SIMON JÓZSEF, THÉKES ISTVÁNonline 2004.02.14 22:01 Frissítve: 2011.06.01 00:05

Kretzschmar ellen nem ment

A szervezők állították: még sosem volt 4000 szurkoló kézilabda-mérkőzésen a szegedi sportcsarnokban. Szombaton azonban ennyien zsúfolódtak be a létesítménybe, hogy megnézzék a Pick-Szeged és a Magdeburg csillagainak első összecsapását a BL-elődöntőbe jutásért. A vendégek leghíresebb egyénisége, Stefan Kretzschmar az elsők között érkezett a találkozó előtt az öltözőbe. "Az Európa-bajnokságon nem vehettem részt, mert lágyéksérülésem volt – mondta a 30 éves, 205-szörös válogatott a Nemzeti Sportnak. – Mondanom sem kell, mennyire sajnáltam, hogy nem lehettem ott Ljubljanában, amikor aranyérmet nyertünk. De majd Athénban! A sérülésemből már majdnem felépültem, de jelentős orvosi segítség kellett ahhoz, hogy ma pályára léphessek. Sérülésem idején befejeztem a tárgyalásokat klubom vezetőivel. A végeredmény, hogy 2007-ig meghosszabbítottam játékosszerződésemet, és aláírtam egy másik megállapodást arról, hogy 2007-től 2010-ig a Magdeburg marketingmenedzsere leszek."
Kretzschmar sportformájáról Alfred Gislason edző csak annyit mondott: "Még nem százszázalékos, de már edzett és majd meglátjuk, mennyi időt tölthet ma a pályán. Sajnos több játékosunk is sérült, a legérzékenyebb veszteségünk Perunicsics és Kulesov."
Kovács Péter edző sem volt bőbeszédű. "Tele vagyunk feszültséggel, de ez így van rendjén – mondta. – Előttünk a terített asztal, nagyon szeretnénk jóllakni."
A BL-címvédő Montpellier-t már elbúcsúztatta a Szeged az előző fordulóban, és most a két évvel ezelőtti
BL-győztes ellen ugyanezt tervezte.
A hatalmas feszültséget jól jellemezte, hogy mindkét csapat sorozatban eladta a labdát támadásban, illetve előkészítés nélkül próbálta befejezni akcióit. A 7. percben Schöne lőtte a csata első gólját, s ekkor lépett először pályára Kretzschmar, aki nem balszélsőként, hanem balátlövőként és irányítóként igyekezett csapata hasznára válni. Gislason mester hevesen reklamált, mert szerinte a Szeged rosszul cserélt, de a zsűri ezt másként látta.

A szegediek válogatott játékosa, Ilyés Ferenc remekül játszott a Magdeburg ellen (Fotó: Danis Barna)
A szegediek válogatott játékosa, Ilyés Ferenc remekül játszott a Magdeburg ellen (Fotó: Danis Barna)
Eklemovics vezérletével a Szeged támadásai egyre átgondoltabbá és pontosabbá váltak, a Magdeburg pedig képtelen volt áttörni a hazaiak szigorú védőfalát. Kretzschmar szemlátomást nem találta a helyét középen, Perunicsics posztján, ezért edzője 7–2-nél visszaküldte őt eredeti helyére, a balszélre.
A pofozkodós jelenetekkel tarkított csatában Eklemovics, Ilyés és Kretzschmar gólsorozata, valamint Mezei és Sigurdsson birkózóversenye külön említést is érdemelt, de Schöne látványos találatairól sem szabad megfeledkezni (11–11), hiszen a válogatott szélső góljával egyenlített a vendégcsapat.
A szünetben Lékó Péter, a Kramnyik elleni világbajnoki döntőre készülő nemzetközi sakknagymester átvette a Dél-Magyarország című napilap közönségdíját, a Nemzeti Sportnak pedig az első félidőben látottakról beszélt. "Biztató volt az ötgólos szegedi előny, és remélem, hogy a remek közönség segítségével a folytatásban elegendő előnyt szerez csapatunk a visszavágóra" – mondta a sakkzseni.
Ilyés, Abati és Laluska gólváltása után tartotta szerény előnyét (18–15) a Szeged, amelynek kapujában Puljezsevics több bravúrt mutatott be. A felállt védőfal ellen mindkét csapat keservesen szenvedett, a gyors indítások viszont ritkán sikerültek, mert a saját kapuja elé mind a Szeged, mind a Magdeburg idejében visszaért. Cserékkel próbálta frissíteni együttesét Kovács Péter, akinek Maticsot térdsérülése miatt le kellett hívnia.
A sportszerűen küzdő és a közönséget a játék szépségével és trükkjeivel szórakoztató Kretzschmar mosolygott 21–21-nél, majd csak egyszerűen rábiccentett Tkaczyk góljára, amellyel fordított a remek erőnlétnek örvendő és káprázatosan küzdő Magdeburg. A fáradni látszó Szeged ettől kezdve már csak egyenlítgetett, majd 24–26 után már a közönség fergeteges szurkolása sem tudott új erőt önteni belé. A végjátékban Kretzschmar zsenialitása és társai fegyelmezett, szorgalmas játéka érvényesült (28–31). Utolsó erejét megfeszítve küzdött a Szeged, de csak felzárkóznia sikerült, és csodát kellene tennie jövő vasárnap Magdeburgban a továbbjutáshoz.

– Mi roppant meg együttesében a második félidő közepén? – kérdeztük Kovács Pétertől, a szegediek edzőjétől.
Egész egyszerűen elfáradt együttesem. Mind erőnlétileg, mind lelkileg nagyon kimerítette a fiúkat a világ egyik legjobb csapata elleni harc. A hasonló hőfokú összecsapásokat nem lehet edzésen szimulálni, és ez hátránya együttesünknek. A Magdeburg ugyanis hetente játszik hasonló színvonalú és tempójú mérkőzéseket.

– A német együttes edzőjétől, Alfred Gislasontól arról érdeklődtünk, hogy Kretzschmar nélkül is tudott volna-e hasonló játékkal előrukkolni csapata?
Nagyon fontos volt Kretzschmar szerepe, már az is nagy biztonságot adott a csapatnak, hogy pályára lépett. Gyors kézilabdát játszottunk, de sok hiba csúszott támadásainkba. A jó teljesítmény elegendő volt ennek a mérkőzésnek a megnyeréséhez, de a visszavágón nulla nulláról indulunk.

Szóról szóra

Stefan Kretzschmar:

– Kisebb csoda, hogy a sérülésem után ötven percet kibírtam a pályán. Szerintem Abati volt együttesünk vezéregyénisége, mert remekül védekezett és támadásban eredményes volt. Kicsit sok gólt kaptunk, mert a védőfalunk középen olykor kinyílt.

Nikola Eklemovics:
– Mindent megpróbáltunk a sikerért, de nem bírtuk erővel a hajrát. A Magdeburg proficsapat, és rengeteg hasonló mérkőzésen edződik. Nem kell szégyenkeznünk, a visszavágón még bizonyíthatunk.

Mezei Richárd:
– Olyan csapattal találkoztunk, amilyenre számítottunk. Támadásainkat előkészítés nélkül akartuk befejezni, ők pedig lekontráztak bennünket. A végén kapusaink is elfáradtak.

Ilyés Ferenc:
– Közel álltunk a győzelemhez, de kiengedtük a kezünkből ezt a lehetőséget. Ne feledjük, még egy mérkőzés hátravan.

Laluska Balázs:
– Nehezebb mérkőzés volt, mint gondoltam. A Magdeburg végig bírta erővel, mert sorozatban játssza a hasonlóan nagy iramú, kemény csatákat.
2021.09.16 17:50:18

Kézilabda R. P.

A szünetben néggyel vezettek a franciák, de a második félidőben 21 gólt dobva győzött Ilics csapata.

2021.09.15 18:07:33

Kézilabda NAGY PÉTER (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)

A magyar csapat jól kezdte a Montpellier elleni meccset, de végül örülnie kellett az egy pontnak.

2021.09.14 21:36:04

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Örüljünk annak, hogy mindkét topcsapatunk a legjobbak között van!

2021.09.11 15:06:05

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Egyértelmű az üzenet, a Bajnokok Ligája első fordulójában szuperrangadót nyert meg a magyar csapat.

2021.09.11 14:57:14

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Igaz, nagyon közel állt a győzelemhez a magyar csapat, de az utolsó dobást a kapufára tolta a hazai kapus.