Női Giro: Labous szökésből vitte el a hegyi befutót

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2022.07.07. 17:02
null
Juliette Labous (Fotó: AFP, archív)
Juliette Labous nyerte meg a hegyi befutót a női Giro d'Italia országúti kerékpáros-körversenyen csütörtökön, Annemiek van Vleuten növelte az előnyét összetettben, Vas Kata Blanka pedig ezúttal is célba tudott érni – írja a Magyar Távirati Iroda.

Az egymás utáni három nehéz, sok szintkülönbséget tartalmazó etap közül az elsőn a mezőny Prevalléból vágott neki a mintegy 113 kilométeres távnak, amely a viadal egyetlen klasszikus hegyi befutójával a Passo del Maniván zárult.

Az idei második, pályafutása 32. Giro-szakaszsikerét szerdán arató Marianne Vos nem vállalta az indulást, a 35 esztendős holland csúcstartó már a július 24-én rajtoló női Tour de France-ra koncentrál.

A szakasz felétől folyamatosan emelkedett az út, amelyen a mezőny 14 fős szökést engedett el nyolc perc feletti előnnyel. A záró hegy elejéig nagy munkát végzett csapattársaiért Vas Kata Blanka, itt szakadt le az esélyesek csoportjáról az SD Worx hegyikerékpárban olimpiai, országúti mezőnyversenyben világbajnoki negyedik, terepkerékpárban Európa-bajnoki ezüstérmes magyar bringása, aki két napja nagyot bukott.

A szétmorzsolódó szökevénycsapat tagjait sorra fogta be az egyre fogyatkozó mezőny, egyedül Juliette Labous tartott ki az élbolyból. Az esélyesek csoportját az összetettben dobogós helyen állók támadásai rombolták szét, és bár rohamosan csökkent Labous előnye, ebből másfél percet megtartott az 1742 méteren fekvő célig. A burgosi körversenyt megnyerő 23 éves francia kerékpáros pályafutása legnagyobb győzelmét aratta a Giro-szakasz begyűjtésével.

A 7.8 százalék átlagú, helyenként 13 százaléknál is meredekebb hegy az összetettért harcolókat is megrostálta. A hajrához együtt érkeztek, az utolsó kilométeren a 39 esztendős Van Vleuten indított ellenállhatatlan támadást, ezzel megszerezte a második helyet, és növelte előnyét.

Az összetett dobogósai közül a spanyol bajnok Mavi García lett a harmadik, az olasz Marta Cavalli pedig a negyedik. Vas 19 perces lemaradással a 92. pozícióban ért célba, összetettben az 53. helyre csúszott vissza.

Pénteken a Rovereto és Aldeno közötti 104.7 kilométer megtétele vár a vasárnapig tartó viadal mezőnyére.

NŐI GIRO D'ITALIA
7. szakasz, Prevalle–Passo del Maniva (112.9 km, hegyi befutó)

1. Juliette Labous (francia, DSM) 3:22:36 óra
2. Annemiek van Vleuten (holland, Movistar) 1:37 perc hátrány
3. Mavi García (spanyol, UAE) 1:41 p h.
4. Marta Cavalli (olasz, FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope) 1:47 p h.
…92. Vas Kata Blanka (SD Worx) 19:03 p h.
Az összetett élcsoportja
1. Van Vleuten 18:14:12 óra
2. García 31 másodperc hátrány
3. Cavalli 1:10 perc hátrány
…53. Vas 30:40 p h.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik