Nemzetisport.hu online 2004.01.19 20:43 Frissítve: 2011.11.17 23:53

A védekezés az erőssége

Hat év kihagyás (1998, Olaszország) után szerepelhet újra Európa-bajnokságon az athéni olimpiára is készülő magyar férfiválogatott. Skaliczki László szövetségi kapitány együttese tavaly Portugáliában a vb-n hatodik lett, s most az a célja, hogy megőrizze helyét a világelitben. Sorozatunkban bemutatjuk a szlovéniai Eb (január 22-től február 1-ig) magyar résztvevőit, akik elé a Nemzeti Sport kérésére Hajdu János, a szövetség szakmai igazgatója tartott szakmai tükröt.

Rendre az elsők között érkezik az edzések és a mérkőzések előtt a szegedi öltözőbe. Sokat fáradozott azért, hogy a méltán híres székelyudvarhelyi kézilabda-iskolában szerzett kitűnő alapokra felépíthesse karrierjét, amely mostanában kezd igazán felfelé ívelni. Tudását elismerte már a szerb Dragan Djukics, a Pick-Szeged korábbi sikeredzője, és a gárda jelenlegi trénere, Kovács Péter, illetve Skaliczki László szövetségi kapitány is meg van győződve, hogy nagy értéke lehet mind klubjának, mind a keretnek. Eredményes pályafutásáért szűkebb hazájában, valamint szegedi környezetében egyaránt szorítanak, arról nem is beszélve, hogy a Vácott kézilabdázó Ilyés Annamária, a huga mennyire izgul érte az Eb előtt.
Névjegy

ILYÉS FERENC

Született: 1981. december 20., Székelyudvarhely
Magassága/testsúlya: 198 cm/97 kg
Posztja: átlövô/irányító
Klubjai: Székelyudvarhely, Pick-Szeged
Nevelôedzôje: Bakó Lajos
Edzôi: Giricz Sándor, Kôvári Árpád, Dragan Djukics, Kovács Péter
Elsô válogatottsága: 2003. december 27., Nagymihályi (Csehország 32–30)
Válogatottsága/góljai: 9/16
Legjobb eredményei: NB I-2., MK-2.
Szerény és kedves egyénisége nagy küzdőt takar. Szegedi edzői – előbb a már említett Djukics, múlt nyártól pedig Kovács Péter – nem véletlenül bízták rá rendszeresen védekezésben az ellenfél legveszélyesebb játékosának semlegesítését az európai kupamérkőzéseken és a hazai rangadókon. Atlétikusan és technikailag képzett, a taktikai fegyelmet nagy igyekezettel megtartja, s közben igazi csapatemberként segíti társait feladataik elvégzésében. Ha hibát követ el, szemlátomást nagyon bosszantja, de igyekszik mielőbb javítani. Tapasztalatokat szerezve, s azokat okosan hasznosítva fényes karrier előtt állhat. A BL-öszecsapások mellett most az Európa-bajnokság is kitűnő alkalom lesz, hogy látványosan letehesse a névjegyét nemzetközi porondon.

Szakmai tükör

"A keret egyik legnagyobb tehetsége, aki előtt szép és eredményes pálya áll. Védekezése máris eléri a nemzetközi szintet, ám a támadásokból még nem tudja úgy kivenné a részét, ahogyan pedig nyilván szeretné. Jelentősebb rutint és még több bátorságot szerezve megvalósulhatnak a legmerészebb álmai is."
2021.06.17 05:19:53

Kézilabda BOBORY BALÁZS

„Sok mindent pozitívabban láttam, ha hibáztam, kerestem, miként tudnék javítani.”

2021.06.13 17:29:12

Kézilabda RUSZNÁK GYÖRGY

Minden idők legnagyobb különbségű győzelme született az új lebonyolítás szerinti BL-döntőkben.

2021.06.09 09:42:45

Kézilabda BALLAI ATTILA

„...és onnantól, hogy erre képesek lettünk, jöttek az igazi sikerek.”

2021.06.07 23:17:52

Kézilabda MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Kudarc után érdekesebb a helyzet, hosszabb elemzést is megérdemel, de fokozott figyelmet mindenképpen, hogyan reagálnak a vesztesek, mivel indokolnak, képesek-e hétköznapian megmagyarázni a sokszor megmagyarázhatatlant.

2021.06.07 08:58:53

Kézilabda BOBORY BALÁZS, NEDELYKOV TAMÁS

Arra kértük Dudát, idézze fel a nálunk töltött időszaka legfontosabb pillanatait, 12 esztendőt 12 fejezetben.