Kajak-kenu: A racicei vk-verseny csak az első lépés a hosszú úton – Hüttner

DÉNES SZILÁRDDÉNES SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2022.05.19. 10:58
null
Kiváló lehetőség a fiataloknak, hogy megmutassák: felnőttek a feladathoz – Hüttner Csaba (Fotó: Tumbász Hédi)
A pénteken rajtoló gyorsasági kajak-kenu szezon kapujában a válogatottat dirigáló Hüttner Csaba hangsúlyozta, bár világkupaverseny következik, az első, racicei állomáson a tapasztalatgyűjtés a fő cél: ő a nemzetközi mezőnyt térképezi fel, a fiatal versenyzők pedig igyekeznek helytállni a „nagyok” között.

 

– A felkészülési időszakban edzőtáboroztak Dél-Afrikában és Sevillában is. Milyen következtetéseket vont le ezekből?
– Alapozó táborokról beszélünk, amelyek során a versenyzők sokszor először szállnak vízre az adott évben – magyarázta a Nemzeti Sport kérdésére Hüttner Csaba, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Azt láttam, hogy a télen lefektették a további munka alapjait, de ekkor még korai lett volna szintekről és versenyképes állapotról beszélni.

– Érte bármi meglepetés a táborok alatt?
– Folyamatosan figyelemmel követtem az úgynevezett Párizs-keret munkáját, ezért azt mondom, nem. Mindenki a várakozásnak megfelelően teljesített. Ugyanakkor örvendetes, hogy az utánpótlásunk az elmúlt években rendszeresen kinevel olyan tehetséges fiatalokat, akikkel érdemes és lehet is számolni – de mert velük kapcsolatban is képben vagyok, nem ért váratlanul semmi. Ez az év kiváló lehetőséget kínál az ifjaknak, hogy hatalmas lépést tegyenek előre a felnőttek között.

– Tudjuk, több tokiói olimpiai bajnokunk az idén mellőzi a versenyzést.
– Főleg a női kajakosok mezőnyében. Majdnem biztos, hogy még a jövő heti válogatón sem látunk senkit az olimpiai aranyérmeseink közül. Ez óriási teret nyit a fiatalok előtt, hogy megmutassák, megértek a feladatra, beverekedjék magukat a felnőttválogatottba, és esetleg be is betonozzák a helyüket.

– Egyetlen tokiói bajnok indul a hétvégi világkupaversenyen, Tótka Sándor. Ennek van köze ahhoz, hogy a sikerszámát, a kajak egyes kétszáz métert kivették az olimpiai programból?
– Nem hiszem, hogy lenne összefüggés. Természetesen bizonyos mértékben teszteli magát azokon a távokon, amelyeken szeretne elindulni két év múlva a párizsi ötkarikás játékokon, de az edzőjével, Hüvös Viktorral egyeztettünk. Felkészülési versenyként tekintenek erre a futamra a jövő heti válogató előtt.

– Korábban úgy nyilatkozott, a magyar válogatottnak az idei versenyszezon elején tájékozódnia kell, hogyan szerezheti meg a legtöbb kvótát az olimpiára. Ennek fényében mit vár a hétvégi racicei világkupaversenytől?
– Elsődlegesen a nemzetközi mezőny tudására vagyok kíváncsi, és arra, mi hol tartunk hozzá képest. Fel kell állítanunk egy stratégiát, hogy az átalakult olimpiai számok mindegyikében elnyerjük az indulási jogot-jogokat, ki kell derítenünk, mely egységeinkkel lesz rá a legnagyobb esélyünk.

– Mennyire lehet reálisan összehasonlítani a világ mezőnyét a miénkkel úgy, hogy legjobbjaink zöme nem lesz ott Csehországban?
– Az, hogy ők nem állnak rajthoz, érthető, hiszen egy héttel később Szegeden tartunk válogatóversenyt az év fontosabb eseményeire, a kanadai világbajnokságra és a németországi kontinensviadalra. Én viszont pontosan tudom, melyikük milyen állapotban van, és ezt össze tudom vetni azzal, amit a riválisainktól láthatunk Racicében.

– A körülmények tudatában mit könyvelne el sikerként a hétvégén?
– Nem tudom, más válogatottak milyen állapotban érkeznek, változó, hogy melyik ország küldöttjei miként tekintenek erre a világkupaversenyre. Például a németeknek ez már válogató is a vébére, vagyis ők biztosan csúcsformában érkeznek. Nem mondom, hogy nekünk tét nélküli, mivel nagy nemzetközi eseményről beszélünk, de ez csak az első lépés a hosszú úton. Azért megyünk, hogy felmérjük a mezőnyt, és a fiataljaink rutint szerezhessenek.

– Tehát nem az éremszerzés a cél.
– Nem. Emlékezhetünk, a tavalyi szegedi világkupaversenyen a mieink egyáltalán nem értek el jó helyezéseket. Akkor is az volt a célunk, hogy aki rajthoz akar állni, annak lehetősége nyíljon rá – ami igazán számít, az a vébé és az Európa-bajnokság.

– A következő olimpiára viszont csak jövőre lehet először kvótát szerezni. Ezt figyelembe véve az idei vébé és Eb még a mezőny feltérképezésére szolgál, vagy addigra már teljes fordulatszámon kell pörögni?
– Akik kijutnak a világbajnokságra, azok nyilván csúcsformára járatják magukat, hiszen ezek az év legnagyobb sportági eseményei. Ugyan több olimpiai bajnokunk mentális vagy fizikai regenerálódással tölti az esztendőt, de aki nem, az minden erejével azon lesz, hogy a lehető legjobb eredményt érje el.

A MAGYAR CSAPAT
Férfiak
K–1 500 m:
Tótka Sándor, Nádas Bence
K–2 500 m: Tótka Sándor, Nádas Bence; Opavszky Márk, Fodor Bence
K–4 500 m: Balogh Gergely, Szendy Márk, Szendy Maximilián, Kós Benedek
C–1 200 m: Korisánszky Dávid
C–1 500 m: Fejes Dániel, Korisánszky Dávid
C–1 1000 m: Adolf Balázs, Bodonyi András
C–2 500 m: Hajdu Jonatán, Fekete Ádám

Nők
K–1 500 m: Gazsó Alida Dóra
C–1 200 m: Balla Virág, Takács Kincső
C–2 500 m: Balla Virág, Takács Kincső; Bragato Giada, Nagy Bianka

Vegyes csapatok
C–2 500 m: Korisánszky Dávid, Takács Kincső; Fekete Ádám, Balla Virág

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik