Nemzetisport.hu online 2004.01.18 21:02 Frissítve: 2012.02.10 02:43

A legerősebb bástya

Hat év kihagyás (1998, Olaszország) után szerepelhet újra Európa-bajnokságon az athéni olimpiára is készülő magyar férfiválogatott. Skaliczki László szövetségi kapitány együttese tavaly Portugáliában a vb-n hatodik lett, s most az a célja, hogy megőrizze helyét a világelitben. Sorozatunkban bemutatjuk a szlovéniai Eb (január 22-től február 1-ig) magyar résztvevőit, akik elé a Nemzeti Sport kérésére Hajdu János, a szövetség szakmai igazgatója tartott szakmai tükröt.

Névjegy
ROSTA MIKLÓS

Született: 1969. július 31., Kapuvár
Magassága/testsúlya: 195 cm/118 kg
Posztja: beállós
Klubjai: Graboplast SE, GYÁÉV, Rába ETO, Gyôri ETO KC, Dunaferr SE
Nevelôedzôje: Pidl János
Edzôi: Vura József, Szaló Tibor, Hoffmann László, Skaliczki László, Imre Vilmos, Ökrös Csaba, Buday Ferenc, Kolics János
Elsô válogatottsága: 1992. január 22., Stockerau (Portugália 24–21)
Válogatottsága/góljai: 118/145
Legjobb eredményei: vb-4. (1997), vb-6. (2003), Eb-6., KEK-2. (2000), Szuperkupa-3. (2000), magyar bajnok, MK-gyôztes

Kortársával, a szintén 1969-ben született Szathmári János kapussal együtt ő a keret legidősebb tagja, ám fiatalos gondolkodású, friss és az erőtől csaknem kicsattan. A leghasznosabb csapatemberek egyike, aki érett bölcsessége mellett óriási rutinja miatt szintén egyik vezéregyénisége a válogatottnak.
Kisebb-nagyobb sérülései hátráltatták egy ideig az edzésmunkáját, és emiatt néhányszor hiányzott is a legjobbak közül, de Skaliczki László szövetségi kapitány bizalmát - tegyük hozzá, teljes joggal - rendületlenül élvezi.
Győrben pompás, szinte lerombolhatatlannak nevezhető alapokat kapott későbbi szép karrierje elindításához és felépítéséhez. Roppant erős, határozott, kellemesen fanyar humorú és kérlelhetetlen egyéniség, akit legendás szorgalma és hatalmas munkabírása emel magasan az átlag fölé a Dunaferrben és a válogatottban is. Dinamikus és olykor látványos játékának, akaraterejének és labdabiztosságának köszönheti, hogy mind védekezésben, ami a legfőbb erénye, mind támadásban kiemelkedő teljesítményre képes.
A keretben Gál Gyulával és Mezei Richarddal vetélkedik a csapatba kerülésért, de ez nemes verseny, amelyből győztesként biztosan az olimpiai résztvevő magyar válogatott kerül ki. Skaliczki László szövetségi kapitány várhatóan az athéni nyári játékokon is számít Rostára, aki ott is kulcsjátékosa lehet a csapatnak.

Szakmai tükör
"A csapatért, a sportág férfi szakágáért aggódók egyaránt reménykednek, hogy nem akadályozza sérülés a játékát, és segítheti a válogatottat az Európa-bajnokságon az újabb tisztes eredmény elérésében, a világ élvonalában való megkapaszkodásban."

A többiek
Szathmári János (Tatabánya)
Fazekas Nándor (Veszprém)
Buday Dániel (Veszprém)
Ilyés Ferenc (Szeged)
Mezei Richárd (Szeged)
Mocsai Tamás (Suhr, svájci)
Gál Gyula (Veszprém)
Iváncsik Gergő (Veszprém)
Kertész Balázs (Dunaújváros)
Császár Gábor (Dunaferr)
Díaz Ivo (Veszprém)
Pásztor István (Veszprém)
Laluska Balázs (Szeged)
Mohácsi Árpád (Athinaikosz, görög)
Nagy László (Barcelona, spanyol)
2022.11.23 18:20:57

Kézilabda nemzetisport.hu

Megvalósult a szegediek célja a Celje ellen és simán nyertek, megszerezve ezzel második győzelmüket a BL-ben.

2022.11.20 15:18:53

Kézilabda nemzetisport.hu

Dánia szinte végig vezetett, de az utolsó percekben a norvégok jobbak voltak, ezzel nyertek.

2022.11.16 14:35:44

Kézilabda nemzetisport.hu

Klujber Katrin megint nagyot játszott, feljavult a kapusteljesítmény, a 11. helyen zártuk a tornát.