Kajak-kenu: Kárászra váltott Fazekas, Kozák újra Szabóval

Vágólapra másolva!
2015.06.26. 09:25
null
Szabó (balra) és Kozák három éve nem ült közös párosban (Fotó: NS-archív)
A jelek szerint a kajakosoknál a páros szám a slágertéma. A férfiaknál Szalai Tamás maradt egyedül a Kammerer Zoltánnal alkotott győztes hajójában, a nőknél pedig vadonatúj duók formálódnak. Bár az egyik „új” régebbről már egészen ismerős, és eredményes...

 


Bakiból hazaérkezve az elmúlt napokban a női mezőny összes menője gyakorolt, amiben nincs is semmi meglepő, tekintve, hogy három hét múlva a második világbajnoki válogatón kell bizonyítaniuk. A dolog pikantériája az, hogy mindegyikük másik párral tesztelt, mint akivel az első, szegedi világbajnoki válogatón versenyzett. A sort Kozák Danuta kezdte, a kétszeres olimpiai bajnok úgy döntött, három év kihagyás után párosban is újra versenyezni szeretne. Ennek érdekében a héten két versenyzővel is összeült, korábbi páros társával, Szabó Gabriellával, valamint a szegedi válogatót még Vad Ninettával megnyerő Kárász Annával. Az eredmény: a régi-új duót láthatjuk júliusban Szolnokon a párosok mezőnyében.

„Korábban meg sem fordult a fejemben a váltás, de miután Dana kezdeményezte, én pedig nyitott voltam rá, kipróbáltuk – mondta Szabó Gabriella. – Négyszer mentünk időre, és az eredmények alapján a mi párosunk volt a gyorsabb, ez döntött.”

A Szabó, Kozák párost a közös múlt is segítette, 1998-ban nyertek először együtt országos bajnokságot, 2009-ben és 2010-ben pedig világbajnokok lettek K–2 500 méteren. „Szép emlékeink vannak, de három éve nem versenyeztünk együtt párosban, így nem gondoltuk, hogy ennyire jól megy újra. Nagy könnyebbség, hogy a négyesben folyamatosan együtt versenyzünk, ahogyan az is, hogy gyerekkorunk óta ismerjük egymást, és a másik rezdüléséből is tudunk olvasni” – tette hozzá Szabó Gabriella.

A „párválasztó” logikus következménye, hogy a Kozák Danutával közös gyakorláson részt vevő versenyzők párjainak, nevezetesen Fazekas-Zur Krisztinának és Vad Ninettának is új társ után kell néznie. „A lehető legtávolabb áll tőlem, hogy megbántsam Krisztát. Döntésem nem azt jelenti, hogy a vele alkotott párosban nem hittem, és ne láttam volna benne esélyt a sikeres szereplésre. De én valahol mindig vágytam arra a lehetőségre, hogy újra Danával versenyezzek, Kriszta rendkívül intelligens módon megértette és elfogadta ezt” – világította meg a döntés érzelmi hátterét Szabó, aki hozzátette, Kozákkal alkotott kettősének ereje abban is rejlik, hogy rendkívül összetartóak és a legnehezebb időkben is számíthatnak egymásra.

Habár Kozák Danuta a következő hetekben minden idegszálával az ötszáz egyesre való felkészülésre összpontosít – szeretne visszavágni Kárász Annának az első vb-válogatón elszenvedett vereségért –, az újjáalakuló páros elmondása szerint néhány közös edzés is belefér a programba, és függetlenül attól, hogy lehet-e majd duplázni a milánói világbajnokságon vagy sem, Szolnokon, a válogató második felvonásában K–2-ben is a dobogó tetejét célozzák meg.

Izgalmas kérdés volt, hogyan alakul a konkurens hajók összetétele. Csütörtök este erre is megszületett a válasz, miután Fazekas-Zur Krisztina a korábban ugyancsak pár nélkül maradó Kovács Katalinnal, valamint Kárász Annával is tett egy próbát. „Elég jól ment, hasonló a mozgásunk, jól tudunk együtt evezni” – vonta meg a csütörtöki nap mérlegét a szegedi válogatót egyesben és párosban is megnyerő Kárász. „Persze van még min javítani, de mindketten úgy éreztük, érdemes közösen dolgoznunk a következő hetekben, így megpróbáljuk együtt a szolnoki válogatót.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik