MTI
2008.03.07 23:28 Frissítve: 2011.12.16 02:41
nyomtatott

Kerékpár: eljárás a francia szövetség és annak elnöke ellen

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) fegyelmi eljárást indít a francia szövetség, illetve annak elnöke ellen.

Az UCI annak nyomán döntött erről, hogy a helyi szövetség támogatásáról biztosította a vasárnap rajtoló Párizs-Nizza viadal szervezőjét - a Tour de France-ot is rendező - Amaury Sport Organisationt (ASO).
A nemzetközi szövetség álláspontja szerint amennyiben kizárólag a francia törvényi szabályozást figyelembe véve bonyolítják le a versenyt, az illetékesek nem lesznek képesek megbízható doppingellenőrzési rendszert működtetni.

Az UCI éppen ezért korábban megvonta a támogatását a szervezőktől, sőt a résztvevő csapatokat kizárással, az elinduló kerekeseket pedig időszakos felfüggesztés, továbbá pénzbírság kiszabásával fenyegette meg.

Utóbbiak szervezete írásban kért garanciavállalást a csapatok vezetőitől, hogy nem éri őket hátrány, vagyis megkapják teljes fizetésüket, esetleges pénzbírságukat pedig kifizetik helyettük.

A péntek délutánig kapott válasz azonban nem elégítette ki őket. A csapatokat tömörítő szervezet egyelőre annyit reagált, hogy az UCI által kilátásba helyezett szankciók jogtalanok és csupán a megfélemlítést szolgálják. A "meglehetősen nyugtalan" kerékpárosok ugyanakkor ennél konkrétabb védelmet remélnek.

A lausanne-i székhelyű Sportdöntőbíróság (CAS) ugyanakkor a bringások beadványára csütörtökön úgy foglalt állást: nem tartja elfogadhatónak a versenyzők megbüntetését.

A vita hátterében az áll, hogy a három nagy körverseny - Giro d,Italia, Tour de France és a Vuelta a Espana - szervezői szeretnék megőrizni függetlenségüket saját szabályrendszerükkel, ugyanakkor az UCI azt akarja elérni, hogy ezek a viadalok is legyenek részei a Pro Tour-sorozatnak.
2022.12.30 09:25:56

Kerékpár nemzetisport.hu

Legjobb női kerékpárosunk idei „évértékelőjében” a mentális egészség fontosságáról is beszélt.

2022.09.13 23:08:57

Kerékpár nemzetisport.hu

Magyarországról tekintve a Giro, nemzetközi összehasonlításban a Tour magaslik ki a 2022-es sorból.

2022.08.28 23:39:41

Kerékpár SOMLÓVÁRI DÁVID

NS-VÉLEMÉNY. Valter mostantól mindennap a legjobb versenyzőkkel készülhet.

2022.08.18 14:36:47

Kerékpár H. Á.

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.