Kerékpár: az UCI vezetői nem akadályozták meg a doppingot

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.03.09. 13:05
A Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) korábbi vezetői nem akadályozták meg a dopping elterjedését, és tevékenységük hozzájárult ahhoz, hogy Lance Armstrongból szupersztár váljon. Ugyanakkor arra vonatkozó bizonyíték nincs, hogy az amerikai versenyző fizetett volna csalásainak eltitkolásáért – áll az UCI független reformbizottságának (CIRC) hétfőn közzétett jelentésében.

A 227 oldalas anyagban – amely javaslatokat is megfogalmaz – 174 tanú vallomása szerepel. A jelentésben kiemelik, hogy HeinVerbruggen és Pat McQuiad, az UCI korábbi két „autokrata, ám gyengekezű" elnöke – mindketten volt NOB-tagok – kedveztek

Armstrongnak, védték őt. A jelentés szerint elképzelhető, hogy az amerikai bringás 1999-es, első Tour-sikere alkalmával az illetékesek szemet hunytak egy olyan visszadátumozott recept felett, amelyben tiltott szer – kortikoszteroid – fogyasztását engedélyezték neki.

A Dick Marty vezette testület ugyanakkor nem talált bizonyítékot arra az állításra, miszerint Armstrong összesen 125 ezer dollárt fizetett volna az UCI-nak, hogy az 1999-es Touron és a 2001-es svájci körversenyen adott pozitív mintáját eltüntessék.

A CIRC utalt rá, hogy a sportágat alapjaiban megrázó 1998-as Tour-doppingbotrány után Verbruggen szerette volna jobb színben feltüntetni a kerékpározást, és erre a rákos betegségét legyőző Armstrong tökéletes alanynak mutatkozott.

A hét Tour-diadalától megfosztott, örökös eltiltással büntetett versenyző közleményében úgy fogalmazott: örül annak, hogy a testület keresi az igazságot, és engedik, hogy ebben a munkában közreműködjön.

A jelentés szerint a reformok – különösen a biológiai útlevél bevezetése – révén a tiszta versenyzőknek most sokkal több esélyük van a sikerekre, mint korábban, és a csalók csupán 3–5 százalék előnyt élveznek az eritropoetines (EPO) korszak 10–15 százalékával szemben.

A CIRC szerint a korábbi elöljárók alatt kevésbé volt átlátható az UCI gazdálkodása és akadtak törvénytelenségek a választások alkalmával is.

A testület javasolja – többek között –, hogy a versenyzők is szavazati joghoz juthassanak a közgyűléseken, valamint az UCI a doppingellenes harcban az eddiginél hatékonyabban működjön együtt kormányzatokkal, törvényhozó hatóságokkal, táplálkozással foglalkozó cégekkel. A csalókat segítő doktorokat a mostaninál keményebben szankcionálnák, a gyanús versenyzőktől akár éjjel (este 11 után és reggel 6 óra előtt) is lehetne mintát venni, és amint megjelenik egy új analizáló eljárás, a mintákat az alapján is ellenőriznék.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik