Este tízkor Sevillából rajtol el a mezőny

Vágólapra másolva!
2010.08.28. 11:52
null
Végig nyílt csatára számít a verseny technikai igazgatója - képünk illusztráció (Fotó: Action Images)
Az idén hetvenöt éves, de még csak hatvanötödször megrendezendő Vuelta a Espanát látvány és izgalom szempontjából rendhagyóra tervezték. Szombaton a sevillai éjszakában csapatidőfutammal kezd a mezőny, és az este tíz órai időponttal a nézőknek is kedveskedni akarnak: napközben hadd sziesztázzanak otthon nyugodtan a nyár végi forróságban.

Három héttel később Madridban ér véget a Spanyol körverseny, de talán az utolsó pillanatig nyílt marad a küzdelem. Az utolsó előtti szakaszon ugyanis a 2247 méter magas Bola del Mundóra kell felkapaszkodni, a célig átlag tizenkét százalékos emelkedő vezet, és ekkor már a kerekesek lábában lesz aznapról egy 1500 méteres és egy 1800 méteres, első kategóriás hegy – továbbá összesen 3200 kilométer.

A 65. VUELTA SZÁMOKBAN 
Időpont: augusztus 28–szeptember 19.
Szakaszok: 21
Hegyi szakaszok: 8
Pihenőnapok: 2
Teljes táv: 3352.6 km
Csapatidőfutam: 1. szakasz, 13 km
Egyéni időfutam: 17. szakasz, 46 km
Csapatok: 22
Versenyzők: 198

„Számomra nem kérdés, hogy az utolsó előtti napon dől el minden – véli Abraham Olano technikai igazgató. – Nagyon fáradtak lesznek már a résztvevők a Bola del Mundón, előfordulhatnak nagy összeomlások, bárki elveszítheti még a versenyt."

A viadal megnyerésére a két Schleck testvér, Andy és Franck látszik legesélyesebbnek, maradt bennük bőven hiányérzet a tavalyi és az idei szezon után. Nem nyertek még nagy körversenyt: tavaly Andy a Vuelta alatt betegeskedett, az idén Franck bukott a Touron, fivére pedig az Alberto Contador elleni párharcát vesztette el az első helyért, s kapott ki a spanyoltól 39 másodperccel.

Most sem Contador, sem a címvédő Alejandro Valverde nem veszélyezteti a két luxemburgit – Valverde az eltiltását tölti, amelyet természetesen doppingvétség miatt kapott. Lesz azért kiemelkedő tudású ibériai résztvevője a viadalnak: két korábbi Tour de France-győztes, Carlos Sastre és Oscar Pereiro Sio. Kétszeres Vuelta-bajnokként Gyenyisz Menysov elsősége sem lenne meglepő.

Teljesen sík vidéken alig vezet szakasz, de persze a sprinterek krémje – az olasz Alessandro Petacchitól a brit Mark Cavendishig – indul a Vueltán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik