Tudósítónktólonline 2003.12.21 22:09 Frissítve: 2012.01.30 02:50

A Pick kiverte a címvédőt

A férfi Bajnokok Ligája-sorozat eddigi legnagyobb meglepetését szerezte a Pick-Szeged azzal, hogy a nyolcaddöntőben elbúcsúztatta a címvédő Montpellier-t. A visszavágón a franciák rettentően durva játékkal ugyan nyertek, de nem tudták ledolgozni hétgólos hátrányukat.

Tetemes előnnyel utazott a francia BL-címvédő otthonába a Pick-Szeged, és Kovács Péter edző nyugodtabb előkészületet remélt a visszavágóra. Ugyanis Bajusz hiába ment el Budapesten egy csontkovácshoz, a dereka nem javult, sőt mintha rosszabbodott volna az állapota, a visszavágón nem is jutott szóhoz, mert már a járás is nehezére esett. Ráadásul a szombati, az FTC-teremben tartott gyakorláson Eklemovicsnak húzódott meg a bordaközi izma.Akadt feladata dr. Szabó István csapatorvosnak, mert a még járni is nehezen tudó Habuczkit is ápolnia kellett (ő egy medvepuszi fájdalmait próbálta kiheverni, és vasárnap tréningen Montpellier-ben már együtt gyakorolt társaival).
Injekciót kapott Eklemovics, aki így már pályára tudott lépni, ugyanakkor zavarta őt, hogy nem a megszokott cipőjét kellett viselnie, ugyanis az egyik csomagja elkallódott utazás közben, ezért új lábbelit kellett "bejáratnia".
A hazaiak edzőjének sem volt könnyű dolga. Patrice Canayernek ugyanis a hétgólos hátrány ledolgozására kellett kidolgoznia csapata taktikáját. A jegyzőkönyvbe, csakúgy, mint egy héttel korábban Szegeden, most is tizenöt nevet diktált be, s végül az első mérkőzésen kétszer kiállított, zairei Kabengelét hagyta ki együtteséből.
A mérkőzés előtti feszültséget oldandó, felvetődött a kérdés, vajon melyik csapatban szerepel több szerb vagy montenegrói kézilabdázó. Ebben döntetlen lett az eredmény, hiszen mindkettőben négy-négy volt jugoszláv csillag villogott.
Mindkét csapat nyitott védekezést választotta, s renkívülien idegesen kezdett. A magyarok a hetedik percben lőtték első góljukat, mert a házigazdák rettentően gorombán igyekeztek kedvüket szegni a a támadásoktól. A Montpellier taktikájának ellenszerét a félidő közepére meglelte a Pick. Eklemovics találataira a franciák rendre kettővel válaszoltak. Közben állták a hazai védők pofonjait Mezeiék, s ahogy teltek a percek, a szegediek egyre jobban lehiggadtak, s felzárkóztak 6–5-re.
Laluska kiállítását jól kihasználták a franciák, de továbbra is jól játszott a Pick. Egy-egy bírói tévedés sem hozta ki lendületéből a néhány napja (végre!) honosított Ilyést és társait. A Szeged kettős emberhátrányba került, amit nem tudott kihasználni a Montpellier.
Eklemovics harmadik találata újabb lendületet adott az önfeláldozóan küzdő vendégeknek. Védekezési taktikát váltottak a haziak, Eklemovics és Laluska is külön őrzőt kapott. Laluska újabb kiállítása összekuszálta a vendégek sorait, és a szünet előtt rohamosan nőtt a BL-címvédő előnye.
Időt kért Kovács Péter, majd Józsa ziccert hagyott ki.
A második félidő elején Oláh büntetőjét védte Omeyer, aki egyre jobban belelendült, és francia válogatotthoz méltó teljesítményt nyújtott. A nagy szívvel küzdő Matics is kihagyta a hetest, majd Berta első góljának örült a maroknyi magyar tábor. Olykor inkább birkózás és pankráció zajlott a pályán, mint kézilabda, de a szegediek – kénytelen- kelletlen – ebben is felvették a küzdelmet vetélytársukkal.

A néhány napja honosított Ilyés Ferenc válogatott teljesítménnyel segítette a Szegedet
A néhány napja honosított Ilyés Ferenc válogatott teljesítménnyel segítette a Szegedet
A Pickben rendre akadt egy-egy húzóember, aki korrigálta társai bakijait, ezért nem nőtt a Montpellier előnye, és összesítésben jól állt a Szeged szénája. Eklemovics és Perger kapus teljesítménye kiemelkedett a mezőnyből. A válogatott hálóőr bravúrok sorozatát mutatta be. Puljezsevics a következő francia büntetőnél Karabaticsot hibára kényszerítette, a másik oldalon Oláh biztosan betalált. A Szeged egyenrangú ellenfele volt a fanatikus szurkolók által űzött, hajtott Montpellier-nek, amely a hajrában ismét igyekezett új taktikai húzásokkal meglepni Kovács Péter együttesét – mindhiába. Az egész pályás letámadás sem segített, mert Eklemovics egyéni akciója végén tovább csökkent a különbség, és 23–25 után a franciáknak már nyolc góllal kellett volna győzniük a továbbjutáshoz (ők Szegeden csak 22 gólt lőttek). A Pick fantasztikusan hajrázott, szinte emberfeletti volt, amit Eklemovics, Ilyés, Mezei, Laluska és a többi kitűnőség művelt. Ékes cáfolatát adta a bajnoki ezüstérmes annak, hogy idegenben nem tud úgy harcolni és sikereket elérni, mint saját pályáján. Montpellier-ben bizonyította a gárda, hogy milyen remek a csapatszelleme, és a sportág mekkora egyéniségei alkotják az egyre jobban öszeforró, igazi csapatot.
Egymást múlta felül Eklemovics, Laluska és Ilyés, ezért a hajrá egyenlő állásnál kezdődött, vagyis a Pick-Szeged gyorsvonati sebességgel robogott a negyeddöntő felé.
Perger a zene ütemére az utolsó percben körtáncot járt a kapuja előtt, és ezzel némileg bosszantotta az ellenfél játékosait – de ő ezt is megtehette, hiszen főszereplője volt annak az ütközetnek, amelyben az esélytelebbnek tartott Tisza-parti gárda kiütötte a sportág Góliátját.
A csapat várhatóan hétfő éjfélre érkezik Szegedre, ahol a főtéren találkozik szurkolóival.

Mestermérleg
Patrice Canayer:
– Nagyon jól játszott a Pick, amiért csak elismerés jár. A két mérkőzés összképe alapján megérdemelten jutott tovább a szegedi csapat. Szerintem nem ez lesz az utolsó továbbjutása a Bajnokok Ligájában.
Kovács Péter: – Csapatként ismét jelesre vizsgáztunk. Nem csupán a szegedi kézilabdabarátoknak, hanem valamennyi magyar szurkolónak szép karácsonyi sportajándékot tettünk a fenyőfa alá. Külön öröm, hogy sérülésektől és betegségektől megtizedelt csapatunk az utolsó pillanatig versenyben volt a BL-címvédővel.

További BL-eredmények
TBV Lemgo (német)–Prule 67 Ljubljana (szlovén) 32–27 (15–15), tj: Lemgo (60–55).
Magdeburg (német)–Skjern Handball (dán) 34–24 (18–11), tj: Magdeburg (59–54).
Chambéry (francia)–Ciudad Real (spanyol) 32–33 (16–20), tj: Ciudad Real (69–60).
RK Zagreb (horvát)–Pfadi Winterthur (svájci) 32–24 (14–12), tj: RK Zagreb (61–56).
Kolding (dán)–Flensburg (német) 20–33 (11–17), tj: Flensburg (67–49).
Celje Pivovarna Lasko (szlovén)–Ademar Leon (spanyol) 34–21 (17–7), tj: Celje (59–59).
A negyeddöntő sorsolását hétfőn, Bécsben tartják.
2021.09.22 18:07:10

Kézilabda R. Gy.

A biztos hazai győzelem mellett megszületett a Pick Szeged 6000. gólja a BL-ben.

2021.09.19 09:17:00

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Tokióban olimpiai aranyérmet nyert, és készen áll arra, hogy a Veszprémmel is a csúcsra érjen.

2021.09.18 17:27:23

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A megerősödött Krim sokáig tapadt, mint a pióca, de így sem tudta megakadályozni a biztos ETO-győzelmet.

2021.09.18 15:27:28

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)

Az első játékrészben nem működött jól a védekezés, de a szünet után szinte minden sikerült a zöld-fehéreknek.

2021.09.16 17:50:18

Kézilabda R. P.

A szünetben néggyel vezettek a franciák, de a második félidőben 21 gólt dobva győzött Ilics csapata.