Csupasport: biciklivel fociznak? Igen, ez a kerékpárlabda!

N. ZS.N. ZS.
Vágólapra másolva!
2021.12.03. 20:26
Címkék
Toma Vilmos magyar válogatott kerékpárlabdázó beavatott minket a sportág alapjaiba, elmondta, milyen a helyzet Magyarországon, valamint mesélt az október végi vb-ről is.

Látványos, de kevésbé ismert Magyarországon a teremkerékpár, a sportágon belül két szakág van, a kerékpárlabda és a művészkerékpár. Október végén rendezték meg Stuttgartban a teremkerékpár-világbajnokságot, amelyen kerékpárlabdában a Toma Vilmos és Árendás Tamás alkotta csapat összetettben a nyolcadik helyen végzett.

„Alapvetően nem új keletű sportág a kerékpárlabda, ám itthon sokan azt hiszik, hogy csupán pár éves sport – mondta a Csupasportnak a 34 éves Toma Vilmos, aki már 18 éve űzi, és a magánéletben projektmenedzserként dolgozik. – Ezernyolcszáznyolcvanhatban találták ki, ezerkilencszázhuszonhét óta rendeznek világbajnokságot, Magyarországon ezerkilencszázkilencvenhárom óta van a térképen. Speciális bicikliket használunk, ha előre tekerünk, előre, ha hátra, akkor hátrafelé haladunk, ha nem tekerünk, blokkoljuk a kereket. Úgynevezett fixi, fék nincs. Az egyik legnagyobb különbség a hagyományos bringához képest, hogy itt szarv alakú a kormány, így amikor lövünk, nem akad el a testünkben. Lövéskor közel száznyolcvan fokban tekerjük a kormányt, a labda az első kereket érinti.”

A kerékpárlabda további bemutatása Toma Vilmos tolmácsolásában a csupasport.hu oldalán olvasható, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik