Országúti kerékpáros ob: Vas Kata Blanka harmadszor aranyérmes

Vágólapra másolva!
2022.06.24. 14:16
null
Vas Kata Blanka három szakág négy bajnoki trikóját birtokolja egyszerre (fotó: AFP)
Vas Kata Blanka magabiztosan védte meg címét az országúti kerékpárosok országos bajnokságának női mezőnyversenyében.

A Pannonhalma környéki 89,3 kilométeres távnak derült, 26 fokos időben vágott neki a 23 fős – U23-as és felnőtt – női mezőny. A 16,5 kilométeres Pannonhalma–Győrság--Halomalja--Pázmándfalu–Nyalka–Pannonhalma kört ötször teljesítették a bringások, hogy aztán egy pannonhalmi kis kör után – amelyben már feltekertek az apátsághoz – egy újabb mászás után a bencés monostor előtt érjenek célba.

A mezőny nyugodt tempóban kezdte meg a versenyt, a második kör végén indultak meg a sort megszakító támadások. Az elmúlt két kiírás győztese és a verseny favoritja, Vas Kata Blanka, valamint Jordán Dorka tekert el a 11 fősre zsugorodott mezőnytől, fél távnál 1 perc 40 másodperc volt az előnyük, az utolsó nagy körre pedig 6:45 percig nőtt a különbség. Az SD Worx hegyikerékpárban olimpiai, országúton világbajnoki negyedik, terepkerékpárban Európa-bajnoki ezüstérmes bringása, a szerdai időfutam ob-n aranyérmes Vas az emelkedő első mászásakor szakította le a két napja harmadik Jordánt, ezzel el is dőlt az arany- és ezüstérem sorsa. A harmadik helyet az időfutam-bajnokság másodikja, Zsankó Petra szerezte meg, így a dobogósok személye nem változott szerdához képest.

„Dorkával nagyon jól össze tudtunk dolgozni és növelni az előnyünket” – nyilatkozott az MTI-nek a 20 esztendős Vas, aki sikerével változatlanul három szakág négy felnőtt magyar bajnoki trikóját őrzi egyszerre. Elárulta, Jordánnal mindketten tudták, hogy az emelkedőn ő az erősebb, tökéletes csapatmunkát tudtak végigcsinálni, ugyanakkor jelezte, a lábai „nem voltak különösebben jók”.
Vasra két nap pihenő vár, hétfőn újra edz, majd szerdán utazik Olaszországba, ahol jövő csütörtöktől a női Giro d'Italián szerepel.

„Nagyon örülök, hogy így sikerült, jónak tartom, hogy ketten tudtunk maradni, Blanka persze jóval felettünk van, a második hellyel elégedett vagyok” – értékelt Jordán, aki ugyancsak kiemelte, hogy végig együtt tudtak dolgozni.

Országúti kerékpáros ob
női mezőnyverseny (89,3 km)

magyar bajnok: Vas Kata Blanka (SD Worx) 2:31.38 óra
2. Jordán Dorka (Panorama Hungary WCT) 1:46 perc hátrány
3. Zsankó Petra (Cookina ARBÖ ASKÖ Graz) 7:29 p h.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik