B. A.online 2005.03.21 00:03 Frissítve: 2011.02.19 00:03

A Győr is az európai elitben

Kell-e tartaniuk a győrieknek a 35-22-es hazai siker után a zilahi visszavágótól? Nos, többször előfordult már a sportágban, hogy egy-egy kupapárharc második összecsapásán "csodát" tett az első meccs vesztese, fogyott már el a 13 gólosnál nagyobb előny is. Ám ezúttal ettől - szerencsére - nem kellett tartanunk.

Görbicz Anita (labdával) a gyôriek legeredményesebb játékosa volt Zilahon (Fotó: Czagány Balázs)
Görbicz Anita (labdával) a gyôriek legeredményesebb játékosa volt Zilahon (Fotó: Czagány Balázs)
A negyeddöntő győri összecsapásán egyértelműen kiderült, hogy a Graboplast ETO sokkal jobb csapat a román bajnoknál. Ezt bizonyítja, hogy a Silcotub Zalau rutinos mestere, Gheorghe Tadici is elismerte a visszavágó előtt, hogy tanítványainak szemernyi esélyük sincs a győriek ellen. Pedig akik ismerik a zilahi szakembert (aki most újra szövetségi kapitány lett hazájában), pontosan tudják, hogy ritkán hátrál meg, amikor csapatának még van - legalább matematikai - esélye.

"Azt a sorsolás pillanatában tudtuk, hogy a Győr az esélyesebb, ennek ellenére úgy vágtunk neki a negyeddöntőnek, tovább akarunk jutni - mondta Gheorghe Tadici. - Az első találkozón viszont egyértelműen kiderült, hatalmas a különbség a két együttes tudása között. Így a visszavágón csak az lehet a célunk, hogy nyerjünk. A négy közé kerülésre nincs reális sanszunk."

Persze a román kézilabda egyik legnagyobb edzőegyénisége azért nem tudott kibújni a bőréből, dünnyögött még egy sort a spanyol bírók győri ténykedése miatt, igaz, hamarjában hozzátette: ennek nem volt különösebb jelentősége.

Magyar oldalon sem volt különösebb ok az izgalomra, hiszen a 13 gólos előny több mint megnyugtatónak tűnt. Igaz, Róth Kálmán azért nem feledkezett meg arról: csak a párharc első felén jutott túl együttese.

"A továbbjutás a kezünkben van, s ha azt a teljesítményt tudjuk produkálni, amelyet a győri találkozón, akkor nem kerülhetünk kellemetlen helyzetbe - kezdte az ETO mestere. - Ezzel együtt természetesen óvatos vagyok, mert a román bajnok az eddigi legerősebb riválisunk ebben a kupasorozatban, s a sportban történtek már csodák."

Elégedett a visszavágó eredményével?
Róth Kálmán: - Arra kértem a lányokat, hogy a jelentôs elôny ellenére figyeljenek a meccs elején, nehogy belelkesedjen ellenfelünk. Ez sikerült, hiszen tovább nôtt a különbség. Ezt a találkozót is meg akartuk nyerni, ez azonban sajnos nem sikerült.
Hamar kiderült, hogy a zilahiak ezúttal hiába várták, akár csak titkon is, a Róth Kálmán által is említett csodát. A győri lányok ugyanis ott folytatták, ahol egy héttel ezelőtt, a Magvassy-sportcsarnokban befejezték. Akkor a hajrában egy 5-1-es sorozattal növelték előnyüket, a megnyugtató kilencgólosról a hátradőlős 13-ra. Az erdélyi városban pedig - talán a miheztartás végett - 5-0-s rohammal kezdtek Róth Kálmán tanítványai.

Remekelt az irányító Görbicz, a balszélső Vérten, s a honfitársai ellen bizonyítani akaró két román légiós, Gogirla és Bradeanu is. Az eredmény alakulása természetesen a hazai drukkerek csodaváró kisebbségét is visszarángatta a nekik keserű valóságba, s egyértelművé vált: a Silcotub legkomolyabb célja ezen a napon legfeljebb a győzelem kiharcolása lehet. Igaz, a győriek ezt a részsikert sem akarták átengedni ellenfelüknek, hiszen az első játékrészben végig a magyar együttes vezetett, méghozzá magabiztosan.

A szünet után kicsit feszültebb lett a hangulat, az elkeseredett hazai nézők egy része néhány szitokkal, illetve bedobálással próbált elégtételt venni a győrieken, s ettől egy kicsit paprikásabb lett a hangulat a pályán is. A dán játékvezetők három piros lapot is kiosztottak, győri részről Mörtel (talán egy kicsit túl szigorúan) és a kapust hétméteresből fejbe lövő Gogirla kapott végleges kiállítást, míg a hazaiak közül harmadik kétperces büntetése után Lazer orra előtt villant a piros lap.

A zilahiak edzője sokszor hevesen reklamált, próbálta belehajszolni tanítványait a győzelembe. Először az 50. percben vezetett az erdélyi csapat (26-25), s végül emelt fővel búcsúzhatott az EHF-kupától: legyőzte a Graboplast ETO KC-t, amely - s ez nem titok - a trófea megszerzésére is esélyes. Vagyis abban bízhatunk, hogy Tadici mester az évad végén elmondhatja: csapatának a kupagyőztest sikerült Zilahon egy góllal megvernie.

Az már biztos, hogy lesz magyar döntős az EHF-kupában, s az is, hogy a három elődöntős magyar közül kettő egymással küzd a fináléba jutásért. Az elődöntő sorsolását kedden tartják.
2021.09.16 17:50:18

Kézilabda R. P.

A szünetben néggyel vezettek a franciák, de a második félidőben 21 gólt dobva győzött Ilics csapata.

2021.09.15 18:07:33

Kézilabda NAGY PÉTER (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)

A magyar csapat jól kezdte a Montpellier elleni meccset, de végül örülnie kellett az egy pontnak.

2021.09.14 21:36:04

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Örüljünk annak, hogy mindkét topcsapatunk a legjobbak között van!

2021.09.11 15:06:05

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Egyértelmű az üzenet, a Bajnokok Ligája első fordulójában szuperrangadót nyert meg a magyar csapat.

2021.09.11 14:57:14

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Igaz, nagyon közel állt a győzelemhez a magyar csapat, de az utolsó dobást a kapufára tolta a hazai kapus.