BERECZKY ATTILAonline 2005.03.12 23:51 Frissítve: 2011.08.11 00:12

Nagy küzdelem a kis előnyért

Németh András az elmúlt napokban testközelből figyelhette a kupaellenfél játékstílusát, hiszen a Ferencváros vezetőedzője szövetségi kapitányként a múlt héten háromszor küldte harcba csapatát a háromszoros olimpiai bajnok dán válogatott ellen. Persze azzal mindenki tisztában volt, hogy ezúttal csak némi lelki plusz jelenthet a nemzeti együttes sikere, hiszen a Fradi és a Gudme feltételrendszere nagyon messze van egymástól.

Az utóbbi években ugyanis hatalmas mennyiségű pénz került az addig sem szegényházhoz hasonlító dán bajnokságba, így a kiváló hazai anyagot klasszis légiósokkal javíthatják tovább az északiaknál, míg a ferencvárosi együttes immáron tartósan a fennmaradásért harcol.
A Fradi a Koppenhágában légióskodó Siti Eszter segítségével készült fel riválisa játékából, ám hamar kiderült, hogy a dánok is alaposan kielemezték a zöld-fehérek erényeit, hiszen nagyon felkészültek Tóth Tímea lövőrepertoárjából. Vélhetőn ennek tudható be, hogy a ferencvárosiak első számú gólfelelőse a találkozó elején nem találta a ritmust, s az ő bizonytalankodása kihatott a társak teljesítményére. Így a remekül irányító Van der Wissel vezérletével megléptek a dánok (1-4), s a Fradi hiába küzdött fantasztikusan, az akarás csak a felzárkózáshoz volt elég. A félidő derekán Németh András támadásban Kampert küldte fel Tóth helyére, s a fiatal játékos szinte azonnal góllal hálálta meg a bizalmat (6-7). A 18. percben jártunk, amikor Mraviková találatával egyenlített az FTC (8-8), ám a fordítás helyett két gyors dán találat következett, s 8-10-nél időt kért Németh András.


Tóth Tímeára nagyon figyeltek a dánok, de a Fradi klasszisa így is 14 gólt szerzett (Fotó: Mirkó István)
Tóth Tímeára nagyon figyeltek a dánok, de a Fradi klasszisa így is 14 gólt szerzett (Fotó: Mirkó István)
"Látszik, hogy jó csapat a Gudme - jegyezte meg a rövid pihenő alatt Kökény Bea. - Ráadásul a meccs elején volt sikerélménye a dánoknak, ez pedig a mentalitásukat ismerve hatalmas lökést adhat." Elkelt a sikerélmény Tóth Tímeának is, aki a 22. percben megszerezte első akciógólját, s lám a pozitív élmény: hatvan másodpercen belül újra a hazai 11-es hálóban táncoló bombája után ünnepelhetett a publikum. Bár a magyarok játéka továbbra is messze volt a tökéletestől az akarásnak volt eredménye: 16-16-nál térhettek pihenőre a felek.

Már a hatodik támadást vezették a csapatok, amikor megszületett az első szünet utáni gól, Tóth volt eredményes büntetőből. Erre Karajeva válaszolt, ám ezután a Fradi szélsők percei következtek - Mraviková kétszer, Kirsner egyszer volt eredményes. Igaz, nem örülhetett sokáig a Fradi-tábor, hiszen Johansen remeklése után négy perccel később már újra egyenlő volt az állás (21-21). Újfent a zöld-fehérek következtek, méghozzá a Tóth-Mraviková duó testvéries elosztásában egy 4-0-s rohanással. Ekkor úgy tűnt, még komoly előnyt is összegyűjthet a Ferencváros, ám Karajeva sajnos újra elkapta a fonalat.

Öt perccel a befejezés előtt, Tóth tizenharmadik gólja után sokkal szebbnek tűnt a világ (30-26), ám a magyar csapat a hátralevő időben nem lőtt akciógót. Tóth hetese után 31-29-et mutatott az eredményjelző, ám a dánok utolsó támadásából Flognman lőtt gólt, így minimálisra csökkent a nem csillogó, ám nagyot küzdő Ferencváros előnye a jövő vasárnapi visszavágóra.

Miért nem sikerült nagyobb előnyt szerezni?

Németh András: Ilyen szinten már nem lehet csupán négy-öt játékossal kellő előnyt szerezni. Egy csapatnak nemcsak létszámában kell tizennégy fősnek lenni, hanem hatékonyságában is.
2021.09.19 09:17:00

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Tokióban olimpiai aranyérmet nyert, és készen áll arra, hogy a Veszprémmel is a csúcsra érjen.

2021.09.18 17:27:23

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A megerősödött Krim sokáig tapadt, mint a pióca, de így sem tudta megakadályozni a biztos ETO-győzelmet.

2021.09.18 15:27:28

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)

Az első játékrészben nem működött jól a védekezés, de a szünet után szinte minden sikerült a zöld-fehéreknek.

2021.09.16 17:50:18

Kézilabda R. P.

A szünetben néggyel vezettek a franciák, de a második félidőben 21 gólt dobva győzött Ilics csapata.

2021.09.15 18:07:33

Kézilabda NAGY PÉTER (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)

A magyar csapat jól kezdte a Montpellier elleni meccset, de végül örülnie kellett az egy pontnak.