DONÁT TAMÁS, SIMON JÓZSEFonline 2003.12.20 23:18 Frissítve: 2011.08.13 00:24

Megvan a Barca skalpja

Két órával a mérkőzés előtt Végh József gyúró szétosztotta az öltözőben a játékosok szereléseit. A Fotex-csillagok közül az első érkező, Buday Dániel volt.

"Remélem, elegendő lesz az erőnk a négygólos hátrány ledolgozására" – mondta a válogatott irányító. Ezután két horvát világbajnok, Dzomba és Goluza toppant be, majd Sterbik, a szerb-montenegrói legjobbak kapusa jött. "Barcelonában a védekezésünk olykor akadozott, míg a hazaiaknál valamennyi játékos majdnem százszázalékos teljesítményt nyújtott – mondta. – Most nekünk kell kitennünk magunkért."A Barcelona mestere, Valero Rivera aprólékosan megszemlélte a csarnokot, de a találkozó előtt nem volt beszédes kedvében. A katalánok öltözőjéből az összecsapás előtt annyi szivárgott ki, hogy Masipra nem számít a visszavágón a mester.
Óriási üdvrivalgás fogadta a csarnokban Éles Józsefet, a görög Filipposz Veriasz játékosát, a Veszprém hajdani csillagát, aki családjával együtt tért haza karácsonyi szabadságára, valamint vastaps köszöntötte Görbicz Anitát, a város szülöttét, akinek a vb-ezüstéremhez Dióssy László polgármester gratulált.
A hazaiaknál a vb-gólkirály Pérez törött kézközépcsonttal is vállalta a játékot, de a helyén Buday kezdett (a kubai játékos lövő keze még a barcelonai találkozón sérült meg). Egy-egy góllal vezetett a Fotex, de Csepkin és Fernández vezérletével sziklaszilárdan védekezett a vendégcsapat. Romeró és Nagy nehezen került gólhelyzetbe, de Fernández támadásban is kulcsjátékosa volt együttesének. Sterbik hétméterest védett 5–4-nél, majd Buday harmadik góljával már kettőre nőtt a Fotex előnye. A Fotex olykor tíz méterre kihúzódva védekezett, mégsem tudta megállítani a Barca klasszis bombázóit. Pérez a félidő derekán lépett pályára, miközben Ortega góljával átvette a vezetést a katalán együttes. A veszprémi edző Sterbik helyére a válogatott Fazekast küldte.
Az idegek és a két edző taktikájának hihetetlenül feszült csatájában, Dzomba és Pásztor góljaival 12–9-re elhúzott a Fotex, és Valero Rivera időt kért. Ez jót tett tanítványainak, és 12–11-nél Zovko kért időt. Kölcsönösen kimaradó helyzetek után Goluza alakította 15–11-re az állást, összesítésben először érte utol vetélytársát a Veszprém, majd Dzomba találatával a Fotex már továbbjutásra állt (16–11). A Veszprém támadásban eladott labdáival többször megiramodott a Barca, és Nagy első góljával zárult a félidő.
A szünetben Sótonyi László, a Fotex volt válogatottja nem volt elégedett. "Mindkét csapat sok hibával játszik, nyílt a küzdelem, bármi megtörténhet" – mondta.
Kapkodva, technikai hibák sorozatát elkövetve folytatta a Fotex, igaz, a bírók fordított ítéletei is többször megzavarták. Csepkin harmadik kétperces büntetése után végleg kivált a játékból. Tartotta két-három gólos előnyét a Veszprém, amikor Fernández hetest hibázott, majd akcióból Romeró javított. Pérez a 42. percben lőtte első gólját (20–17), és Sterbiket visszacserélte Zovko edző. Kárpázatos gólt lőtt Pásztor (22–18), de kettővel válaszolt a Barca. Dzomba fájós bal bokája megsérült egy kínai figuránál, ráadásul a gólt is elvették. Lazarov és Pásztor találataival ismét biztatóan alakult a csata (25–21), és a közönség a helyéről felállva óriási buzdításba kezdett. A mérkőzés egyik hőse, Dzomba huncutul becsapta Ohlandert (26–21), és összesítésben újra továbbjutásra állt a Veszprém. A hajrára ismét Fazekas állt a kapuba, Dzomba tizedik góljával pedig 28–23-ra alakult az állás.

A Fotex balszélsôje, Pásztor István önmagát sem kímélve küzdötte végig a meccset (Fotó: M. Németh Péter)
A Fotex balszélsôje, Pásztor István önmagát sem kímélve küzdötte végig a meccset (Fotó: M. Németh Péter)
Öt perc volt hátra. A Zovko mester által kért hatvanperces összpontosítás egy rövid időre mintha hiányzott volna, a Barcelona könnyen lőtte góljait, a Veszprém pedig támadásban többször elszórta a labdát (28–25). Két és fél perc maradt a Fotexnek a csodára, és Buday betalált (29–25), de Csoknyait kiállították. A Bara is ideges volt, eladta a labdát, Zovko edző pedig időt kért.
Egy perc volt a végéig és támadott a Veszprém. Pérez betalált (30–25), de még harminc másodperc állt a katalánok rendelkezésére a szépítéshez. Romero gólja (30–26) után 16 másodperc volt hátra. Letámadott a Barca, de Lazarov egyéni akcióból belőtte a biztos továbbjutást jelentő gólt. A csarnok szinte felrobbant, a közönség és a játékosok boldogságban úsztak: Pásztorék teljesítették ígéretüket, gyönyörű karácsonyi ajándékkal kedveskedtek híveiknek. A magyar bajnok a negyeddöntő sorsolását várja!

Pérez műtét elôtt áll

Egy héttel ezelôtt Pérez Carlos, a Fotex csillaga a lövô kezére kapott ütést. A veszprémiek világklasszisa, akit az év kézilabdázójának választottak, kézközépcsonttörést szenvedett. Ennek ellenére vállalta a játékot. „Hétfôn több mint valószínű, hogy megoperálom Pérez törött kézfejét – mondta dr. Csordás József csapatorvos. – Lemezekkel és csavarokkal kell összefogni a sérült részt. Négy hét múlva lesz újra játékra képes.” Ezért a vb-gólkirály nem vehet részt az év végi, Moszkvában rendezendô Oroszország–Világválogatott gálamérkôzésén.
Mestermérleg
Zdravko Zovko:
– Fantasztikus mérkőzés volt! Csapatom végrehajtotta taktikai elképzeléseimet, hatvan percen át azonos hőfokon, magas színvonalon kézilabdázott. Csapatom minden tagja kiemelkedően kézilabdázott. Ehhez járult még a lelkes és hálás közönség csodálatos biztatása.
Valero Rivera: – Támadásban túlságosan sok hibát követtünk el, és ez megbosszulta magát. Nagyon kicsi volt a különbség a két együttes között, ezért a szerencsének is szerepe volt a továbbjutás eldöntésében. Együttesem jól játszott, csak dicséretet érdemel.

Szóról szóra

Pásztor István:
– Óriási szívvel, taktikusan játszva az utolsó pillanatokban harcoltuk ki a továbbjutást.
Buday Dániel: – Vérbeli kupameccs volt. Nagyon akartuk a sikert!
Csoknyai István: – Pályafutásom egyik legszebb győzelme volt a mostani!
Nagy László: – Mindenben jobb volt a Veszprém. Támadásban tanácstalanok voltunk, ezért dobtunk ilyen kevés gólt.
2021.09.19 09:17:00

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Tokióban olimpiai aranyérmet nyert, és készen áll arra, hogy a Veszprémmel is a csúcsra érjen.

2021.09.18 17:27:23

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A megerősödött Krim sokáig tapadt, mint a pióca, de így sem tudta megakadályozni a biztos ETO-győzelmet.

2021.09.18 15:27:28

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)

Az első játékrészben nem működött jól a védekezés, de a szünet után szinte minden sikerült a zöld-fehéreknek.

2021.09.16 17:50:18

Kézilabda R. P.

A szünetben néggyel vezettek a franciák, de a második félidőben 21 gólt dobva győzött Ilics csapata.

2021.09.15 18:07:33

Kézilabda NAGY PÉTER (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)

A magyar csapat jól kezdte a Montpellier elleni meccset, de végül örülnie kellett az egy pontnak.