Munkatársunktólonline 2005.04.17 19:15 Frissítve: 2012.01.07 02:45

Hengerelt a Győr, magyar házidöntő következik

A Cornexi után a Győri Graboplast ETO KC is bejutott a női kézilabda EHF-kupa döntőjébe, miután remekül játszva legyőzte a HC Leipziget. Görbicz Anita igazi vezéregyéniségnek bizonyult, és a többiek is sokkal jobban játszottak, mint Lipcsében. Az akarat ráadásul tetszetős kézilabdával is párosult, márpedig ez kellett a döntőbe jutáshoz.

A gyôri szurkolók a lelátón, a csapat a Magvassy-sportcsarnok parkettjén járták örömtáncukat, hiszen az ETO negyedszer jutott be az EHF-kupa döntôjébe (Fotók: Danis Barna)
A gyôri szurkolók a lelátón, a csapat a Magvassy-sportcsarnok parkettjén járták örömtáncukat, hiszen az ETO negyedszer jutott be az EHF-kupa döntôjébe (Fotók: Danis Barna)

Győri Graboplast ETO KC-HC Leipzig 43-31 (24-14)

Góldobók: Gogirla 10, Görbicz 8, Vérten 7, Bradeanu, Mörtel 4-4, Borbás, Kovacicova 3-3, Mehlmann, Juhász 2-2, illetve Sörlie-Lybekk 8, Danilovic 6, Langkeit, Radzeviciute 5-5, Vlckova, Wörz, Reiche 2-2,
Pietzsch 1

70-64-es összesítéssel a győriek jutottak tovább.
Az első találatot a győriek szerezték Aurelia Bradeanu révén, de hamar egyenlített a Lipcse. Az már ekkor látszott, hogy Else-Marthe Sörlie-Lybekk a beállós posztján ezen a meccsen is komoly feladat elé állítja majd a hazaiakat. Persze tudta ezt Róth Kálmán, a győriek edzője is, nem hiába gyakoroltatta csapatának védekezését a férficsapat beállójával, Nánik Sándorral szemben a hét folyamán. Szép lassan azonban növelte előnyét az ETO, két, majd három góllal lépve el, köszönhetően a nem egyszer a vonalra lépő lipcseiek pontatlanságának.

Tíz perc után, 7-5-nél Görbicz Anita, majd Vérten Orsolya felöklelésért két németnek is ki kellett ülnie két percre, az előnyök alatt és után pedig gyors találatokat szerezve összesítésben egy gólra faragta hátrányát a Győr. Ám pont ekkor állították ki Borbás Ritát is, a két perc alatt azonban Irina Sirina védéseinek köszönhetően nem kapott gólt a magyar csapat, sőt, Monika Kovacicová révén még lőtt is egyet. Még ekkor is csak 13-8 volt az állás, de aztán a remekül játszó Görbicz egy testcsellel három védőt küldve el a bal felső sarokba lőtt, és ezzel ledolgozta a hátrányt.

Sörlie-Lybekk-kel viszont továbbra sem bírtak a magyar lányok, helyzetbe került, heteseket harcolt ki, gólpasszokat adott, gyakorlatilag egymaga tartotta a lelket a Lipcsében. A másik oldalon Simona Gogirlát ketten őrizték (végül így is tízszer talált be), amivel több terület jutott a szélsőknek és Bradeanunak, néha Borbás Ritánanak is, ezt pedig ki is használták a győriek, így felváltva estek a gólok. Amikor pedig támadásban kissé elbizonytalanodott az ETO, Sirina a legjobbkor akasztott meg három támadást zseniális védésekkel, aztán 17-11-nél Juhász Gabriella találata már a matematikai ETO-továbbjutást jelentette. Martin Freulund Andersen időt is kért, ez azonban nem sokat hozott a konyhára csapatának: a Győr szerzett két újabb gólt.

Kovacicová kiállítása után ugyan emberhátrányba kerültek a hazaiak, de Sirina kivédett két hihetetlen ziccert, Borbás hetest harcolt ki, Mörtel Renáta is bombagólt lőtt - szóval hátrányban is kiválóan, nagy önbizalommal, harcosan kézilabdázott a Győr. Három perccel a vége előtt már tízre növelték az előnyt, és ezt sikerült meg is tartani a félidőre: káprázatos, 24-14-es vezetéssel fordulhattak pihenőre a hazaiak.

A lipcsei, 33-27-es vereséggel végződött első meccshez képest a leglényegesebb különbség az volt (amellett persze, hogy támadásban szinte minden sikerült a Győrnek), hogy a saját kapuja előtt a második negyedórában kiváló teljesítményt nyújtott a csapat. Labdákat szereztek, lezárták a lövések lehetőségét, ha pedig mégis kapura dobtak a vendégek, Sirina a helyén volt. A 15. és a 29. perc között írd és mondd két akciógólig jutottak a németek, ennél többet talán nem is kell elmondani az ETO védekezéséről.

Róth Kálmán: Optimista tipp volt részemről a meccs előtt a tízgólos siker, de azért számítottam a továbbjutásunkra. Lehetett volna szorosabb is a mérkőzés, de remekül játszottunk. Nagyobb alázattal kézilabdáztunk, mint Lipcsében, és ez meg is hozta a sikert. A meccs elején nem akartunk túlpörögni, bár erre hajlamos egy-két játékosom. Nem öt perc alatt terveztük ledolgozni a hátrányt, de mivel megvoltak a lehetőségeink a lerohanásokra, éltünk velük. Jól játszottunk, nem csak akarással, de szépen kézilabdázva is. Persze az előny birtokában már könnyebb dolgunk volt. A tízgólos félidei előnynél még izgultam, mert a Lipcse gyors játékának köszönhetően képes fordítani négy-ötgólos hátrányból, de a lányok nagyon fegyelmezettek voltak.
A második félidő Görbicz pimasz, csavart góljával indult, de ezúttal hamar válaszoltak a vendégek. Ezután is felváltva estek a találatok, és kissé megingott a győriek korábbi stabil védőfala is. Aztán még emberhátrányba is került a győri csapat, de ez is belefért, sőt: Gogirla két hetesével már a szükséges duplájára nőtt a hazai előny. A második félidő nyolcadik percére az ETO román átlövője már mindhárom német kapusnak lőtt gólt...

Mivel ekkor már 32-20 volt az állás, 42 perc elteltével Róth Kálmán pihenőt adott Sirinának, és Herr Orsolyát állította be, míg az egy ütközésnél megsérült Kovacicovát Juhász pótolta szinte tökéletesen. Beállt Mehlmann Ibolya is, aki az első félidőben nem is lépett pályára.

Görbicz Anita: Az egész csapat remekül játszott. Nem akartunk a szünetben ráülni az eredményre, úgy jöttünk ki, mintha még egyenlő volna az állás. A lipcsei meccs után nagyon szégyelltük magunkat, így most különösen akartunk. A Cornexi ellen is komolyan elkészülünk, de egyelőre csak a bajnoki meccset tartjuk szem előtt.
Görbicz ha lehet, még az első félidőbelinél is megalázóbb módon küldte el gyufáért egy lövőcsellel Sörlie-Lybekket, és lőtt a hálóba, majd Vérten szerzett szép gólt, de a másik oldalon a lipcseiek is nagy rohanásba kezdtek, és emberelőnyben kicsit faragtak a hátrányból - köszönhetően részben annak is, hogy a győriek kissé siettették a támadások befejezését, bár ennek ellenkezőjét kérte tőlük Róth Kálmán. Mielőtt azonban tízen belülre kerülhettek volna a vendégek, Herr is bemutatott nem egy jó védést.

Kisebb gólcsend után az utolsó tíz percben aztán már örömkézilabdát mutatott be az ETO. A védekezés igencsak pontatlanná vált, támadásban azonban szebbnél szebb akciókat vezetve egymás után szerezték góljaikat a győriek. Herr fülig érő szájjal fogott még egy-két labdát, Vérten és Görbicz is betalált még, aztán 43-30-nál egyszercsak letelt az egy óra, a győri lányok pedig felszabadultan táncolhattak a kezdőkörben: összesítésben hat góllal győzve jutottak az EHF-kupa döntőjébe.

A Cornexi-Alcoa-HSB Holding pénteki sikere után tehát a Győri Graboplast ETO KC is ott lesz a fináléban. Ez lesz az első alkalom, hogy egy európai kézilabdakupában két magyar csapat jut tovább az elődöntőből. A Cornexi még nem jutott a kisebbik európai női klub versengés döntőjébe, a Győr azonban már negyedszerre készülhet oda. A keddi, bécsi sorsolásnak csak az a tétje, melyik csapat kezdhet otthon.

Szavazás

Győr-Cornexi a női EHF-kupa döntőjében. Mit vár?

Írja be az itt látható számot!
2021.09.23 18:07:44

Kézilabda VINCZE SZABOLCS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Néha zseniálisan, néha csapnivalóan kézilabdázott a magyar csapat a BL-ben, Dujsebajevék ellen ennyi kevés volt.

2021.09.22 18:07:10

Kézilabda R. Gy.

A biztos hazai győzelem mellett megszületett a Pick Szeged 6000. gólja a BL-ben.

2021.09.19 09:17:00

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Tokióban olimpiai aranyérmet nyert, és készen áll arra, hogy a Veszprémmel is a csúcsra érjen.

2021.09.18 17:27:23

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A megerősödött Krim sokáig tapadt, mint a pióca, de így sem tudta megakadályozni a biztos ETO-győzelmet.

2021.09.18 15:27:28

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)

Az első játékrészben nem működött jól a védekezés, de a szünet után szinte minden sikerült a zöld-fehéreknek.