos a magyar csapat ellen is parádézott, majd a Románia elleni, továbbjutásról döntő mérkőzésen folytatta remeklését, hogy azzal a lendülettel a középdöntő első meccsén (természetesen a szlovák védőfal segítségével) 20 gólon tartsa a villámléptű dél-koreaiakat.

Több pontot ezután már nem szerzett a végül a tizedik helyen végző szlovák együttes, de nem a dunaújvárosi kapuson múlott, hogy vereséggel zárult a hátralévő három találkozójuk (a svédek például háromból egy hétméterest sem tudtak bedobni neki). Stochl végül 41 százalékos védési mutatóval zárt, ami magáért beszél. A korábban ugyancsak a Dunaferrt erősítő Peter Kukuckára sem lehetett panasz, a számunkra rossz emlékű Frantisek Sulc mögött a második helyen végzett a házi góllövőlistán.

Petrea (sárgában) játszotta a legtöbbet a románok közül
Fotó: Czagány Balázs
Petrea (sárgában) játszotta a legtöbbet a románok közül


A SZEGEDIEK KULCSEMBEREK VOLTAK, COZMÁT JEGELTÉK

A román válogatottból hárman mondhatják el magukról, hogy Magyarországon keresik a kenyerüket, ám közülük csak ketten kaptak jelentősebb szerepet, igaz, ezek kulcsszerepek voltak. A Pick-Szegedben játszó Adrian Petrea és Valentin Ghionea ugyanis csapata két legeredményesebb emberének bizonyult. Petrea saját bevallása szerint is a meccsek végére bizony alaposan elfáradt, mivel posztján nem igazán volt cseréje, amit alátámaszt az adat, miszerint magasan ő tartózkodott a legtöbbet (több mint hét órát) a pályán a román játékosok közül.

Ghionea a vb-n is bizonyította, hogy meghatározó tagja a román válogatottnak, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy 58 góljával minden bizonnyal a vb góllövőlistájának 4. helyén végez – hacsak nem dob ötnél több gólt a bronzmeccsen a lengyel Tluczynski. Ziccerek terén ezzel együtt van még mit javulnia, 14-ből ugyanis csak 8 gyors indítást fejezett be góllal.

A „magyar” trió harmadik tagja a veszprémi Marian Cozma, aki hiába lesz egyre meghatározóbb tagja a magyar bajnoknak, a nemzeti csapatban továbbra is csak kiegészítő emberként tekintenek rá. A rutinos Eremia Piriianu árnyékában kevesebb mint két és fél óra játéklehetőség jutott a Veszprém óriásának, aki ezalatt 18-szor talált be az ellenfelek kapujába.

Andjelkovics kevésszer örülhetett
Fotó: Action Images
Andjelkovics kevésszer örülhetett


VUJIN TÜZELT RENDESEN, ANDJELKOVICS MEGSÉRÜLT

A nálunk légióskodó szerb különítmény tagjainak teljesítménye felemás képet mutat. Daniel Andjelkovicsot ismét utolérte balszerencséje, a norvégok ellen szenvedett vádlisérülése miatt neki csak négy mérkőzés jutott a tornán. Az igazat megvallva ezalatt sem villogott úgy az irányító, mint ahogy a Szeged színeiben megszokhattuk tőle, így a Tisza-partiak 2-3 hétre kidőlő Professzora valószínűleg hamar elfelejti majd a horvátországi eseményt. Némi vigaszt jelenthet a számára, hogy így legalább hamarabb viszontláthatta Janát, január elején született kislányát.

Marko Vujin és Zarko Sesum sem váltotta meg a világot az elmúlt két hétben, de a két veszprémi kézilabdás legalább mind a kilenc találkozón pályára léphetett. Vujin, ha már ott volt, akkor tüzelt rendesen, 75-ször vette célba az ellenfelek kapuját, és ebből 37 gólt ért el. Nála csak két másik nehéztüzér, Momir Ilics és Mladen Bojinovics volt eredményesebb a szerb csapatban.

Sesumot sem lehet nagyon elmarasztalni, bár ha pontosabban célzott volna, akkor még hasznosabb tagja lehetett volna a merész tervekkel érkező, végül a nyolcadik helyet megszerző szerb válogatottnak.

Lazarov a csúcson sem felejtette a veszprémi időket
Fotó: Kovács Mihály
Lazarov a csúcson sem felejtette a veszprémi időket
A REKORDDÖNTŐ LAZAROV

Végezetül – bár már nem magyar csapatban játszik – mindenképpen meg kell emlékeznünk Kiril Lazarov parádés teljesítményéről. A Veszprém korábbi klasszis jobbátlövője 92 gólt dobott a torna során (kilenc meccsen), ezzel megdöntötte a dél-koreai Kjung Sin Jun 1995-ben felállított vb-gólrekordját (86). A macedónok így jórészt neki köszönhetik, hogy a számukra előkelő 11. helyen végeztek – a Dél-Korea elleni helyosztón csekély 15 találatot jegyzett az RK Zagreb játékosa.

A macedón klasszis persze nem felejtette el a veszprémi időszakot, amit bizonyít egy magyar szurkoló története is, aki a német–magyar meccs előtt futott össze a gólzsákkal. Kovács Mihály és társai hamarabb értek Zágrábba, és a mieink helyosztója előtt még beszálltak drukkolni a macedónoknak.

A szurkolói kellékkel alaposan felvértezett Kovácsnál ott volt tangóharmonikája, amelyen a macedónok nemzeti dallamát játszotta (Makedonsko Devojce). A találkozó után az éppen a világcsúcsáról nyilatkozó Lazarov, ahogy meghallotta a zenét, otthagyta a riportereket, és beszédbe elegyedett Kováccsal.

„Ezt hol tánultád?” – érdeklődött a macedón kiválóság, ami bizonyítja, hogy a veszprémi távozása óta eltelt két évben nem kopott meg a nyelvtudása.

A MAGYARORSZÁGI LÉGIÓSOK STATISZTIKÁJA

JÁTÉKOS MÉRK. GÓL LÖVÉS % 7 M. ZICC. GP. T.H. LO. BL. 2 P. IDŐ
Adrian PETREA 9 37 73 51 2/3 24 22 8 8 6 7:07:42
Valentin GHIONEA 9 58 87 67 25/31 8/14 9 7 6 1 2 4:59:39
Marian COZMA 8 18 26 69 2/3 3 9 4 3 2 2:28:58
Marko VUJIN 9 37 75 49 0/1 6/6 10 12 2 1 4:06:26
Zarko SESUM 9 19 43 44 1/1 10 5 4 6 4 3:49:40
Daniel ANDJELKOVICS 4 7 19 37 6 7 3 2 2:29:29
KAPUS MÉRK. VÉDÉS LÖVÉS % 7 M. GP. T.H. IDŐ
Richard STOCHL 8 110 266 41 9/23 3 2 6:23:21
A táblázat sorrendben a következő adatokat tartalmazza: játszott mérkőzés, összes gól, összes lövés, lövőszázalék, hétméteresek (gól/lövés), lerohanás (gól/lövés), gólpassz, technikai hiba, labdalopás, blokkok, 2 perces büntetések, összes játszott perc. Stochlnál: játszott mérkőzés, összes védés, összes kapott lövés, hatékonyság, 7 méteresek (védett/lőtt), gólpassz, technikai hiba, játszott idő.
* Az adatok a Nemzeközi Kézilabda-szövetség oldaláról származnak.
2021.07.12 14:22:57

Kézilabda Papp Bálint (összefoglaló), Rusznák György (percről percre)

Bár a találkozó túlnyomó részében a brazilok vezettek, a hajrá a magyaroké volt.

2021.07.09 17:53:56

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Potyogtak a gólok az olimpiára készülő csapatok találkozóján, de a magyarok jöttek ki jobban a párbajból.

2021.07.06 16:41:59

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

Az olimpiai felkészülés utolsó szakaszát hatgólos sikerrel indították a mieink Montenegró ellen.

2021.07.05 12:45:09

Kézilabda JOCHA KÁROLY

Hanus Ágnes nem tervezte meg a „lelépést”, s később minden csapattársától elnézést kért.

2021.06.17 05:19:53

Kézilabda BOBORY BALÁZS

„Sok mindent pozitívabban láttam, ha hibáztam, kerestem, miként tudnék javítani.”