Nemzetisport.hu online 2004.01.20 21:32 Frissítve: 2012.02.21 02:45

A Mocsai név kötelez

Hat év kihagyás (1998, Olaszország) után szerepelhet újra Európa-bajnokságon az athéni olimpiára is készülő magyar férfiválogatott. Skaliczki László szövetségi kapitány együttese tavaly Portugáliában a vb-n hatodik lett, s most az a célja, hogy megőrizze helyét a világelitben. Sorozatunkban bemutatjuk a szlovéniai Eb (január 22-től február 1-ig) magyar résztvevőit, akik elé a Nemzeti Sport kérésére Hajdu János, a szövetség szakmai igazgatója tartott szakmai tükröt.

Sajnálhatja, aki nem látta, miként érzékenyült el Mocsai Lajos azon a minapi sajtótájékoztatón, amelyet Skaliczki László kollégájával közösen tartott, amikor arra terelődött a szó, hogy legidősebb gyermeke élete egyik nagy lehetőségét kapja a szlovéniai kontinensviadalon. Mocsai Tamás előbb labdarúgónak készült, ám amikor a család a nyolcvanas évek végén Németországba költözött, arra kérte édesapját, próbáljon meg belőle kézilabdázót faragni. Ma már tudjuk, a kísérlet sikerült – nem is akárhogyan! A lehető legjobb iskolából nemzetközi szintű átlövő került ki, aki mind a hazai, mind a német és svájci élcsapatokban tökéletesen megállta, illetve megállja a helyét. A dunaújvárosi években – immár eltávolodva, de nem elszakadva a családtól, a szakmai gondoskodástól – kiteljesedett tehetsége. Ezután a svájci Suhrban még inkább bebizonyította, hogy szorgalma, kitartása révén mire képes. Közben gyarapodtak a válogatottságai, valamint többször főszerepet játszott az európai kupamérkőzéseken, és minden tekintetben – technikailag, taktikai érettségben – a legjobbak közé került. A sorstól és a szövetségi kapitánytól óriási lehetőséget kaphat a szlovéniai Eb-n, hogy a sokak szerint a világbajnokságnál is erősebb mezőnyben ismét megcsillogtassa kivételes tudását.
Szakmai tükör

Névjegy

MOCSAI TAMÁS

Született: 1978. december 09., Budapest
Magassága/testsúlya: 196 cm/92 kg
Posztja: átlövô
Klubjai: Tus Nettelstedt (német), TV Jandudelstadt (német), Dunaferr SE, TV Suhr (svájc)
Nevelôedzôje: Mocsai Lajos
Edzôi: Skaliczki László, Imre Vilmos, Ökrös Csaba, Csordás Zoltán
Elsô válogatottsága: 1999. december 17., Vágbeszterce (Oroszország 28–27)
Válogatottsága/góljai: 44/108
Legjobb eredményei: KEK-2. (2000), Szuperkupa-3. (2000), magyar bajnok, MK-gyôztes
"Nem túlzás, ha azt mondjuk róla, fantasztikus tehetség. Már többször bizonyította tudását, és az Európa-bajnoki selejtezőben a macedónokkal szemben különösen jó teljesítménnyel járult hozzá a csapat továbbjutásához. A keret legutóbbi spanyol túráján is remek formában, gólerősen játszott. Kérdés, hogy a csapat védekezésében megtalálja-e a helyét."
2022.11.23 18:20:57

Kézilabda nemzetisport.hu

Megvalósult a szegediek célja a Celje ellen és simán nyertek, megszerezve ezzel második győzelmüket a BL-ben.

2022.11.20 15:18:53

Kézilabda nemzetisport.hu

Dánia szinte végig vezetett, de az utolsó percekben a norvégok jobbak voltak, ezzel nyertek.

2022.11.16 14:35:44

Kézilabda nemzetisport.hu

Klujber Katrin megint nagyot játszott, feljavult a kapusteljesítmény, a 11. helyen zártuk a tornát.