MÉSZÁROS GÉZA, MÉSZÁROS ISTVÁNonline 2004.05.22 22:50 Frissítve: 2011.08.12 00:02

A Fotexé a trófea

Nem kellett csalatkozniuk a szervezőknek, hiszen a Schiedel Magyar Kupa utolsó párharcára zsúfolásig megtelt a szolnoki Tiszaligeti Sportcsarnok, amelyben remek hangulat fogadta a pályára lépő csapatokat.

A szegedieknél Józsa Máté a pénteki elődöntőben megsérült, így Kovács Péter vezetőedző kénytelen volt eltekinteni a fiatal irányító szerepeltetésétől. Nem volt hasonló gondja kollégájának, Zdravko Zovkónak, ő mégis a változtatás mellett döntött: kihagyta az egy nappal korábban két gólt szerző beállóst, Ratko Nikolicsot, és helyette az irányító Slavko Goluzát nevezte a keretbe. "Nyugodtan várjuk az összecsapást, aztán hatvan perc elteltével meglátjuk, melyikünk megy gratulálni a másiknak" – mondta Kovács Péter. – "Ez lesz a meccsek meccse" – fogalmazott Zdravko Zovko. Abban mindenképpen igaza volt, hogy az évadban ötödik alkalommal feszült egymásnak a két remek csapat, és először fordult elő, hogy egyik sem élvezhette a hazai pálya előnyét. A mérleg egyébként a veszprémiekre nézve volt hízelgőbb, hiszen ők háromszor nyertek, míg a Tisza-partiak csak egyszer könyvelhették el a győzelemért járó két pontot.Remek iramban kezdtek az együttesek, és már az első tíz percben is több jó teljesítményt lehetett feljegyezni: a veszprémi kapuban ezúttal is parádézott Sterbik, a ziccereken kívül megfogta Oláh hétméteresét is, míg a mezőnyben Lazarov brillírozott. Négyszer is megadásra késztette az önmagához képest halványabb teljesítményt nyújtó Puljezsevicset. Az első negyedóra végére, amikor Zsigmond volt eredményes, ötgólosra nőtt a Fotex előnye, ám összekapta magát a Pick, és Eklemovics, Laluska, valamint Berta találataival két gólra felzárkózott. Parázs volt a csata, sőt időnként túlzottan kemény belemenések borzolták a kedélyeket. A két csapat közötti különbséget azt is mutatta, hogy a veszprémieknél nyolcan osztoztak az első 15 találaton, amíg a szegedieknél ugyanennyi idő, vagyis 25 perc alatt csak négyen hozták össze a 12 gólt. A félidő hajrájában Berta lendített sokat a Pick szekerén, háromszor is betalált, az ő góljaival módosult 15–10-ről 15–13-ra az állás. Egyébként is sokkal erősebbnek, megbízhatóbbnak tűnt a Szeged jobb szárnya, a másik oldal lényegesen kevesebbet vállalt magára.

Búcsúzó játékvezetôk

A szombati mérkôzések játékvezetôi utoljára kaptak feladatot, mert mind a négyen befejezték pályafutásukat. Láda Istvánt, Sebôk Györgyöt, Klucsó Jenôt és Lekrinszky Tivadart nemcsak a szövetség, hanem a klubok képviselôi is ajándékokkal köszöntötték a jeles napon, utolsó fellépésük alkalmából.
"Az első harminc perc alapján összerakottabbnak mutatkozik a Veszprém, de ettől függetlenül gigászok csatáját élvezheti a közönség" – fogalmazott Gyurka János, a Fotex egykori játékosa, aki nemrég még a Köflach edzőjeként tevékenykedett. "Igazi kupadöntőhöz méltó a játék, még akkor is, ha elsősorban a harc dominál" – így Varga István, az egykori világválogatott kiválóság. "Nagyon jó meccset vívnak a csapatok, remekül kiszolgálják a közönséget, csak azért az egy-két keményebb belemenésért kár" – öszszegzett ugyancsak a szünetben Skaliczki László szövetségi kapitány.

A Pickbôl a Fotexbe

Az már régóta nem titok, hogy a Pick-Szeged két erôssége, Perger Zsolt és Nikola Eklemovics az évad végén távozik a Tisza-parti együttestôl. Még a négyes döntôt felvezetô keddi sajtótájékoztatón is türelmet, megértést kértek a megszólított szegedi és veszprémi vezetôk. A szombati aranycsata után azonban felszállt a füst, Hajnal Csaba, a Fotex ügyvezetô elnöke hivatalosan is bejelentette, hogy mindkét játékos a Balaton partján folytatja pályafutását, a kapus Perger Zsolt két, az irányító Nikola Eklemovics pedig három évre kötelezte le magát a veszprémiekhez.
A fordulás utáni percekben két átlövő, Bajusz, illetve Lazarov gólpárbajának tapsolhattak a nézők, ebből a különcsatából a szegedi játékos jött ki jobban, ám az alaphelyzet nem változott: a Fotex továbbra is őrizte három-négygólos előnyét. A Pick sorsa akkor pecsételődött meg igazán, amikor a 47. percben 24–20-as állásnál Sterbik újabb büntetőt fogott, majd rögtön utána Laluska ziccerét is kivédte. A másik oldalon Dzomba viszont nem hibázott, így a hajrára a lényeget illetően nem sok nyitott kérdés maradt. A végén egy sajnálatos sérülés is történt: Habuczki meglökte Budayt, aki megcsúszott, és olyan rosszul esett, hogy ölben kellett levinni a pályáról. Az első hírek szerint térdszalagsérülést szenvedett a válogatottban is figyelembe vett irányító.
Akárcsak az előző két évben, a szolnoki aranycsata ezúttal is a bajnok Fotex diadalával zárult, és a veszprémiek immár 15. alkalommal hódították el a trófeát.
2021.09.28 08:55:35

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS

A Győri ETO olimpiai bajnoka őszintén vallott gyengeségeiről, a francia válogatott titkáról és saját vállalkozásáról.

2021.09.26 15:09:41

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A második félidőben állva hagyta az ETO az oroszokat, és iskolajátékkal nyert.

2021.09.25 15:35:42

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)

Bíró emberfeletti teljesítményére és Bölk góljaira alapozva jöhetett létre a történelmi FTC-siker.

2021.09.23 18:07:44

Kézilabda VINCZE SZABOLCS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Néha zseniálisan, néha csapnivalóan kézilabdázott a magyar csapat a BL-ben, Dujsebajevék ellen ennyi kevés volt.

2021.09.22 18:07:10

Kézilabda R. Gy.

A biztos hazai győzelem mellett megszületett a Pick Szeged 6000. gólja a BL-ben.