HAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEFonline 2005.05.16 22:27 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Még nem lefutott a finálé

A sportág történetében először történt meg, hogy két magyar együttes került európai kupa fináléjába. Mind a Győr, mind a Cornexi bravúros meneteléssel jutott az EHF-kupa döntőjébe, amelynek az első összecsapását pünkösdvasárnap rendezték meg az ETO otthonában (visszavágó május 22-én a fehérvári Jégcsarnokban). A végső ütközetre mindkét együttes a teljes keretével tudott készülni, mert a győrieknél Djokics, a vendégeknél Tápai és Vámos felépült sérüléséből.

A házigazdáknak az volt a nem titkolt céljuk, hogy a lehető legnagyobb különbségű győzelmet arassák, vagyis gyakorlatilag a finálé első találkozóján eldöntsék a kupa sorsát. A Cornexi ezzel szemben döntetlen körüli eredményről álmodott, hogy legyen tétje a visszavágónak. A zsúfolásig megtelt csarnokban fantasztikus hangulatú mérkőzést, vérbeli kupadöntőt vívott a két sztárcsapat.

Az összecsapást értékelve Róth Kálmán edző azzal kezdte mondandóját, hogy már a döntő előtt sem értette, miért gondolták sokan azt, hogy csapata leiskolázhatja a székesfehérváriakat.
- Ismét kiderült, hogy a Cornexi nem olyan gyenge csapat, mint azt egyesek gondolták - mondta Róth Kálmán. - Nem véletlen, hogy Európa legjobb csapatai ellen sikert sikerre halmozott, és bekerült a fináléba. Nagy kár volt túlzott elvárást támasztani a Győrrel szemben.

- Milyen taktikával küldte pályára tanítványait?
- A felkészülés teljes időszakában próbáltam tudatosítani a lányokkal, valamint a vezetőinkkel és a szurkolókkal is, hogy rettentően nehéz párharc előtt állunk. A döntő első találkozója bebizonyította, igazam volt. Európai kupadöntőt a legritkább esetben lehet eldönteni egy találkozón. Most is a fehérvári visszavágón fog kiderülni, hogy Győrbe kerül-e a trófea. Azt kértem játékosaimtól, hogy nyugodtan, okosan kézilabdázzanak akkor is, ha már kezd nőni az előnyünk. Ezt a várakozásomat nem teljesítették, mert amikor hét-nyolc góllal vezettünk, akkor elkezdtek kapkodni, mindenáron tovább akarták növelni az előnyüket, és amikor ez nem sikerült, görcsössé, idegessé váltak. Az edzéseken felkészültünk a Cornexi több védekezési taktikájára, ám a mérkőzésen csak a hatos védőfallal szemben voltunk eredményesek, míg a nyitott védekezéssel szemben nem találtunk ellenszert.

- Előrukkolt meglepetéssel a Fehérvár?
- Nem, viszont újra nagyon okos taktikát dolgozott ki Szabó Edina kollégám. Ezért aztán együttesem támadásban a valódi tudásának legfeljebb ötven százalékát nyújtotta. A széleken és középen is jobb teljesítményre vagyunk képesek. Az ő vezérletével a védekezésünk többnyire elfogadható volt, de legalábbis hatékonyabbnak tűnt, mint a támadásaink. Ez nem jelenti azt, hogy elégedett lennék csapatom védőmunkájával, amely néha olyan volt, mintha kosárlabdáztak volna a lányok, ugyanakkor remélem, ez a stílus megnyerte a Dunaferr tetszését… Csakhogy nekünk ennél sokkal több kell, ha meg akarjuk szerezni az EHF-kupát.

- Soknak, kevésnek vagy elegendőnek tartja a hatgólos előnyt?
- Ha a mérkőzés előtt azt mondják, hogy hat góllal nyerünk, elfogadtam volna. Most viszont nem vagyok tökéletesen elégedett, mert már nyolc találattal is vezettünk, és volt lehetőségünk a különbség növelésére. Azt mondják, a lélektani határ az ötgólos különbség. Ezt átléptük, még ha csak egy góllal is. A lélektani előny nálunk van, de csak akkor lehetünk sikeresek a visszavágón, ha tökéletesen összpontosítunk.

A világhírű Gyôri Balett színházi próbáin látni hasonló jeleneteket... Görbicz (13) és Gogirla sokat tett a Cornexi elleni csatában, hogy a Graboplast ETO KC-t is jobban megismerje a világ (Fotó: Czagány Balázs)
A világhírű Gyôri Balett színházi próbáin látni hasonló jeleneteket... Görbicz (13) és Gogirla sokat tett a Cornexi elleni csatában, hogy a Graboplast ETO KC-t is jobban megismerje a világ (Fotó: Czagány Balázs)

- Miben kell javítania csapata játékát?
- Mi tudunk sokkal jobban játszani, a Cornexi viszont szerintem kiadta magából a maximumot, s ennél többre nem képes. Fegyelmezettebben kell betartaniuk játékosaimnak a taktikai utasításokat, mint az első mérkőzésen, mert ezen semmi meglepőt sem tapasztaltunk a Cornexitől, csupán nem tudtuk megvalósítani az edzésen gyakoroltakat. Győztünk, mert jobbak vagyunk, s ezt ne vegye senki nagyképűségnek, hiszen a fehérvári edző maga is elismerte, hogy a Győr erősebb, rutinosabb együttes. Ha ezt tudjuk érvényesíteni, akkor megfelelhetünk a várakozásoknak.

Siti Bea (jobbra) és társai az első mérkőzésen nem tudták megálítani a győriek rohamait
Siti Bea (jobbra) és társai az első mérkőzésen nem tudták megálítani a győriek rohamait
A fehérváriak sikeredzője, Szabó Edina kissé csalódottan értékelte a döntő első mérkőzését, hiszen fantasztikusan felkészített csapata sokkal szorosabb eredmény elérését tűzte célként maga elé.
- Kimagasló eredménynek tartom, hogy a fináléban szerepelhetünk - mondta Szabó Edina -, de mostani vereségünknek több oka is volt. Ezek közül meg kell említenem, hogy lényegesen kevesebb kiemelkedő teljesítmény akadt csapatomban, mint a Győrben. Több játékosomnak volt ugyan néhány felvillanása, de sokan, akiket nem szeretnék megnevezni, messze elmaradtak attól, ami elvárható tőlük, s mélyen valódi tudásuk alatt kézilabdáztak. Kulcsjátékosaink között is akadt, aki adós maradt a jó védekezéssel, az eredményes támadással.

- A támadásban vagy a védekezésben nyújtott jobb teljesítményt a Cornexi?
- Rettentően bosszantó volt, hogy temérdek helyzetet kihagytunk, valamint a védekezésünk is sokszor lyukas volt, így nem lehetett kellően hatékony. Többször is volt lehetőségünk, hogy szorosabbá tegyük az állást, és a visszavágó szempontjából lényegesen kedvezőbb eredménnyel zárjuk a győri csatát, és ezt pozitívumként kell értékelnem.

- Sok vagy kevés a hatgólos hátrány?
- Nyilván jobb lett volna csak egy vagy két góllal kikapni, ugyanakkor nem vallottunk szégyent, elkerültük a katasztrofális vereséget. Sok a hat gól, de tudomásul kell vennünk, hogy ebből a helyzetből kell kezdenünk a második találkozót. Ennek megfelelően fogunk készülni, és biztos vagyok benne, hogy a lányok mindent elkövetnek a kupa megszerzéséért. Nagyon remélem, a szurkolóink is ugyanolyan remek hangulatot teremtenek vasárnap a fehérvári Jégcsarnokban, mint amilyen légkörben az ETO fogadott bennünket.

Szavazás

Győr-Cornexi a női EHF-kupa döntőjében. Mit vár?

Írja be az itt látható számot!
- Ha részletes egyéni értékelésre nem is vállalkozik, azt megmondhatná, melyik csapatrésszel volt elégedett, melyiktől várt többet.
- Egyéni értékelésbe most tényleg nem bocsátkoznék, mert a csapatnak kell kijavítania a hibáit, illetve erősítenie az erényeit. Az viszont feltűnt, hogy néhány nehezebbnek vélt taktikai feladatot remekül megoldottunk, míg könnyebbnek hitt megoldásokat elrontottunk, s ez majdnem minden posztra érvényes.

- Azzal egyetért, hogy a kapusok mindkét oldalon remekeltek?
- Kétségtelen, hogy Sugár Tímea nagyon jó formában védett, valamint főszerepe volt a védekezés szervezésében is. A többiek olykor bravúros megoldásokra is képesek voltak, máskor pedig oktondi hibákkal nehezítették a saját sorsukat, illetve felhozták az ellenfelet.

- Mennyi esélye maradt a Cornexinek?
- Hazai környezetben fegyelmezettebben, jobban fogunk kézilabdázni. Hatvan perc nagyon sok mindere elegendő, és úgy kell harcolnunk, hogy élhessünk az eséllyel.
2021.09.25 15:35:42

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)

Bíró emberfeletti teljesítményére és Bölk góljaira alapozva jöhetett létre a történelmi FTC-siker.

2021.09.23 18:07:44

Kézilabda VINCZE SZABOLCS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Néha zseniálisan, néha csapnivalóan kézilabdázott a magyar csapat a BL-ben, Dujsebajevék ellen ennyi kevés volt.

2021.09.22 18:07:10

Kézilabda R. Gy.

A biztos hazai győzelem mellett megszületett a Pick Szeged 6000. gólja a BL-ben.

2021.09.19 09:17:00

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Tokióban olimpiai aranyérmet nyert, és készen áll arra, hogy a Veszprémmel is a csúcsra érjen.

2021.09.18 17:27:23

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A megerősödött Krim sokáig tapadt, mint a pióca, de így sem tudta megakadályozni a biztos ETO-győzelmet.