Nemzetisport.hu nyomtatott 2009.01.30 19:00 Frissítve: 2012.02.07 02:42

Francia kézisuli: a dánok elleni sikerrel döntős az olimpiai bajnok

Az olimpiai bajnok francia férfi kézilabda-válogatott esélyt sem adott Dániának a spliti elődöntőben, és 27–22-es győzelmével már készülhet a vasárnapi világbajnoki döntőre, amelyet Zágrábban rendeznek. A gall együttes ellenfele a horvát–lengyel elődöntő győztese lesz majd.

Nikola Karabatic (középen) arca csalóka, a franciáknak nem kellett sokat szenvedniük a sikerért
Fotó: Reuters
Nikola Karabatic (középen) arca csalóka, a franciáknak nem kellett sokat szenvedniük a sikerért

„FEJLÖVÉS” MIATT NEM LETT A MECCS LEGJOBBJA

Luc Abalo nagyszerű teljesítményt nyújtott az elődöntőben, a rugólábú francia szélső már hét gólnál járt az 52. percben, amikor az addigi ítéletvégrehajtó Michael Guigou után ő állt a hetesvonalra, hogy elvégezze a büntetőt. A kapuban a dánok ifjú – és egy hetest a találkozón már hárító – kapusa, Niklas Landin Jacobsen állt, aki Abalo első lövőcselére elmozdult, majd éppen fejbecsapta a francia iszonyatos erejű lövése. Mivel a bírók úgy ítélték meg, hogy az északi kapus nem mozdult el (inkább igazuk volt, mint nem), a sűrűn elnézést kérő Abalót piros lappal a lelátóra küldték. Persze a színesbőrű szélső aligha bánja, hiszen a döntőben még lesz lehetősége, hogy kiérdemelje a meccs legjobbja címet. Ezt most Michael Guigou kapta meg.
Némi meglepetésre fehérorosz bírópárost jelölt a nemzetközi szövetség a spliti elődöntőre, amelyen az olimpiai bajnok francia válogatott az Európa-bajnoki címvédő dán együttessel találkozott a döntőbe jutásért.

A franciák nyitottak jobban, a sérüléssel bajlódó Jerome Fernandez kezdte a gólgyártást, ám erre hamarosan érkezett a dán válasz, viszont nem sokkal később már 3–1-re vezetett Claude Onesta együttese annak ellenére, hogy egy lerohanást Luc Abalo és Michael Guigou együttes erővel szórakozott el.

A dánok persze nem hagyták annyiban, előbb szépítettek (3–2), majd egy újabb francia dugó után szerzett két találattal egyenlítettek is (4–4), és a két csapat 7–7-ig fej-fej mellett haladt.

Onnantól azonban mintha elvágták volna a meccs kiegyenlítettségét, a franciák fokozatosan elkezdték bedarálni északi ellenfelüket. A combsérülése miatt hiányzó kőkemény védekező-specialista, Didier Dinart nélkül is remekül állták a dán támadásokat, és ha netán mégis túljutottak volna az élő falon a skandinávok, ott volt a rutinos kapus, Thierry Omeyer.

Nikola Karabatic első góljával már 10–7-re vezetett Claude Onesta együttese, aztán szintén a Kiel átlövőjének találata jelentette a következő lépcsőfokot, a négygólos vezetést (13–9).

Pedig a dánok is csináltak gyönyörű dolgokat, Christiansen nagyszerűen kidolgozott kínai figura után lőtte a kilencedik góljukat és egy-egy elrontott támadás után hihetetlen gyorsasággal rendeződtek vissza hatástalanítani a már induló villámléptű ellenfelet. Ettől függetlenül viszont elmondható, igazán nem tudtak mit kezdeni a kreatív, villámgyors francia támadásokkal, valamint a nagyszerű védekezéssel (ezeket a csoportmeccsek során mi is tapasztalhattuk).

15–9-nél már hat volt az olimpiai bajnok előnye, és bár ebből a különbségből egyet még faragtak a dánok, végül így is ötgólos francia fórral fordultak a csapatok (16–11).

A második félóra Thierry Omeyer védésével kezdődött, majd Luc Abalo magánszámával folytatódott, a franciák rutinos szélsője előbb kétszer a szélről (utóbb pazar cunderrel), majd átlövésből is eredményes volt, így már héttel is vezettek (18–11, majd 19–12).

A tanácstalannak tűnő dánok folyamatosan hat- és hétgólos hátrányban küszködtek, még Ulrik Wilbek szövetségi kapitány időkérése sem segített. Igaz, az 53. percben még felvillant a felzárkózás utolsó esélye, Anders Eggert Jensen góljával feljöttek 24–20-ra.

Guillaume Gille azonban két találattal jelezte, hogy egy olimpiai bajnok csapat ezt az örömöt nem adja meg az ellenfélnek, 26–20 után pedig már csak a végeredmény kérdése maradt megválaszolatlan.

Ez pedig néhány perc múlva 27–22 lett.

A meccsen végig vezető francia válogatott tehát a 2005-ös harmadik és a 2007-es negyedik helyezése után ezúttal bejutott a világbajnoki döntőbe, ahol az ellenfél a lengyel–horvát elődöntő győztese lesz, amelyet 20.30-kor rendeznek Zágrábban.

A finálét vasárnap 17.30-kor rendezik a fővárosban.

FÉRFI KÉZILABDA-VB

ELŐDÖNTŐ
DÁNIA–FRANCIAORSZÁG 22–27 (11–16)
Split, 11 000 néző. V: Gusko, Repkin (fehérorosz)
DÁNIA: Hvidt, Landin Jacobsen (kapusok) – Mogensen 2, Bösen, Jörgensen, Jensen 1, Christiansen 2, Brün Jörgensen 5, Eggert Jensen 3 (1), Spellerberg, Knudsen 4, Hansen 4, Lindberg, Nielsen 1. Szövetségi kapitány: Ulrik Wilbek
FRANCIAORSZÁG: Omeyer, Karaboué (kapusok) – Fernandez 2, G. Gille 5, Narcisse 3, Karabatic 2, Kempe 2, Junillon, Abati 1 (1), Abalo 7, Sorhaindo 1, Guigou 4 (3), Bosquet, Ostertag Szövetségi kapitány: Claude Onesta.
Kiállítások: 0, ill. 4 perc
Hétméteresek: 1/1, ill. 6/4
A mérkőzés teljes statisztikáját ide kattintva tekintheti meg!
2021.07.12 14:22:57

Kézilabda Papp Bálint (összefoglaló), Rusznák György (percről percre)

Bár a találkozó túlnyomó részében a brazilok vezettek, a hajrá a magyaroké volt.

2021.07.09 17:53:56

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Potyogtak a gólok az olimpiára készülő csapatok találkozóján, de a magyarok jöttek ki jobban a párbajból.

2021.07.06 16:41:59

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

Az olimpiai felkészülés utolsó szakaszát hatgólos sikerrel indították a mieink Montenegró ellen.

2021.07.05 12:45:09

Kézilabda JOCHA KÁROLY

Hanus Ágnes nem tervezte meg a „lelépést”, s később minden csapattársától elnézést kért.

2021.06.17 05:19:53

Kézilabda BOBORY BALÁZS

„Sok mindent pozitívabban láttam, ha hibáztam, kerestem, miként tudnék javítani.”