Kerékpár: Dér Zsolt szerint a visszalépések javítják a magyarok esélyeit a vb-n

MTI/D. S. B.MTI/D. S. B.
Vágólapra másolva!
2022.09.06. 14:20
null
A szövetségi kapitány szerint Valter Attiláék profitálhatnak abból, hogy sokan kihagyják az országúti vb-t (Fotó: Árvai Károly)
A sorozatos visszalépések jók Valter Attila szempontjából az országúti kerékpárosok szeptemberben sorra kerülő ausztráliai világbajnokságán – fogalmazott az MTI megkeresésére a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Dér Zsolt.

„Egyre többen lépnek vissza a versenytől, köztük több erős bringás, ami a mi szempontunkból jó Valter Attila miatt” – fogalmazott Dér Zsolt. Kiemelte: az induló nemzeti csapatok a hiányzók ellenére is nehézzé tehetik a viadalt.

„A kerékpársportnak viszont nem túl jó, hiszen míg más sportágakban a világbajnokság a legjelentősebb esemény, addig itt úgy tűnik, hogy sokaknak nem fontos. Reméljük, hogy nem ebbe az irányba tolódik majd el a tendencia” – fűzte hozzá.

Magyar részről Valter mellett U23-ban Fetter Erik áll rajthoz a vb-n, amelyen a nagy távolság és a drága utazás miatt számos szövetség nem él a maximálisan indítható létszámmal. Nagy hatással van a vb-mezőnyre a világelitben maradás kérdése is: a csapatok hároméves World Team-licence az idény végén lejár, a bennmaradásért pedig több klub is küzd, amelyeknek még nem biztos a tagságuk a következő hároméves ciklusra. Az Ineos Grenadiers nem tartozik ezek közé, ennek ellenére az ecuadori szövetség kedden bejelentette: nem indul a vb-n az olimpiai bajnok Richard Carapaz sem. A 2019-ben Giro d'Italia-győztes bringás jelenleg a Vuelta a Espanán szerepel, a záró hét előtt két hegyi szakaszt is megnyert.

A spanyol körverseny szerdán rajtoló ötszakaszos női viadalán szerepel majd a magyar bajnok Vas Kata Blanka, aki a korábbi tervekkel ellentétben nem lesz ott a vb-n a nők mezőnyversenyében, az SD Worx kerékpárosa ugyanis a csapata kérésére, de saját döntése értelmében a hosszú utazás helyett inkább a terepkerékpáros (cyclocross) idény kezdetére fókuszál.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik