Nemzetisport.hu online 2004.01.19 20:41 Frissítve: 2011.03.26 00:03

A nagy trükkök mestere

Hat év kihagyás (1998, Olaszország) után szerepelhet újra Európa-bajnokságon az athéni olimpiára is készülő magyar férfiválogatott. Skaliczki László szövetségi kapitány együttese tavaly Portugáliában a vb-n hatodik lett, s most az a célja, hogy megőrizze helyét a világelitben. Sorozatunkban bemutatjuk a szlovéniai Eb (január 22-től február 1-ig) magyar résztvevőit, akik elé a Nemzeti Sport kérésére Hajdu János, a szövetség szakmai igazgatója tartott szakmai tükröt.

Már akkor felfigyelt rá a kézilabdás világ, amikor a kilenvenes években az Európában portyázó kubai válogatott egyik legfényesebb csillaga volt. Aztán – miként a karibi keret legtöbb tehetséges tagja – magyar klubban kezdte meg karrierje újabb szakaszát. Pécsről gyorsan a világ egyik legjobb klubcsapatába, a Fotex KCV-be került, ahol honfitársával, Pérezzel együtt kiteljesedhetett a tehetsége. Sok barátra és kedves ismerősre akadt a királynék városában, és a tökéletes beilleszkedés nem is volt nehéz neki, hiszen maga is közvetlen, barátságos, jól alkalmazkodó sportember. Gyorsan és szorgalmasan tanult magyarul, és az vágya is teljesült, hogy hazánk állampolgára lehessen.
Névjegy

DÍAZ IVO

Született: 1972. május 10., Matanzas (Kuba)
Magassága/testsúlya: 191 cm/91 kg
Posztja: átlövô/irányító
Klubjai: Pécsi MKC, Fotex KCV
Nevelôedzôje: José Cruz Morera
Edzôi: Füzesi Ferenc, Kovács László, Zdravko Zovko
Elsô válogatottsága: 2003. június 20., Veszprém (Macedónia, 33–29)
Válogatottsága/góljai: 7/22
Legjobb eredményei: vb-8. (1999), BL-2.(2002), Szuper kupa 2. (2002), 3x magyar bajnok, 3x MK-gyôztes
Kivételes testi adottságai (erő, gyorsaság, ruganyosság) feltűnő képzettséggel, fegyelemmel és önuralommal ötvöződnek. Alkalmanként improvizációt is megenged magának, tegyük hozzá, nem öncélúan, hanem csakis a csapat érdekében. Sérülései és betegségei miatt többször kimaradt a legjobbak közül, ezért nem vehetett részt egy évvel ezelőtt a portugáliai vb-n sem. Szlovéniában és Athénban viszont újra bizonyíthatja, hogy megérdemli a klasszis jelzőt mind az irányító-, mind az átlövőposzton. A sérült Pérez, a vb-gólkirály helyettesítése részben rá vár. Nehéz feladat, de ő megoldja.

Szakmai tükör

"Az ördöngősen cselező játékos az egyik legképzettebb tagja a keretnek, ráadásul több poszton és a védekezésben is bevethető. Kitűnő a harci szelleme, a legnehezebb pillanatokban sem veszíti el a lélekjelenlétét, ekkor is képes meglepő megoldásokat választani."
2022.11.23 18:20:57

Kézilabda nemzetisport.hu

Megvalósult a szegediek célja a Celje ellen és simán nyertek, megszerezve ezzel második győzelmüket a BL-ben.

2022.11.20 15:18:53

Kézilabda nemzetisport.hu

Dánia szinte végig vezetett, de az utolsó percekben a norvégok jobbak voltak, ezzel nyertek.

2022.11.16 14:35:44

Kézilabda nemzetisport.hu

Klujber Katrin megint nagyot játszott, feljavult a kapusteljesítmény, a 11. helyen zártuk a tornát.