Csupasport: legyőzhetetlennek vélik a repülő hollandot

T. N.T. N.
Vágólapra másolva!
2021.04.26. 18:34
Címkék
Mathieu van der Poel három szakágban is eredményesen versenyez, s bár hegyikerékpározásban viszonylag későn érte el sikereit, Tokióban így is az aranyérem egyik legfőbb várományosa.

A tokiói olimpia közeledtével cikksorozatot indítottunk, amelyben megismerkedhetünk a hazai és nemzetközi kerékpársport egy-egy kiemelkedő alakjával, aki aranyérem-esélyesként utazik az ötkarikás játékokra. A sorozat első fejezeteiben a szabad stílusú BMX-park és a BMX-cross neves képviselőit mutattuk be, legutóbb pedig a hegyikerékpár cross country szakágának olimpiai címvédőjéről, a svájci Nino Schurterről írtunk.

Mathieu van der Poel azon felettébb ritka kerekesek egyike, aki egyszerre több szakágban – hegyikerékpár, terepkerékpár, országúti kerékpár – is sikereket ér el. Nincs is ebben semmi meglepő, hiszen a 26 éves holland csodabogárnak – akit csak „repülő hollandnak” becéznek sportágon belül – vérében van a kerékpározás, mert tősgyökeres bringás családból származik.

Nagyapja, a francia Raymond Poulidor 1962 és 1976 között nyolcszor is a dobogón végzett a Tour de France-on, ám egyszer sem sikerült nyernie, ezért is ragasztották rá az „örökös második” becenevet. Testvére, David a terep- és az országúti szakágban is remekel, apja, Adri pedig országúton nyújtott kiemelkedőt profi versenyzőként: hatszoros holland bajnok, továbbá két Tour de France-szakaszgyőzelmet is jegyez. Mindennek tetejébe 1996-ban aranyérmet nyert a terepkerékpárosok világbajnokságán.

A teljes cikket elolvashatják a csupasport.hu weboldalon, ide kattintva!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik