Kajak-kenu: új jobbos kenuegység robbant be az idénynyitón

Vágólapra másolva!
2020.05.26. 17:13
Címkék
A kajakosoknál két rivális kiélezett küzdelmét hozta a sportág kvázi idénynyitója, a kenusoknál a balos szembeszéllel új jobbos egység robbant be a mezőnybe.
Új egység robbant be a kenusoknál a szolnoki edzésversenyen (Fotó: Tumbász Hédi) – GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!
Új egység robbant be a kenusoknál a szolnoki edzésversenyen (Fotó: Tumbász Hédi) – GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

 

Borongós idő és erős szembeszél fogadta kedden a Holt-Tiszán a kajak-kenusok pároskereső projektjének résztvevőit – a K–2 és C–2 1000 méteres mezőny a Hüttner Csaba szövetségi kapitány által életre hívott edzésverseny-sorozat nyitó fordulójában megtette az első húzásokat a jövő évi sikeres olimpiai pótkvalifikáció felé.

A tokiói kvótaszerzésre készülő kajak párosok két futamból álló zárt kapus tesztjén érvényesült a papírforma, a hattagú mezőnyből két egység emelkedett ki. Az ősz óta együtt edző honvédos Noé Zsombor és Dombvári Bence igazi versenyidőszakot idéző csatát vívott a frissen alakuló Kammerer Zoltán (Graboplast Győr), Varga Ádám (KSI) kettőssel. Mindkét páros bemutatott egy-egy hatalmas finist, az elsővel Kammererék két tizedre megközelítették a célban Dombváriékat, a másikkal a Honvéd duója gyűjtötte be a második győzelmét a kétszáz méterrel a vége előtt még több mint egy hajóval vezető Kammerer, Varga páros előtt.

HÜTTNER CSABA SZÖVETSÉGI KAPITÁNY
„Örülök, hogy két, évek óta szisztematikusan készülő kenus, Adolf Balázs és Fejes Dániel igazolta, hogy érdemes a munkában hinni. A fiatal páros mindkét futamban meggyőző, három másodperces előnnyel nyert. A versenyzők edzőivel előre megbeszéltük, bárhogy is alakul az első teszt, szeretném a kenusokat több variációban is kipróbálni. Az új formációk kialakításával megvárom a kenu egyesek június 9-i edzésversenyének eredményét. A kajakosoknál két egység emelkedett ki a mezőnyből, amelyek közül a Kammerer, Varga duó valószínűleg együtt készül tovább, ez a páros a folytatásban biztosan képes még fejlődni. A győztes Dombvári Bencét és Noé Zsombort ellenben szeretném másik páros társsal is megnézni.”

„Ahhoz szoktunk, hogy a bemelegítés után van egy előfutam, és csak ezután kell a maximumon teljesíteni; ezúttal két óra alatt kétszer kellett mindent beleadni – kezdte az értékelést Dombvári Bence. – Két különböző taktikával nyertük meg a két futamot, ráadásul a másodikban menet közben kellett módosítani, mert ötszáz méternél gyakorlatilag megállította a hajónkat a szél. Nagyon örülök, hogy mindkétszer le tudtuk győzni Kammerer Zoliékat, ez fontos cél volt. És az lett volna a jó időeredmény is, de annak elérésére az időjárás miatt nem volt lehetőség.”

A páros másik tagja, Noé Zsombor hozzátette: sok munka van az idény első sikere mögött, amelyben szerepet játszott a lapátváltása is.

„Az első edzéseken úgy találtuk, nem passzolunk Bencével, de miután lapátot cseréltem, érezhető volt, hogy sokkal inkább együtt húzunk. Szükség volt erre a felmérőre, hogy lássuk, hogy állunk a többiekhez képest, és milyen taktikával versenyezzünk a folytatásban. Bízom benne, hogy együtt marad majd a párosunk” – jegyezte meg Noé.

A tokiói indulói jogosultsággal még nem rendelkező férfikenu-szakágban létfontosságú egy ütőképes páros megtalálása – tele is volt a szolnoki pálya kísérleti egységekkel; kilences mezőnnyel vágtak neki a páros hajók a rajtnak. Már első látásra kiemelkedett közülük Adolf Balázs (Óbudai Ganz) és Fejes Dániel (Merkapt-Mekler) kettőse, a páros ugyanis svéd stílusban versenyez, azaz mindkét tagja ugyanazon az oldalon – történetesen a jobbon – evez. Sajnálták is jó előre a különleges egységet, mondván a nekik leginkább kedvezőtlen balos szembeszélben jókora kihívás lesz kormányozni a kenut. A fiatalok azonban mindenre és mindenkire rácáfolva tetszetősen és meggyőzően versenyeztek, úgy nyerték meg mindkét futamot, hogy a táv második felében esélyt sem adtak a rutinos ellenfeleiknek. Nem ok nélkül summázta Hüttner Csaba ekképpen a látottakat: „van fény az alagútban a kenusoknál.”

„Tavaly augusztusban térdeltünk először össze, és egy pár közös edzés után eldöntöttük, hogy idén együtt készülünk. Már a meleg vízi edzőtáborban is tudunk párszor együtt evezni, az utóbbi hónapban pedig elég sok pályát mentünk – mutatta be kettősüket az 1999-es születésű Fejes Dániel. – Inkább kívülről lehet furcsa, hogy egyazon oldalon evezünk, mi pár edzés alatt hozzászoktunk, a balos szélben nekem legfeljebb egy kicsit többet kell kormányoznom.”

A páros társ, a tavalyi szegedi világbajnokságon 19 évesen C–1 5000 méteren meglepetésre ezüstérmet nyerő Adolf Balázs hozzáfűzte: a múlt héten lemodellezték a keddi edzésversenyt.

„ Igaz, akkor hátszelünk volt Dunavarsányban, ami meg is látszik az időeredményen: jó harminc másodperc különbség volt a két pálya közt. Más taktikával is kellett versenyezni, ha majdnem négy percig tart a futam, később kell indítani. Bírjuk az erős hajrát, ez már az edzéseken is bizonyossá vált. A folytatásról a szövetségi kapitány dönt, de abban bízom, hogy végül együtt maradhatunk, mert úgy látjuk: érdemes.”

EDZÉSVERSENY, SZOLNOK
Férfiak. 1. futam. 1000 m. K–2:
1. Noé Zsombor, Dombvári Bence (BHSE) 3.33.4, 2. Kammerer, Varga (Graboplast Győr, KSI) 3.33.6, 3. Németh, Koleszár (BHSE) 3.37.2. C–2: 1. Adolf Balázs, Fejes Dániel (Óbudai Ganz, Merkapt-Mekler) 3.55.78, 2. Sáfrán, Bakó (KSI) 3.58.42, 3. Korisánszky, Mike (BHSE, KSI) 3.59.89.
2. futam. K–2: 1. Noé, Dombvári 3:41.8, 2. Kammerer, Varga 3:42.3, 3. Erdőssy, Bogár (Graboplast Győr, Szolnoki KKK) 3:45.45. C–2: 1. Adolf, Fejes 3:58.97, 2. Sáfrán, Bakó 4:01.35, 3. Kiss B., Dóri (Dunaferr, UTE) 4:05.09

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik