Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.06.14 23:25 Frissítve: 2012.02.01 02:44

Botrányos jelenetek után jutott ki a vb-re a Skaliczki-csapat

Bár kijutott a magyar férfi kézilabda-válogatott a jövő évi horvátországi világbajnokságra, mégsem örülhetünk felhőtlenül, hisz a bosnyákok elleni visszavágó botrányos körülmények között ért véget. A hazai szurkolók – látván csapatuk vergődését – a 49. percben 27–24-es magyar vezetésnél palackokat, öngyújtókat és esernyőket dobáltak többek között a pályára. A mérkőzés félbeszakadt, és nem is folytatódott. A magyar csapat – amely 27–25-re győzött az első mérkőzésen –így végül kijutott a vb-re.

Nagy László ezúttal vezérhez méltó módon játszott, kár hogy nem erről marad emlékezetes ez a mérkőzés
Fotó: Meggyesi Bálint (archív)
Nagy László ezúttal vezérhez méltó módon játszott, kár hogy nem erről marad emlékezetes ez a mérkőzés
A magyar csapat a legjobb módját választotta a hétezer fanatikus bosnyák szurkoló lelkesedésének lecsillapításának: rögtön az elején elhúzott három góllal. Ebben főszerepet vállalt Nagy László, aki rég látott lövőkedvvel vetette bele magát a küzdelembe, és bombái rendre utat találtak az első mérkőzésen remekül védő Enid Tahirovic kapujába.

Támadójátékunk ezúttal sokkal gördülékenyebb volt, amit jól jelez, hogy Ilyés Ferenc góljával a tizedik percben már 9–5-re vezettünk. Sőt, a következő másodpercekben Nenad Puljezevics büntetőt hárított, újabb lökést adva csapatunknak.

Ezzel szemben nálunk Iváncsik Gergő hibátlanul lőtte a hétmétereseket, így már az első húsz percben elúszni látszottak a hazaiak továbbjutási reményei – amit mi persze egyáltalán nem bántunk.

Nem adták azonban fel Halid Demirovic tanítványai, és kihasználva, hogy a magyar csapat többször is emberhátrányba került, feljöttek két gólra (11–13).

Hogy ne legyen még nagyobb a baj, arról az újonc jobbszélső, Miss Zoltán és Gál Gyula gondoskodott. Utóbbi a már védjegyének számító hát mögött bedobott ziccerrel borzolta a bosnyák kapus idegeit – és egy kicsit Skaliczki Lászlóét is.

A 27. percben időt kért a bosnyák kapitány, de ez sem segített, hisz a Fazekas Nándor helyére beálló Puljezevics védett egy ziccert, majd az indításból Iváncsik Gergő szerezte meg első akciógólját. A 12–18-as félidei eredményt a harmadik gólját szerző Katzirz Dávid állította be.

Amíg a következő szezont már a Pick Szegedben kezdő balátlövő a bosnyák kapu hálóját szaggatta bombáival, addig a hazai játékosok az ő mezét. Ezzel sem tudták azonban megfélemlíteni a magyar csapatot, bár Puljezevics több bravúros védése nélkül bizony könnyen elolvadhatott volna az előnyünk.

A második játékrészben beállni látszott a négygólos magyar előny, ami nekünk tökéletesen megfelelt, a hazai nézőknek viszont nagyon nem tetszett, és egy általuk vitatott ítélet után különböző tárgyakat kezdtek a pályára dobálni. A helyzet annyira elfajult, hogy a magyar játékosok az izlandi játékvezetőkkel együtt a svéd ellenőr, Björn Ericsson utasítására az öltözőbe vonultak.

Legalább fél óráig nem lehetett tudni, folytatódik-e a csata – mármint a két csapat közötti – mígnem az ellenőr meggyőzte a magyarokat, hogy folytassák a mérkőzést, ám amikor ezt be akarta jelenteni, újra megdobták, és ekkor végleg lefújta az összecsapást.

Mezey Csaba, a magyar csapat technikai igazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a szabályok értelmében - mivel egyértelműen a hazai nézők miatt szakadt félbe a meccs - továbbjutónak tekinthető a Skaliczki-együttes. A bosnyákok minden bizonnyal súlyos büntetést (például bírság, pályabezárás vagy kizárás) kapnak.

Nem lehet azonban felhőtlen a mieink öröme, hiszen a hírek szerint az egyik bedobott tárgy felszakította Gál Gyula szeme alatt a bőrt, Eklemovics Nikola vádliját pedig egy esernyő(!) sebesítette meg.

FÉRFI KÉZILABDA VB-SELEJTEZŐ

BOSZNIA-HERCEGOVINA–MAGYARORSZÁG 24–27 (12–18), félbeszakadt
Szarajevó, 7000 néző.
V: Leifsson, Palsson (izlandiak)
BOSZNIA: Tahirovic – Mustafic 1, Martinovic 3, Doborac, Toromanovic 3, Terzic 5 (3), STOJANOVIC 5 (1)
Csere: Grahovac (kapus), Harmandic 2 (1), PRCE 4, Hajderevic 1.
Szövetségi kapitány: Halid Demirovic
MAGYARORSZÁG: Fazekas – Miss 1, NAGY L. 7, Eklemovics 1, GÁL 4, Ilyés 2, Iváncsik G. 6 (5)
Csere: PULJEZEVICS (kapus), Laluska, Mocsai 2, Nagy K., KATZIRZ 4, Zubai Sz., Herbert
Szövetségi kapitány: Skaliczki László
Az eredmény alakulása: 4. p.: 0–3. 7. p.: 2–6. 12. p.: 5–11. 16. p.: 8–11. 19. p.: 9–13. 26. p.: 12–15. 37. p.: 16–23. 41. p.: 19–23. 48. p.: 24–27
Kiállítások: 8, ill. 10 perc
Hétméteresek: 8/5, ill. 5/5
Továbbjutó: Magyarország, kettős győzelemmel
2021.09.19 09:17:00

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Tokióban olimpiai aranyérmet nyert, és készen áll arra, hogy a Veszprémmel is a csúcsra érjen.

2021.09.18 17:27:23

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A megerősödött Krim sokáig tapadt, mint a pióca, de így sem tudta megakadályozni a biztos ETO-győzelmet.

2021.09.18 15:27:28

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)

Az első játékrészben nem működött jól a védekezés, de a szünet után szinte minden sikerült a zöld-fehéreknek.

2021.09.16 17:50:18

Kézilabda R. P.

A szünetben néggyel vezettek a franciák, de a második félidőben 21 gólt dobva győzött Ilics csapata.

2021.09.15 18:07:33

Kézilabda NAGY PÉTER (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)

A magyar csapat jól kezdte a Montpellier elleni meccset, de végül örülnie kellett az egy pontnak.