Nemzetisport.hu online 2004.01.16 20:35 Frissítve: 2011.11.02 02:42

A sportág kisebb csodája

Hat év kihagyás (1998, Olaszország) után szerepelhet újra Európa-bajnokságon az athéni olimpiára is készülő magyar férfiválogatott. Skaliczki László szövetségi kapitány együttese tavaly Portugáliában a vb-n hatodik lett, s most az a célja, hogy megőrizze helyét a világelitben. Sorozatunkban bemutatjuk a szlovéniai Eb (január 22-től február 1-jéig) magyar résztvevőit, akik elé a Nemzeti Sport kérésére Hajdu János, a szövetség szakmai igazgatója tartott szakmai tükröt.

A válogatott egyik legrutinosabb, legjobban képzett játékosa, akit a szurkolók, a társai és az edzői egyaránt nagyon kedvelnek, tisztelnek és elismernek. Az idegei szinte kötélből vannak, akár a legforróbb, legdrámaibb pillantokban is meg lehetne róla mintázni a nyugalom szobrát. Hogy a lelkében ilyenkor mi játszódik le, azt persze csak ő tudja, de kétségtelen, ezzel a viselkedésével bizonyos mértékig a társai heves indulatait is fékezi, csillapítja. Külön is ki kell emelni, hogy gazdag tapasztalata, csillogó technikai és taktikai képzettsége felbecsülhetetlen kincs dunaújvárosi egyesületében és a válogatott keretben egyaránt. Ha edzőit kérdezzük, ők azt mondják: sok hasonló játékosra lenne szükség, mert nagyszerű erőnléte fegyelemmel és kitartással ötvöződik, ugyanakkor határozott egyéniség, a fiatalok igazi példaképe.
Névjegy

KERTÉSZ BALÁZS

Született: 1970. február 3., Budapest
Magassága/testsúlya: 185 cm/80 kg
Posztja: szélsô
Klubjai: Elektromos SE, Bp. Honvéd, Elektromos, Dunaferr SE
Nevelôedzôje: Pajter Anna
Edzôi: Jenôvári István, Zalai Tamás, Vass Károly, Komáromi Ákos, Hunyadkürti János, Csík János, Hajdu János, Zsiga Gyula, Skaliczki László, Imre Vilmos, Ökrös Csaba, Buday Ferenc, Kolics János
Elsô válogatottsága: 1989. január 17., Dortmund (NDK 21–26)
Válogatottsága/góljai: 158/330
Legjobb eredményei: vb-4. (1997), vb-11. (1993), vb-11. (1999), Eb-6. (1998), Eb-7. (1994), KEK-2. (2000), Szuperkupa-3. (2000), fôiskolai vb-1. (2000), 2x magyar bajnok, MK-gyôztes
Azt már mi tesszük hozzá, hogy az – sajnálatosan fogyatkozó – intelligens, sokat olvasó kézilabdázók egyike, aki tud örülni egy-egy jól sikerült, apró trükknek, finesznek, s nagyra becsüli a szurkolók szeretetét, bizalmát. Támadásban és védekezésben egyaránt pályára küldhető, hiszen a gyors leindítások mestere, és a saját kapuja elé is rendre idejében ér vissza. Hűséges a klubjaihoz, és ezt edzői, egyesületi vezetői nagyra értékelik. A szlovéniai Európa-bajnokságon ő lesz a keret egyetlen vérbeli jobbszélsője.

Szakmai tükör

"Bár még korántsem idős – újabban egy-egy kézilabdázó a harmincas éveiben ér pályája csúcsára –, mégis a csodával határos, hogy milyen régen tartja kiemelkedő formáját. Várhatóan továbbra is a csúcson tud maradni, hiszen remekül bírja erővel és idegekkel a sportág diktálta feszített versenytempót. Kitűnő morálja kisugároz társaira. Tudása nem halványodik, sőt egyre színesebb lesz."

A többiek:
Szathmári János
Fazekas Nándor
Buday Dániel
Ilyés Ferenc
Mezei Richárd
Mocsai Tamás
Gál Gyula
Iváncsik Gergő
Rosta Miklós
Császár Gábor
Díaz Ivo
Pásztor István
Laluska Balázs
Mohácsi Árpád
Nagy László
2022.11.23 18:20:57

Kézilabda nemzetisport.hu

Megvalósult a szegediek célja a Celje ellen és simán nyertek, megszerezve ezzel második győzelmüket a BL-ben.

2022.11.20 15:18:53

Kézilabda nemzetisport.hu

Dánia szinte végig vezetett, de az utolsó percekben a norvégok jobbak voltak, ezzel nyertek.

2022.11.16 14:35:44

Kézilabda nemzetisport.hu

Klujber Katrin megint nagyot játszott, feljavult a kapusteljesítmény, a 11. helyen zártuk a tornát.