Tour de Hongrie: Mareczko sprintben verhetetlen, Barcikán is nyert

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2020.09.01. 17:24
null
Nagy verseny volt a Tour de Hongrie negyedik szakaszán is (Fotó: Vanik Zoltán/tdh.hu)
A csalóka északkeleti időben a mezőnynek az alföldi hőség után a nedves aszfalttal és néhány emelkedővel kellett megbirkóznia. A Sárospatakról induló és a Magyar körversenyre nagyon készülő Kazincbarcikán véget érő szakasz változatos volt, abból a szempontból viszont nincs új a nap alatt, hogy a mezőnyhajrá végén mindig Jakub Mareczko örülhet.

 

Egy biztos: Kazincbarcikán nagyban játszanak.

Sok látványos megmozdulás kísérte ugyanis a Magyar körverseny útvonalát, de a legnagyszabásúbbat bizonyosan a Borsod megyei iparváros tudja felmutatni: a negyedik szakasz célvárosában egy komplett tízemeletes bérház oldalára freskózták fel a Tour de Hongrie feliratát és logóját, ezzel is jelezvén, errefelé kiemelten szeretik a versenyt (és vice versa).

Az északkeleti végeken mindenesetre borzalmas időjárás uralkodott hétfőről keddre virradó éjszaka, mindenki azon imádkozott, hogy a vihar és az eső ne tartson ki a sárospataki rajtig. Az imák valamennyire meghallgatásra találtak: noha a lassú rajtnál picit még szitált az eső, az éles rajtnál már nem, így „csak” a csuromvizes aszfalttal és a korábbi napokhoz képest jóval hűvösebb, borult idővel kellett megküzdenie a 110 fős mezőnynek.

Az iskolások mindenesetre örülhettek, a verseny elintézte, hogy a tanév általában amúgy sem túl szigorú nyitónapján kapjanak még egy kis engedményt és pluszprogramot a suli falain kívül, s ott szurkolhattak a helyiekkel együtt a kordonok mellett.

A végtelen alföldi síkság után jólesett már egy kis változatosság a mezőnynek, a festői Zemplén zöld lankáin áthaladó útvonal ezt maradéktalanul biztosította is.

Az első gyorsasági részhajrá Szerencsnél volt kijelölve, erre rá is ment az Israel-Start Up Nation zöld trikóra hajtó sprintere, Itamar Einhorn, be is húzta az eddig a Touron rendre hoppon maradó Matteo Moschetti előtt. Harmadikként pedig egy, a sportágban igen jól csengő név, egy Van der Poel jött meg. A Belgiumban született holland sprinter, David a cyclocrossban és országúton egyaránt extraklasszis – előbbiben ötszörös világ- és Európa-bajnok, utóbbiban például holland bajnoki címvédő és Amstel Gold Race-győztes – Mathieu van der Poel bátyja, de már édesapjuk, Adrie is világbajnok és kétszeres Tour de France-szakaszgyőztes volt...

A Sajó mentén aztán megszökött egy ötfős csoport, benne két magyarral, az eddig nem sokat mutató Androni istállóval és Pelikán Jánossal, valamint a csíkszeredai Team Novák csapatában tekető Rózsa Balázzsal (utóbbi a kazincbarcikai körpályán kijelölt részhajrát a második helyen, Pelikán pedig az utolsót harmadikként zárta).

A versenyt sokáig vezető jumbós Chris Harper volt az egyetlen, akinek az agyán akár csak átfuthatott egy hazaérés kósza gondolata, azonban a world tour gárdák húzta mezőny nyolc kilométerrel a vége előtt gondoskodott róla, hogy ezt is minél hamarabb elhessegesse: őt is begyűjtötték, így jöhetett az újabb sprintbefutó.

 

(Fotó: Vanik Zoltán/tdh.hu)
(Fotó: Vanik Zoltán/tdh.hu)

És ha sprint, akkor Jakub Mareczko! Hogy a CCC lengyel származású olasz menője más dimenzióban teker az idei viadalon, mint a többiek, már korábban is láthattuk, de most még annyi sanszot sem hagyott riválisainak, mint az előző két napon. Ezzel olyat tett, amire több mint 65 éve nem volt példa a Tour de Hongrie történetében: legutóbb 1953-ban Bartusek Béla tudott egymás után három szakaszsikert behúzni! A második helyre a Trek lettje, Emils Liepins futott be, harmadikként David van der Poel zárt, s bár a sárga trikó maradt a mitcheltonos Kaden Groveson, az ausztrál nem volt boldog, hiszen ezt a szerdai királyetapon nem fogja tudni megtartani – szurkoljunk, hogy Valter Attilára kerüljön át –, a kitűzött szakaszsiker pedig így egyszer sem jött össze neki.

A 41. Magyar körverseny tehát a Miskolcról rajtoló és a Kékestetőn hegyi befutóval véget érő kőkemény, 188 km-es királyszakasszal zárul majd, a legfontosabb kérdések itt dőlnek el.

„Csak dicsérni tudom a csapatomat, hatalmas munkát végzett mindennap. Ezúttal is
végigmelózta a szakaszt, hogy megint utol tudjuk érni a szökevényeket, nagyon hálás
vagyok. Szerdán Valter Attilán a sor, most mi próbálunk meg neki segíteni, hogy
minél jobb helyezést érjen el a királyszakaszon és ezzel az összetettben is!”
– mondta a CCC triplázója, Jakub Mareczko.

41. TOUR DE HONGRIE
4. szakasz (180 km): 1. Jakub Mareczko (olasz, CCC) 3:55:53, 2. Liepins (lett, Trek-
Segafredo) azonos idővel, 3. D. van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) a. i., ...10. Karl
Ádám (magyar válogatott) a. i. Az összetett állása: 1. (sárga trikóban) Kaden Groves
(ausztrál, Mitchelton-Scott) 14:10:38, 2. Aberasturi (spanyol, Caja Rural-Seguros) 2
másodperc hátrány, 3. Hofstede (holland, Jumbo-Visma) 3 mp h. A gyorsasági
pontverseny állása:
1. (zöld trikóban) Mareczko 90 pont, 2. D. van der Poel 73, 3.
Einhorn (izraeli, Israel-Start Up Nation) 59. A hegyi pontverseny állása: 1. (piros
trikóban) David Lozano (spanyol, Novo Nordisk) 8, 2. Meiler (német, Voralberg-Santic) 8,
3. Valter Attila 6. A magyarok versenyének állása: 1. (fehér trikóban) Szatmáry András
(magyar válogatott) 14:10:45, 2. Dina Márton (Kometa-Xstra Cycling Team) 5 mp h., 3.
Valter Attila 5 mp. A csapatverseny állása: 1. CCC 42:32:30, 2. Israel-Start Up Nation a.
i., 3. Vini Zabú-KTM a. i.
Következik: 5., utolsó szakasz (Miskolc–Gyöngyös-Kékestető, 187.8 km)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik