DONÁT TAMÁS, SIMON JÓZSEFonline 2003.07.12 21:20 Frissítve: 2012.02.23 02:45

Éles József már csomagol

Az elmúlt évtized egyik legnagyobb kézilabdás egyénisége, Éles József csomagol. A Fotex KC Veszprém kétszeres világ-, egyszeres Európa-válogatott sztárja július 19-én útra kel, hogy új csapatában, a görög Filipposz Veriaszban egy plusz egy évre munkára jelentkezzen.

Búcsúzik Éles József, az utóbbi évtized egyik legfényesebb magyar kézilabdacsillaga (fotó: Danis Barna)
Búcsúzik Éles József, az utóbbi évtized egyik legfényesebb magyar kézilabdacsillaga (fotó: Danis Barna)
Megannyi csodálatos mérkőzés hőse, a remekbe szabott gólok nagymestere 34 évesen vállalkozik a nagy kalandra. Külföldön is meg akarja mutatni, hogy még van energiája a megújhodásra. Talán egy kicsit bizonyítani is szeretne, hogy esetleg – miként legvérmesebb veszprémi hívei remélték – neki is juthatott volna hely a világhírű Fotexben. Balatonalmádi otthonában rövid mérlegkészítésre kértük.
"Mindent Veszprémnek és ennek a klubnak köszönhetek – révedt a távolba Éles. – Ezért semmin sem változtatnék, ami velem történt ebben a tizenhárom évben, egy kivétellel. Az autóbalesetre gondolok, amelyben majdnem elvesztettem a lábam. Ezért a meggondolatlanságomért, felelőtlenségemért egyébként is nagy árat fizettem. Ugyanis, ha az nem történik velem, szinte biztos, hogy az ősszel a Fotexben kezdeném az új évadot.”
A KEK-nyertes, tízszeres magyar bajnok és tízszeres MK-győztes irányító-átlövő eddigi karrierjét felidézve úgy gondolja, hogy élete legszerencsésebb napja volt, amikor katonaként igent mondott Hajnal Csabának, a veszprémi kézilabda lelkének arra a kérésére, hogy folytassa a pályafutását Veszprémben.

Joósz Attila érkezésével a Veszprém kinőtte magát

Névjegy

ÉLES JÓZSEF

Született: 1969. február 16., Budapest
Magassága/testsúlya: 190/86
Posztja: balátlövô, irányító
Klubjai: Bp. Spartacus, Pemű-Honvéd, Fotex KC Veszprém, Filipposz Veriasz (görög)
Nevelőedzője: Palásty László
Edzői: Adorján János, Valerij Melnyik, Joósz Attila, Kocsis Pál, Vass Sándor, Kiss Szilárd, Hoffmann László, Kaló Sándor, Kovács László, Zdravko Zovko
Első válogatottsága: 1989. november 24., Neerpelt (Bulgária, 24–16)
Válogatottságai/góljai: 179/828
Legjobb eredményei: olimpiai 7. (1992), vb-4. (1997), vb-11. (1993), vb-11. (1999), vb-17–24. (1995), Eb-7. (1994), Eb-10. (1996), KEK-győztes (1992), KEK-2. (1993), BL-2. (2002), 10x magyar bajnok (1992, 1993, 1994, 1995, 1997, 1998, 1999, 2001, 2002, 2003), 10x MK-győztes (1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1998, 1999, 2000, 2002, 2003), 2x világválogatott (1995, 1997), 1x Európa-válogatott (1996)
"A Pemű-vel Solymáron megvertük a klasszisokat felvonultató veszprémi sztáralakulatot – folytatta Éles. – Akkor láttam először testközelből a későbbi főnökömön, hogy mit jelent neki, ha kikap a csapata. A Veszprém akkor már próbálgatta az oroszlánkörmeit a nemzetközi porondon. Igaz, Valerij Melnyik edzősködése idején pocsék volt a helyzetem, hiszen a heteslövéseken kívül szinte pályára sem léphettem. De Melnyik távozásával és Joósz Attila mester érkezésével gyökeresen megváltozott minden.”
A kis vidéki munkáscsapat Európa rettegett alakulatává nőtte ki magát. Két egymás utáni évben szerepelt a KEK-döntőben, s az 1992-es finálét Münchenben megnyerte, s emellett a bajnoki címet és a Magyar Kupát is megszerezte.
"Ezt neveztük a srácokkal hármasugrásnak – mosolygott Éles. – Csodálatos volt ez az időszak. Itthon szinte verhetetlenek voltunk. Ma már nyugodtan elmondhatom, hogy Joósz Attila, Kiss Szilárd és Vass Sándor volt a kedvenc edzőm. Nem azért, mert náluk valamivel kötetlenebb volt a szakmai munka, hanem azért, mert meghallgatták a tapasztaltabb játékosok véleményét. Tudták, hogy mi a pályán néha jobban érezzük, mi lehet a kritikus pillanatban a legjobb taktika. Hagytak minket játszani, aminek kézzelfogható eredményei voltak a Fotexnél és a magyar válogatottban is. Gondoljunk csak a barcelonai olimpián a hetedik vagy a kumamotói világbajnokságon a negyedik helyünkre. Ha a Fotex adta a válogatott gerincét, nagyobb volt az esély az eredményesebb szereplésre. Felforgatott, rosszul összerakott csapattal nehéz sikereket elérni.”

A súlyos autóbaleset után is volt visszaút

A Fotexben és a válogatottban is vezéregyéniség volt Éles József, amíg le nem mondott egy vereség után a címeres mezről. Autóbalesete után is visszakapaszkodott klubjában a legjobbak közé, és kis híján a második hármasugrása is sikerült – tavaly a Bajnokok Ligája döntőjében minimális vereséget szenvedett csapata Magdeburgban.
"Kétségtelen, van némi hiányérzetem – folytatta. – Valószínű, hogy már nem lesz BL-aranyérmem, és annak is kicsi a valószínűsége, hogy valaha a magyar válogatottal érmet szerezzek világversenyen. A Sportcsillagok falánál kicsit furcsa volt hallani, hogy így szólítottak, Éles József volt válogatott kézilabdázó. Talán egyszer megkapom a lehetőséget, hogy száznyolcvanadszor is magamra ölthessem a címeres mezt.”
A veszprémi egyesület és a közönség augusztus 22-én búcsúzik el kimagasló tudású sportolójától. Éles új csapatával, az orosz Tucskint és Atavint, valamint a szegedi Dorost is soraiban tudó Filipposz Veriasszal érkezik a megyeszékhelyre tesztmeccsre.
"Részleteket nem tudok erről a mérkőzésről, sem a veszprémi előkészületekről – mondta Éles. – Ugyanakkor furcsa érzések kavarognak bennem, kicsit félek attól, hogy másik klub színeiben szerepeljek Veszprémben. Engem sokan félreismernek a habitusom, az őszinteségem, a szókimondásom miatt, de attól tartok, azon a napon elérzékenyülnék, hiszen a veszprémi szurkolóknál nincs csodálatosabb a világon. Nem lehet elfelejteni, amikor a nevemet skandálták a meccs közben, vagy amikor a vállukra kaptak egy-egy bajnokavatáskor. A balesetem után is rengetegen biztattak, bátorítottak, és szorítottak a sikeres visszatérésemért. S amikor újra gólt dobtam, zúgott a vastaps a lelátón. Még ma is érzem a szeretetüket, s ez ad erőt ahhoz, hogy tovább játsszam. Veszprémbe és Balatonalmádiba visszatérve mindig hazaérkezem.”

A család csak szeptemberben költözik

Görög pletyka

Még meg sem érkezett Éles József Görögországba, máris forró és izgalmas nyári bulvártémát adott hellászi honosításának kérdése, hiszen egy év múlva tagja lehetne az olimpiai csapatnak. Ám gyakorlatilag nincs esélye a görög útlevél megszerzésére, mert ennek az intézését, a hosszú procedúrát már el kellett volna kezdenie klubjának vagy a görög szövetségnek.
Egy kivétel kurtíthatja meg a hivatalos utat: ha Éles igazolja görög származását.
Beszélgetés közben a négyéves Benedek és az egyéves Zsombor is apja ölébe huppant. "Nagy változást hoz az ő életükben is a költözés – tervezgetett az átlövő. – Feleségemmel, Barbarával ők csak szeptemberben jönnek utánam, hiszen addig egyik országból a másikba repkedünk, edzőmecs-cseket játszunk. Új csapatomnak ugyanis nagy céljai vannak. Szeretne a BL-ben a legjobb tizenhat közé kerülni, ezért hívott engem is segíteni. Régi posztomon, újra átlövőként szerepelhetek, sőt még védekezésben is számítanak rám. Ráadásul az is szóba került – igaz, egyelőre nem igazán komolyan –, hogy jövőre az athéni olimpián magamra ölthetném a görög címeres mezt. Erre a felvetésre még nem adtam választ. Kétségtelen, hogy három éve nem szerepeltem a magyar válogatottban, ezért egy kicsit gondolkodom az újabb kihíváson. Ha megoldható lenne a honosításom, miért is hagynék ki egy olimpiát, amit ráadásul abban az országban rendeznek, ahol én is kézilabdázom. Ugyanakkor a végső válaszomat biztosan befolyásolja, hogy a válogatottság nálam elsősorban érzelmi kérdés.”
A búcsúzó sztárjátékos még elmondta, hogy az említett legendás hármasugrást elérő veszprémi aranycsapatból már csak Csoknyai István és Zsigmond György kézilabdázik tovább Veszprémben. A távozása ellenére Éles visszatérne legnagyobb sikerei színhelyére.
"Játékosként erre már nem sok esélyt látok – mondta –, de ha egyszer edzőként lenne rám szükség, egy percig sem gondolkodnék a válaszon. Hamarosan a TF-diplomám is meglesz, és ki tudja, négy-öt év múlva lehet, hogy Csoknyaival szakvezetőként is sikereket érhetünk el. Az ember a legjobb barátjával sok mindenre képes.”

Megérdemli karrierje sikeres folytatását

Éles Józsefről a sportág legjobb szakemberei közé tartozó hírességektől sikerült véleményt kérnünk.

Joósz Attila volt szövetségi kapitány: – Sok remek játékossal volt dolgom hosszú pályafutásom alatt, de ő a legjobbak közé tartozott. Még ma is gyors a keze, jó a szeme. Sajnálom, hogy elmegy Veszprémből, de megérdemli, hogy sikeresen folytassa karrierjét.

Kaló Sándor, a válogatott egykori mestere: – Céltudatos, csak a siker, a győzelem érdekli. Ezért mindent megtesz a pályán és azon kívül is. Ezzel a mentalitással Görögországban is kedvenc lesz, és a váltás jót fog tenni neki.

Kiss Szilárd, a Veszprém volt edzője: – Megbízható, erős akaratú kulcsjátékos volt Veszprémben. Fogékony minden újra, és még ma is szívesen tanul, hogy eredményesebb lehessen. Csoda, ahogyan talpra állt a balesete után.

Vass Károly, az MKSZ szakmai alelnöke: – Fényes betűkkel írta be a nevét a magyar kézilabda történetébe. Görögországba talán nemcsak levezetni megy, hanem újra a csúcsra ér. Ha az akaraterején múlik, biztosan így lesz.

Vass Sándor volt szövetségi kapitány: – Világklasszis. A balesete visszavetette ugyan, mégsem roppant meg végzetesen a karrierje. Szerintem korábban kellett volna külföldre mennie, mert ő nem epizód-, hanem főszerepben érzi jól magát. Kérdés, mire megy majd Veriában a kiöregedőben levő orosz sztárok, Tucskin és Atavin oldalán.
2021.07.12 14:22:57

Kézilabda Papp Bálint (összefoglaló), Rusznák György (percről percre)

Bár a találkozó túlnyomó részében a brazilok vezettek, a hajrá a magyaroké volt.

2021.07.09 17:53:56

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Potyogtak a gólok az olimpiára készülő csapatok találkozóján, de a magyarok jöttek ki jobban a párbajból.

2021.07.06 16:41:59

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

Az olimpiai felkészülés utolsó szakaszát hatgólos sikerrel indították a mieink Montenegró ellen.

2021.07.05 12:45:09

Kézilabda JOCHA KÁROLY

Hanus Ágnes nem tervezte meg a „lelépést”, s később minden csapattársától elnézést kért.

2021.06.17 05:19:53

Kézilabda BOBORY BALÁZS

„Sok mindent pozitívabban láttam, ha hibáztam, kerestem, miként tudnék javítani.”