Tour de Hongrie: csúnya bukás és spanyol uralom nyitásként

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2020.08.29. 16:24
null
Jon Aberasturié a Magyar körverseny történetének első spanyol etapsikere (Fotó: TDH/Vanik Zoltán)
A Caja Rural-Seguros versenyzője, Jon Aberasturi történelmet írt szombaton, honfitársa, David Lozano a piros trikót ragadta magához, a legjobb magyar a tavalyi második Dina Márton lett.

Tavaly óriási tömeg és hangos ováció fogadta a Tour de Hongrie mezőnyét a festői környezetben, a Bazilika lábánál kijelölt esztergomi célvonalnál, de most más időket élünk: a koronavírus-járvány miatt foganatosított biztonsági intézkedések nyomán a befutó közvetlen környéke szurkolók elől elzárt területté nyilváníttatott, ami nyilván furcsa ízt és nem kis hiányérzetet kölcsönzött a szombati mezőnyhajrának. (Ezt némileg kompenzálta azonban, hogy a célegyenesnél „végighúzva” így is rengeteg néző gyűlt össze - nagyon jól mutatott az összkép az eleve látványos helyszínen.)

Mert végül sprintbefutó döntött a 41. Magyar körverseny nyitó szakaszán – ám a célegyenesben zajló izgalmas csatát sajnos elhomályosította némileg a néhány méterrel az etapsikerért küzdők mögött kialakult eseménysor.

PADLÓGÁZ

„Az utolsó körben akadtak nehézségeim, kétszer is bringát kellett cserélnem, de szerencsére a vége így is jól alakult. A társaim sokat dolgoztak, hogy a szökevényeket beérjük, s bár a záró kilométereken nem voltam a legjobb pozícióban, a legutolsó kanyarban sikerült előre kerülnöm, onnantól meg padlógázzal mentem a célig!” – fogalmazott Jon Aberasturi, az első szakasz győztese.

A 119 fős mezőnynek három kört kellett megtennie az Esztergom környékén kijelölt körpályán, a 118 kilométeres útvonalban szerepelt három hegyi (mindhárom a Két-Bükkfa-Nyeregnél) és két gyorsasági részhajrá is, azaz már a kezdés is ígért izgalmakat. Az első támadás nem is váratott magára sokáig, rögtön az éles rajt után kialakult egy kilencfős szökés, magyar versenyző nélkül.

A mezőny hagyta kicsit kibontakozni a szökevényeket, az elején inkább az „ismerkedési fázisban” tekertek a versenyzők, a kilences csoport előnye valamivel négy perc fölött tetőzött, utána azért végig kontroll alatt tartotta a boly, két perc fölé nemigen engedte őket.

Látva az újraindulás, a hosszúra nyúlt kényszerszünet utáni versenyek brutális bukásait – gondoljunk csak szegény Fabio Jakobsen, Remco Evenepoel vagy akár a Tour de France-favorit Primoz Roglic balesetére –, itt most mindenki azon imádkozott, valahogy ússzuk meg súlyosabb esés nélkül. Nem sikerült...

Előbb a csíkszeredai illetőségű Team Novák – Novák Károly Eduárd paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpáros együttese – egyik magyar versenyzője, Wermeser Zsombor bukott ártalmatlannak tűnő szituációban, s kényszerült feladni a viadalt idő előtt, a végén pedig a CCC került reflektorfénybe – sajnos felemás értelemben.

Mert, bár a tavalyi összetett dobogójának megismétléséért tekerő Valter Attila a harmadik, utolsó hegyi hajrát elvitte, a lengyel world tour istálló végül mégis keserű szájízzel fejezte be a nyitó etapot. Miután az összes szökevényt befogta a mezőny, jöhetett a célegyenesbeli tömegjelenet, ennek során pedig, az utolsó kanyar után egyik versenyzőjük, Kamil Malecki esett nagyon csúnyát. Később kiderült, megúszta törés nélkül.

A szakaszt az utolsó métereket előnnyel megkezdő Kaden Grovest ellentmondást nem tűrően lehajrázó Jon Aberasturi nyerte meg, ezzel történelmet írt: bármily hihetetlen, a Magyar körverseny majd' százéves történetében sohasem volt még spanyol szakaszgyőztes, egészen eddig!

A harmadik helyre a regnáló cseh bajnok, Adam Toupalik robogott be, Aberasturi a sárga mellett a zöld trikót is elbirtokolta, a hegyi menőnek járó piros mez honfitársáé és Kusztor Péter csapattársáé, David Lozanóé lett, míg a legjobb magyart illető fehérben a tavaly másodikként záró Dina Márton feszíthet majd a vasárnapi, Debrecen és Hajdúszoboszló közötti második szakaszon.

41. MAGYAR KÖRVERSENY
1. szakasz (Esztergom–Esztergom, 118 km):
1. Jon Aberasturi (spanyol, Caja Rural-Seguros) 2:48:04, 2. Groves (ausztrál, Mitchelton-Scott) azonos idővel, 3. Adam Toupalik (cseh, Elkov-Kasper) a. i., ...18. Dina Márton (magyar, Kometa-Xstra Cycling Team) a. i.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik