Hollandia: leállítja több sportszponzorációját a Jumbo

Cz. Á.Cz. Á.
Vágólapra másolva!
2023.01.05. 19:19
null
Bajban a Jumbo? (Fotó: Getty Images)
Szeptemberben látott napvilágot a hír, hogy a holland szupermarketlánc, a Jumbo vezetői pénzmosási ügybe keveredtek. Valter Attila új csapatának jövője pedig nagyban függ a cég döntésétől, mivel a főszponzorról van szó.

 

A többek között az F1-es Max Verstappent, illetve Valter Attila kerékpárcsapatát, a Jumbo-Vismát is szponzoráló cég akkori vezérigazgatójára, Frits van Eerdre ősszel körözést adott ki a holland rendőrség, sőt házkutatást is tartottak nála és a vállalat több más vezetőjénél is. A vád pénzmosás volt, ingatlan- és autóügyleteken, illetve motorsport-szponzorrációkon keresztül – konkrétan Van Eerd házában több százezer euró készpénzre bukkantak a hatóságok.

A legfrissebb fejlemény az ügyben, hogy a Jumbo leállítja a legtöbb motorsport- és egyéb szponzorációját, és felülvizsgálja, hogyan kezelte azokat a múltban. Egyelőre nem tudni, ez mely együttműködésekre érvényes, azt viszont a vállalat szóvivője megerősítette, hogy Verstappen nem kerül ki a pixisből. Egyes sajtóhírek azonban azt a lehetőséget is felvetik, hogy az F1-es Red Bull pilótájával is mindössze látszatszponzorációvá redukálódik az együttműködés, amit azért tartanak fent, hogy a vállalat vezetőivel kapcsolatos botrány miatt ne kényszerüljön magyarázkodásra a holland sztár.

Ton van Veen, aki jelenleg ideiglenesen ügyvezető igazgatóként áll a cég élén, korábban hangsúlyozta, hogy a Jumbo független vizsgálatot rendelt el a szponzori tevékenységgel kapcsolatban, amely alapján nem vetődött fel bűncselekmény vagy szabálytalanság vállalaton belül. A Jumbo Verstappen mellett szponzorál egy kombinált görkorcsolyacsapatot, a motokrossz-versenyző Jeffrey Herlingset, valamint különböző motorsportcsapatokat, futballklubokat és biliárdbajnokságokat – minden bizonnyal ezek esnek majd az ügy áldozatául. A Jumbo-Vismát tekintve azonban még nincs konkrétum, márpedig a holland istállónak hatalmas érvágás lenne, ha az utóbbi közel tíz év legfontosabb partnere kihátrálna a projekt mögül.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik