BERECZKY ATTILA jelenti Lipcsébőlonline 2005.04.10 22:04 Frissítve: 2010.12.07 00:03

Nehéz visszavágó vár a Győrre

Hatalmas volt a káosz vasárnap délután a csodálatos Arena Leipzig környékén. A helyiek ugyanis a kupaelődöntő előtt utcai kerékpárversenyt rendeztek, méghozzá a csarnok parkolójának bejáratánál. A kritériumverseny eredményéről e helyütt nem tudunk beszámolni, az azonban biztos, hogy a mérkőzésre érkezőknek nagy kellemetlenséget okozott a minden bizonnyal nívós viadal.

Borbás Rita (zöld mezben) és társai rendkívül szigorú ôrizetet kaptak Lipcsében, s bizonyára a gyôri visszavágón sem lesz ez másként (Fotó: Mirkó István)
Borbás Rita (zöld mezben) és társai rendkívül szigorú ôrizetet kaptak Lipcsében, s bizonyára a gyôri visszavágón sem lesz ez másként (Fotó: Mirkó István)

Róth Kálmán vezetőedző az együttesét sújtó temérdek gond ellenére optimistán várta a kezdést. "Bódi Bernadett közvetlenül az indulás előtt belázasodott, kiderült, hogy vesemedence-gyulladása van, ezért nem is tarthatott velünk - mondta a szakember. - Ráadásul szombat estére Sirina Irina is belázasodott, így a fiatal Herr Orsi kezd a kapuban. Ennek ellenére remek a hangulat a csapatban, olyan eredményt szeretnénk elérni, amellyel marad esélyünk a győri visszavágóra."

A sorozat elődöntőjének másik ágán két magyar csapat, a Cornexi és a Fradi harcol a fináléba jutásért, így nem véletlenül mondta a találkozó előtt Anne Ulbricht, a hazaiak átlövője, hogy még kétszer szeretne Magyarországra utazni.

A kezdés után a magyar támadásokba sok hiba csúszott, győri ziccerek maradtak ki. Kár volt ezért a periódusért, hiszen megléphetett volna az ETO, ehelyett a 10. percben 4-4-re állt a meccs. Ideges volt a hangulat a pályán, mindkét edző sűrűn reklamált, az orvosi stáboknak pedig gyakran kellett ápolás miatt a pályára szaladniuk. Már négy góllal is vezettek a házigazdák (9-5), amikor nagy esély csillant meg a magyar együttes előtt, hiszen az indításból a kapu felé száguldó Vértent Wörz letaglózta, ezért piros lapot kapott. A Lipcseiek dán edzője ekkor még a korábbinál is hevesebben reklamált, hiszen tudta, át kell szerveznie csapata játékát.

Nyugatias Kelet

Nem is olyan régen még két Németország létezett, és a keleti oldalon a nem létezô szocializmus egy furcsa megvalósulásában élték az emberek mindennapjaikat Trabanttal, Wartburggal, szandállal, nyeles fésûvel és az ételekrôl elmaradhatatlan generálszósszal. Aztán újraegyesült a hatalmas ország, s azóta sok minden változott az egykori NDK területén is. Ennek egyik jele a csodálatos Arena Leipzig, no meg a tôszomszédságában felépült impozáns futballstadion, amelyben a jövô évi vb-n is játszanak majd meccseket. A hangulat is a nyugatot idézi. A HC Leipzig amerikai stílusban, fénycsóvák kereszttüzében vonult be a csarnokba, de mindenütt ott van a kapitalizmus nyoma. A csarnok férfivécéjében például a piszoár fölül Munteanu kapus mosolyog a dolgát végzô urakra – természetesen a támogatók emblémáival ellátott plakátról. Hiába, ebben a nyugatias világban mindent a szponzorokért.
A németeket azonban nem zavarta meg az irányító kiválása, sőt nagyon el is húzhattak volna, ha a remek napot kifogó Gogirla nem tartja a lelket az ETO-ban. A csapatkapitány Sörlie-Lybekk góljával már 13-8-ra vezetett a HC Leipzig, ám ekkor a Győr percei következtek, Kovacicová és Vérten is betalált hatvan másodperc leforgása alatt, így számunkra máris sokkal szebben nézett ki az állás (13-11). A félidő hajrájában azonban újra csak a németek tudtak betalálni, így ötgólos előnnyel vonulhattak pihenőre.

Ráadásul a szünet után alig telt el 19 másodperc, amikor egy hatalmas ütés után Gogirla fájdalmas arccal a földön maradt. Ám a román lányt kemény fából faragták, rövid ápolás után folytathatta a játékot. Eközben a két edző a zsűriasztalnál adott egymásnak cseppet sem baráti hangulatú randevút, s nem csoda, ha a szabálytalanságok megítélésében nem jutottak közös nevezőre. Küzdött-hajtott az ETO, de néhány kulcsembere nem találta a meccs ritmusát, így Danilovic góljával már 18-12-re vezettek a hazaiak.

Róth Kálmán többször is átszervezte csapatát, pályára küldte Mörtelt, Görbiczet a bal szélen is kipróbálta, ezzel együtt csak nem akart csökkenni a különbség. Aztán a nagy akarattól kissé görcsösnek tűnő Görbicz végre elkapta a fonalat, feljavult az ETO védekezése is, így szűkebb lett a különbség (23-20). Időt is kért a lipcseiek trénere, ám úgy tűnt, a tanácsok sem segítettek csapatán, hiszen belül az utolsó tíz percen Görbicz góljával 26-24-re alakult az állás.

A biztató különbség sajnos csak rövid ideig maradt meg, mert a magyar lányok túlzott lelkesedéséből fakadó nagy rohanásból a hazai együttes jött ki jobban, és a hajrára nagyon feljavuló Radzeviciute, hatgólos előnyt szerzett. A csapatot Lipcsébe is elkísérő több mint háromszáz ETO-szurkoló azonban így is megtapsolta kedvenceit, a visszavágón pedig már több mint háromezren biztathatják majd kedvenceiket - hogy Ulbricht kisasszonynak mégse kelljen még egyszer Magyarországra jönnie.

Persze a nyáron, a Balatonnál szívesen látjuk őt - akár családostul is.

Szavazás

Győr-Cornexi a női EHF-kupa döntőjében. Mit vár?

Írja be az itt látható számot!
2021.09.19 09:17:00

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Tokióban olimpiai aranyérmet nyert, és készen áll arra, hogy a Veszprémmel is a csúcsra érjen.

2021.09.18 17:27:23

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A megerősödött Krim sokáig tapadt, mint a pióca, de így sem tudta megakadályozni a biztos ETO-győzelmet.

2021.09.18 15:27:28

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)

Az első játékrészben nem működött jól a védekezés, de a szünet után szinte minden sikerült a zöld-fehéreknek.

2021.09.16 17:50:18

Kézilabda R. P.

A szünetben néggyel vezettek a franciák, de a második félidőben 21 gólt dobva győzött Ilics csapata.

2021.09.15 18:07:33

Kézilabda NAGY PÉTER (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)

A magyar csapat jól kezdte a Montpellier elleni meccset, de végül örülnie kellett az egy pontnak.