Tour de Hongrie: óriási szökevénysiker a harmadik szakaszon

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2018.08.17. 17:56
A Tour de Hongrie országúti kerékpáros-körverseny pénteki, Cegléd és Hajdúszoboszló közötti etapját a csíkszeredai Team Novák ukrán versenyzője, a több mint 150 kilométeres szökés után hazaérő Andrij Bratascsuk nyerte meg. Az összetettben Manuel Belletti megtartotta az első helyét.
Ceglédről indult a magyar körverseny 3. szakasza (Fotó: Földi Imre) – a szakaszon készült legjobb képeket ide kattintva tekinthetik meg!
Ceglédről indult a magyar körverseny 3. szakasza (Fotó: Földi Imre) – a szakaszon készült legjobb képeket ide kattintva tekinthetik meg!

Nem akármilyen rajtot láthatott péntek délután egy órakor a Cegléden összegyűlt tömeg, a 39. Magyar körverseny második szakaszán ugyanis maga a sportági legenda, Alberto Contador engedte útjára az eredeti 133-ról időközben 124 fősre fogyatkozott mezőnyt.

Az idei viadal leghosszabb, 206 km-es etapja várt a versenyzőkre, ráadásul mindezt pokoli hőségben, az Alföldön keresztül kellett abszolválniuk; nem csodálkoztunk volna, ha egy idő után délibábokat látnak maguk előtt...

Alberto Contador: Nem volt semmiféle titok! – interjú a hétszeres Grand Tour-győztes spanyol legendával

Ennek ellenére iszonyatos tempóban indultak meg – az első 60-70 km-en közel 48 kilométer per órás átlagsebességet repesztettek –, és rögtön a 13:05-ös éles rajtot követően megkezdődtek a szökési kísérletek egymás hegyén-hátán.

Az egyik ilyen végül sikerrel járt: Jászberény után egy triónak sikerült elszakadnia a főmezőnytől, a hármast a Team Novák első embere, az ukrán Andrij Bratascsuk, a Pannon Cycling Team versenyzője, a legjobb magyarnak járó fehér trikót birtokló Dina Márton öccse, Dina Dániel, valamint a besztercebányai Dukla menője, a szlovák Martin Mahdar alkotta.

A gyakorlatilag végig teljesen sík szakaszon (amely három gyorsasági részhajrát is magába foglalt) a szökevénycsoport hamar jelentősebb előnyre tett szert – igaz, ehhez az is kellett, hogy a mezőny elengedje őket –, fórjuk az idő előrehaladtával a tíz percet súrolta.

Nem gondolkodtunk szökésben

A szakasz előtt nem gondolkodtunk szökésben, de a helyzet másként hozta – nyilatkozta a boldog győztes Bratascsuk. Külön érdekesség, hogy az első szezonját taposó Team Novák valójában nem más, mint a csíkszeredai paralimpiai bajnok, Novák Károly Eduárd csapata. – Jó srácokkal kerültem össze, igazán jól dolgoztunk együtt. Már azt nagy sikernek tartottuk, hogy a leghosszabb napon sokáig a televízió képernyőin lehetünk, felhívva így a figyelmet a csapatunkra, de valójában szerintem senki sem bízott igazán abban, hogy a szökés sikerrel jár majd... Az utolsó tíz kilométeren, amikor még volt két perc előnyünk, győzködtem a többieket, hogy menjünk, mert mégis van egy kicsi esélyünk. Aztán az utolsó két kilométeren már hiába kértem őket, nem tudtak segíteni, ezért mentem egyedül, ahogy csak tudtam. Azt hiszem ez pályafutásom eddigi legnagyobb sikere!"

Az utolsó sprinthajrá a méltán híres hortobágyi Kilenclyukú hídon volt kijelölve, ezt végül Bratascsuk húzta be Mahdar és Dina Dániel előtt. Az ukrán azonban ennél is jobban örülhetett a végeredménynek. Noha úgy tűnt, a 30 km-rel a cél előtt alaposan rákapcsoló üldözőboly előbb vagy utóbb befogja majd a három „partizánt", akiknek az előnye vészesen fogyott, végül csak Dinát és Mahdart tudták elkapni néhány száz méterrel a vége előtt. Bratascsuk megcsinálta a szinte lehetetlent: a hitchcocki izgalmakat tartogató hajrában több mint 150 km-es (!) szökést követően néhány métert megőrzött előnyéből, így a Székely körverseny szakaszsikere (és összetett harmadik helye) után a Tour de Hongrie-n is óriási győzelmet aratott.

Legjobb magyarként a válogatott fiatalja, Karl Ádám tekert be, nyolcadik helyével egyedüli hazai versenyzőként fért be a top tízbe, utána országúti olimpikonunk, pályakerékpáros Eb-ezüstérmes klasszisunk, Lovassy Krisztián következett a 20. pozícióban.

Miután a második helyre végül a sárga trikós Manuel Belletti ért oda, az összetettet értelemszerűen továbbra is ő vezeti, és a többi fő kategóriában sincs jelentős változás.

Szombaton viszont az egyik legnehezebb szakasz következik: a Karcagról induló 182 km-es etapon a mezőnynek többek között a kőkemény bükkszentkereszti kaptatót is meg kell majd másznia a miskolci célig.

Ceglédről rajtolt a 3. szakasz

TOUR DE HONGRIE
3. SZAKASZ (Cegléd–Hajdúszoboszló, 210 km)

1. Andrij Bratascsuk (ukrán, Team Novák) 4:31:04 óra
2. Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec) 2 mp hátrány
3. Ahmed Amine Galdoune (marokkói, Kőbánya Cycling Team) azonos idővel
...8. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Belletti 12:25:44 óra
2. Matteo Moschetti (olasz, Polartec-Kometa) 12 másodperc hátrány
3. Charles Planet (francia, Novo Nordisk) 21 mp h.
Paolo Toto (olasz, Sangemini) 21 mp h.
...17. Dina Márton (Pannon Cycling Team) 1:00 perc hátrány

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik