SIMON JÓZSEF, SZÉKELYHIDI JÁNOSonline 2005.04.08 22:48 Frissítve: 2010.11.15 00:07

Fradi-fricska Fehérvárnak

A női EHF-kupában Európa krémjét a magyar együttesek alkotják. Az elődöntőbe jutott három csapat közül kettő, a Cornexi és az FTC tegnap Székesfehérváron kezdte meg párharcát, és a Fradi megfricskázta vetélytársát: egygólos előnyt szerzett a jövő pénteki, népligeti visszavágóra. (A Győr vasárnap idegenben csatázik a német Leipziggel.)

A ferencvárosiak válogatott balátlövôje, Tóth Tímea (balra) végig hatalmas csatát vívott a Cornexi orosz légiósával, Jelena Korgyukkal (Fotó: Danis Barna)
A ferencvárosiak válogatott balátlövôje, Tóth Tímea (balra) végig hatalmas csatát vívott a Cornexi orosz légiósával, Jelena Korgyukkal (Fotó: Danis Barna)

Az előjelek egyik oldalon sem voltak kedvezőek. Mindkét csapat felkészülését sérülések és betegségek gátolták. A fehérváriak között nem is szerepelhetett Csernus, aki éppen az FTC elleni bajnokin szenvedett keresztszalag-szakadást, amelyet hamarosan meg kell műteni. A Cornexi játékosai közül lázas betegséggel bajlódott az utóbbi napokban Vámos, és Tápai, akárcsak a másik oldalon TóthTímea, a Fradi vezéregyénisége, akinek egy nappal az elődöntő előtt még hőemelkedése volt. Az FTC-ből továbbra is hiányzott a lábadozó Laluska.

Kölcsönösen kimaradó helyzetek, valamint Sugár és Pastrovics bravúros védései után a 4. percben Balogh büntetőből lőtte az elődöntő első gólját, majd Tóth ugyancsak hetesből válaszolt. A fehérváriak támadásban nagyon megbecsülték a labdát, és igyekeztek biztos helyzetig játszani, védekezésük pedig mozgékony, és erőszakos volt (4-1).

A Fradi akkor tudott felzárkózni, amikor az ellopott, vagy a kipattanó labdákkal szélsői megiramodtak. Csakhogy a leindításokat Kenyeres is eredményesen fejezte be, és a félidő derekán már a negyedik góljánál tartott. Balogh és Siti, a fehérváriak két rutinos sztárja begyakorolt, látványos figurákból hozta helyzetbe társait, majd mindketten gólokat is lőttek. Tápai is bizonyította, hogy nem véletlenül tartják őt a hazai mezőny egyik nagy ígéretének.

Németh András 13-8-nál időt kért, de ekkor már Miklosová védett Pastrovics helyén. Mraviková arcon találta Sugárt, aki a lövéstől megrendült, ezért Szabó Edina edző néhány percre Feketét küldte a helyére. A vendégek sorozatos támadási hibái után Tápai percei következtek, majd újra Kenyeres növelte a fehérváriak előnyét (15-9). Tóth vállsérülést szenvedett, és a fájó testrészre jeges tömlőt szorítva, a gyötrelemtől eltorzuló arccal jött le a pályáról. A szünetig a Cornexiben Kenyeres és Tápai remekelt, a Fradiban pedig Tóth és a fokozatosan belelendülő Uhraková csillogott.

A szlovák válogatott Uhraková góljával kezdődött a második játékrész, majd Mraviková és Csenki is betalált, ezzel 18-17-re felzárkózott az FTC. A vendégek védekezését remekül vezényelte a fantasztikus napot kifogó Miklosová, aki szinte megbabonázta a fehérvári átlövőket. A szlovák válogatott kapusa remekül vezényelte társai védekezését, és halmozta a bravúrokat. A másik oldalon Sugár a tőle megszokott és elvárható jó formában védett, ám a lábra kapó FTC Kirsner góljával mégis egyenlített, majd Mraviková révén fordított (19-20). A vendégeknél továbbra is Miklosová volt a főszereplő. A kapusok parádéjában persze Sugár is kitett magáért, ám őt egyre gyakrabban hozták kiszolgáltatott helyzetbe társai.

Szavazás

Győr-Cornexi a női EHF-kupa döntőjében. Mit vár?

Írja be az itt látható számot!
A fáradó csapatok egyre többet szabálytalankodtak, és a két edző hatalmas taktikai csatájában felváltva vezettek a csapatok. Uhraková találatával hosszú hajrát nyitott az FTC (25-27). A védekezőspecialista Kovács is betalált, Miklosová továbbra is a mezőny legjobbja volt, Uhrakovának viszont térdsérülése miatt le kellett jönnie. Kamper és Kirsner találata után (26-30) a Cornexi a kissé kiengedő Fradi ellen újra összeszedte magát, és feljött 29-30-ra. A huszáros hajrá azonban csak a hazaiak tisztes vereségéhez volt elegendő. Az FTC a bravúros győzelemmel fél lábbal a kupadöntőben érezheti magát. Maglódi Lajos, az FTC ügyvezető igazgatója ennyit fűzött a sikerhez: "Ország-világ és lehetséges szponzoraink láthatták, hogy érdemes lenne többet áldozni az utóbbi hónapokban a szakadék szélére jutó csapatunkra."
2021.09.26 15:09:41

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A második félidőben állva hagyta az ETO az oroszokat, és iskolajátékkal nyert.

2021.09.25 15:35:42

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)

Bíró emberfeletti teljesítményére és Bölk góljaira alapozva jöhetett létre a történelmi FTC-siker.

2021.09.23 18:07:44

Kézilabda VINCZE SZABOLCS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Néha zseniálisan, néha csapnivalóan kézilabdázott a magyar csapat a BL-ben, Dujsebajevék ellen ennyi kevés volt.

2021.09.22 18:07:10

Kézilabda R. Gy.

A biztos hazai győzelem mellett megszületett a Pick Szeged 6000. gólja a BL-ben.

2021.09.19 09:17:00

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Tokióban olimpiai aranyérmet nyert, és készen áll arra, hogy a Veszprémmel is a csúcsra érjen.