Kerékpár: két magyar versenyző Contador csapatában

KOHÁN GERGELY (Oliva)KOHÁN GERGELY (Oliva)
Vágólapra másolva!
2019.02.04. 16:20
null
Edzéskép Spanyolországból (Fotó: Pintér Ádám/bringasport.hu)
Óriási lehetőséghez jut két magyar kerékpáros, akik a sportági legenda Alberto Contador és Ivan Basso fémjelezte, a főszponzor révén hazai érdekeltségekkel is bíró Kometa Cycling Teamnél folytathatják pályafutásukat.

 

A Valenciától órányi autóútra, a spanyol tengerparton festői környezetben fekvő Oliva valóságos bringás- és sportparadicsom – ottjártunkkor több kerékpáros istálló is itt tartotta edzőtáborát, és egy félmaratoni futóverseny is zajlott éppen.

A legfontosabb azonban, hogy itt tartotta idénynyitó sajtóeseményét a két, már visszavonult kerékpárikon, Alberto Contador és Ivan Basso vezette, a névadó szponzor révén jelentős magyar kötődéssel bíró Kometa Cycling Team is, amely a megelőző napokban edzőtáborára is a kelet-spanyolországi helyszínen kerített sort. Méghozzá magyar szereplőkkel!

A kétszeres Tour de France- és Giro d’Italia-, háromszoros Vuelta a Espana-győztes Contador már tavaly augusztusban, a Magyar körverseny ceglédi szakaszán előrevetítette a magyar kerékpársporttal való együttműködés lehetőségét, de ez mostanra vált konkrétummá. A spanyol legenda tulajdonolta, valamint jó barátja, a kétszeres Giro-győztes olasz Ivan Basso igazgatta istállóval ugyanis Spanyolországban együtt edzhetett hat magyar válogatott bringás, ami már önmagában óriási fegyvertény – pláne, hogy Contador maga is ott teker a fiatalokkal az tréningeken, ami nyilván elképesztő motivációt jelent! –, a hétfő délutáni sajtótájékoztatón, a hotel újságíróktól és nemzetközi tévéstáboktól zsúfolásig telt dísztermében pedig bejelentették, hogy két magyar versenyző már biztosan lehetőséget kap a koninentális besorolású csapatnál. Hogy konkrétan ki lesz a két szerencsés, egyelőre nem árulták el (információink szerint Karl Ádámnak és Mészáros Ábelnek a legjobbak az esélyei).

„Nem csak egy vagy két srácra vetettünk szemet, hanem igyekszünk átfogó képet kapni a magyar tehetségekről, ezért folyamatosan figyeljük őket” – árulta el a Nemzeti Sport kérdésére Alberto Contador, aki egyértelműsítette, hogy hamarosan a magyar szövetséggel is létrejön egy együttműködési megállapodás, ám ennek részleteit még pontosítani kell. A spanyol ikon hozzátette, roppant izgalmas lehetőség ez számukra is, mert Magyarországon igenis sok tehetség van, csak eddig a megfelelő támogatás hiányában sokszor nem tudták kiaknázni a bennük rejlő lehetőségeket.

Az edzőtáborban lehetőséget kapó fiatalok közül Szöllősi Ferenc fogalmazta meg a legjobban, micsoda óriási élmény és megtiszteltetés ez a lehetőség egy magyar versenyzőnek.

„Egészen kicsi korunktól kezdve őket néztük a tévében, rajtuk nőttünk fel, ők voltak a példaképeink – most pedig itt tekernek velünk, segítenek nekünk és ugyanolyan körülmények között készülhetünk, mint anno ők” – mondta Szöllősi, aki hozzátette, Contador az edzések alatt is hozza a tőle megszokott stílust, azaz próbál változatos, játékos tréningeket tartani, nem a monoton, órákon át tartó „tekerészésre” fekteti a hangsúlyt.

A magyar országúti válogatott ugyancsak a helyszínen tapasztalatokat gyűjtő szövetségi kapitánya, Dér Zsolt is megerősítette, soha nem látott lehetőség ez ifjú bringásaink számára – olyan lehetőség, amilyenről ők annak idején álmodni sem mertek volna. „Végre van egy jövőkép a fiatal magyar kerékpártehetségek előtt; hogy igenis érdemes keményen dolgozni, mert immár itthon is van egy ilyen csapat, egy ilyen lehetőség, amelynek nyomán eljuthatnak olyan magasságokba, mint egy kontinentális, egy pro-kontinentális, vagy akár egy World Tour-csapat!”

Hogy egy klasszikust idézzünk, az előrelépés tehát megkérdőjelezhetetlen, csak ez esetben tényleg igaz is – Alberto Contador és Ivan Basso neve garancia arra, hogy végre elindul valami a magyar országúti kerékpársportban!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik