D. SZ. 2021.10.19 20:21 Frissítve: 2021.10.19 20:49

Kajak-kenu: 40 éves lett a legendás Maty-éri pálya

A szegedi Maty-ér kajak-kenu pályája fennállásának negyven éve alatt négyszer is otthont adhatott felnőtt kajak-kenu világbajnokságnak, az ünnepi alkalomból emléktáblát koszorúztak, s fotókiállítást mutattak be.

Kozák Danuta is többször villantott a Maty-éri pályán (Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország)

 

„Ami teniszben Wimbledon, futballban a Wembley, az kajak-kenuban a Maty-ér” – hangzott el a Szegedi Nemzeti Kajak-Kenu és Evezős Olimpiai Központban tartott ünnepségen, amelyen a versenypálya fennállásának 40. évfordulóját ünnepelték.

A Maty-ér vizén négy alkalommal rendeztek felnőtt kajak-kenu világbajnokságot (1998, 2006, 2011, 2019), és számos egyéb rangos esemény otthona is volt, 2024-ben pedig a felnőtt kajak-kenu Európa-bajnokság helyszíne lesz, ezen kívül pályázik a párizsi olimpiát megelőző utókvalifikációs világbajnokságra is.

Természetesen ez nem volt mindig így. Ifj. Breinich Miklósné Horváth Andrea, aki egyike a pálya alapítóinak, id. Breinich Miklós menyeként például a saját szemével láthatta, honnan indult, s mivé nőtte ki magát.

„Eleinte még csak a Maty-ér volt itt, az emberi kéz által érintetlenül – emlékezett vissza ifj. Breinich Miklósné Horváth Andrea. – Mondanom sem kell, akkor még nem így nézett ki, nem voltak épületek, és csak földút vezetett a pályáig. Mire azon végigdöcögtünk...”

Aztán az alapítók, majd az utódaik lelkiismeretes, kitartó munkával, 40 év folyamatos fejlesztéssel olyan komplexummá alakították, amelyben a kajak-kenun és az evezésen kívül több más sporteseményt is a rangjának megfelelően rendezhetnek meg. Példa erre a 2010-es sárkányhajó-világbajnokság, vagy a 2015-ös EPFC rendőr horgász Európa-bajnokság, de a központ akár úszó- és búvársport fogadására is alkalmas.

Az ünnepély a már elhunyt alapítók emléktábláinak megkoszorúzásával indult, később a Maty-éri versenypálya történetét, és annak legjelentősebb pillanatait felvonultató fotókiállítással folytatódott, végül elérkezett a pillanat a jubileumi torta felvágására. A galériát egyébként a következő egy hónapban előzetes regisztrációt követően bárki megtekintheti – így tett például Kovács Katalin, aki 2011-ben hat világbajnoki aranyérmet szerzett Szegeden, a szomszédos Algyőről származó Kopasz Bálint, aki ezen a pályán lett világbajnok 2019-ben, vagy éppen az MVM Szeged VE tokiói olimpiai bajnoka, Kárász Anna is.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, Schmidt Gábor nyitó beszédében elmondta, a magyar kajak-kenu családnak olyan ez a pálya, mint a saját gyermeke: végignézték, ahogy felnő. A sportvezető lapunknak elárulta, legbüszkébb „szülői” élménye a 2019-es olimpiai kvalifikációs világbajnokság volt, részben azért, mert a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség elnöke, José Perurena úgy vélekedett, hogy nemcsak az eddigi legjobb vb-nek adtunk otthont, hanem valószínűleg a jövőben sem lehet majd felülmúlni a rendezést.

Elkészült az osztószigetet és a partot összekötő híd, így lehetőség nyílt áthelyezni a média képviselőit a lelátóval szemközti partra – így pedig a tévéképernyőn keresztül is látni lehetett, hogy több mint tízezren szurkolnak a helyszínen. Schmidt Gábor rá is mutatott arra a fotóra, amelyen Kozák Danuta célba csap, háttérben a tömeggel: „Nézzen csak rá, szerintem magáért beszél. Ezért csináljuk.”

2022.07.10 09:53:07

Kajak-kenu POZSONYI SZILÁRD

A sportágnak köszönheti a szerelmét is: férje a kétszeres olimpiai bajnok német Tom Liebscher.

2021.10.02 21:01:28

Kajak-kenu MTI/ CS. B.

Az ifjúságiaknál Sellyei Csanád győzött, míg az ezüstérmet Kolozsvári Brúnó szerezte meg.

2021.09.19 08:24:44

Kajak-kenu V. Á.

Csipes mellett a Hajdu, Fekete páros, a női kenu négyes, valamint a női kajak négyes is ezüstérmes lett • Aranyérmes a kajak kettes vegyes páros.

2021.09.06 23:05:42

Kajak-kenu CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Ez a vérre menő rivalizálás a legnagyobb román-magyar sportbarátságot szülte. A legendás Wichmann Tamás, Ivan Patzaichin duettet, olyan kapcsolatot, amelynek hőfoka az aktív pályafutás befejezése után sem csökkent.

2021.08.27 19:56:55

Kajak-kenu CS. B.

Bodonyi Dóra kihagyja a versenyt, s a kvartettben Gazsó Alida Dóra fogja helyettesíteni.