Női hoki-vb: Gasparics óriási játékával legyőztük a dánokat!

SZ.A. SZ.A.SZ.A. SZ.A.
Vágólapra másolva!
2019.04.10. 18:54
null
Gasparics (fehérben) a norvégok után a dánoknak is gólt ütött – kettőt is (Fotó: Dömötör Csaba)
A Budapesten zajló divízió 1/A-világbajnokságon a magyar női jégkorong-válogatott a két gólt és két gólpasszt jegyző Gasparics Fanni vezérletével 6–2-re legyőzte a mérkőzés előtt a mezőnyt vezető Dániát, és ezzel a csoport élére állt!

Ugyan némi kanyarral, de ismét a feljutáshoz vezető úton halad női válogatottunk a Káposztásmegyeren zajló divízió 1/A-világbajnokságon: a Szlovákiától elszenvedett szétlövéses vereség után az eddig két mérkőzéséből kettőt megnyerő Dániának 6–2-vel csaptak oda a mieink, így visszavették az első helyet, egyszersmind a saját kezükbe az irányítást a továbbiakat illetően.

Merthogy a hátralévő két fordulóban a mindenkitől kikapó Olaszországgal, majd a világranglista-helyezések alapján favorit, de a vb előtti egyetlen edzőmeccsünkön 3–1-re megvert Ausztriával játszunk, és mivel az elitbe jutáshoz az első kettő között kell végezni, jók az esélyeink.

GASPARICS FANNI
„Az első szünetben az edző rendet tett a fejekben, és csapatként is megbeszéltük, hogy negyven percünk van fordítani, s valamit át kell állítani, mert nem kezdtünk jól. A második harmadtól viszont mindenki betartotta, amit kértek tőlünk. Hogy éppenséggel a mi sorunk több pontot szerzett, az csak így alakult. Fontosabb, hogy mindenkit hajtott a szíve. A kapitány próbálgatja a megfelelő sorösszetételeket, ez nem meglepő, és most jól működtek. Velünk voltak az égiek is, és ami Szlovákia ellen nem ment be, az most igen.”

További kellemes apróság, hogy a mögöttünk sorakozók közül Norvégiával és Dániával szemben is jobb az egymás elleni eredményünk, ami pontazonosság esetén rangsorolhat majd, szóval lelkesedhetünk.

Főleg, hogy ezúttal duplán levizsgázott a csapat, hiszen nemcsak a Szlovákia elleni balszerencsés csalódáson, hanem a mostani 0–2-es kezdésen is felülkerekedett: a második harmadban 7:21 alatt lőttek négyet a mieink – és micsoda gólokat!

Averi Nooren csak úgy pókhálózza a kapukat, Gasparics Fanni lövi és löveti is a gólokat, Huszák Alexandra is meglőtte a szokásos találatát – ő már az utolsó harmadban –, amivel megegyezően fontos, hogy milyen rendszerezetten, egyre fegyelmezettebben játszottak, valamint önfeláldozóan védekeztek a többiek is.

Alig találni gyenge pontot e teljesítményben, ám nem is keresünk, mert a lényeg, hogy a lányok saját kezükbe vették (vissza) az irányítást.

FRISSÍTÉS

A nap első mérkőzésén a norvégok könnyedén, 2–0-ra verték az olaszokat, míg zárásként Ausztria szétlövéssel 3–2-re felülmúlta Szlovákiát. Mindez azt jelenti, hogy könnyen előfordulhat olyan forgatókönyv, amely szerint a magyar válogatott pénteken Olaszország rendes játékidős legyőzésével gyakorlatilag bebiztosíthatja a feljutását.

JÉGKORONG
NŐI DIVÍZIÓ 1/A-VILÁGBAJNOKSÁG

3. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–Dánia 6–2
(0–2, 4–0, 2–0)
Káposztásmegyer, 1054
néző. V: Fialova (svájci), Bowshall (ausztrál), Cerhitová (szlovák)
MAGYARORSZÁG: Nehring
Németh B. (1), Odnoga L. – Tóth E., Grkovic – Kreisz E., Kiss-Simon
Jókai-Szilágyi K., Gowie (1), Jókai-Szilágyi Zs. – Seregély, Dabasi 1 (1), Huszák 1 – HORVÁTH T., GASPARICS 2 (2), NOOREN 2 (1) – Kiss A., Pintér L., Pintér H. – Rónai
Szövetségi kapitány: Pat Cortina
DÁNIA: L. Jensen
Frandsen, Asperup – S. Jensen, A. Andersen – Melberg, Thomsen
Glud (1), Jakobsen (1), Persson 2 – N. Jensen, Friis-Hansen, Michelle Hansen – Mia Hansen, Brix, Peters – J. Hansen, Skriver, Oksjberg – Sörensen, Baggesen
Szövetségi kapitány: Fredrik Glader
Kiállítások: 6, ill. 14 perc
Kapura lövések: 33–17
MESTERMÉRLEG
Pat Cortina: – Az első harmadban kétszer hibáztunk a korongkezelésünkben, ami két kapott gólba került. Dánia azonban egyébként is jobb volt, hiába támadtunk mi is jól. Viszont a lányok hittek magukban, továbbra is jól dolgoztak és remekül korcsolyáztak, megbecsülték a pakkot, valamint akadt némi szerencsénk is. A gólszerzőink megérdemelték a sikert, önbizalmat is meríthetnek a találatokból, de az egész csapat remek hozzáállással teljesített.
Fredrik Glader: – Az első harmadot jól kezdtük, még a harmadik gólhoz is megvoltak a helyzeteink. Viszont a második játékrész szörnyű lett, mintha nem akartunk volna jégkorongozni többé. Nem igazán tudom, mi történt, talán túl kényelmessé váltunk. Eközben a magyarok feljavultak, energikusan játszottak, gólokat szereztek, amiért jár az elismerés. A záró harmadra kicsit visszajavultunk, ám túl nagy hegyet kellett volna megmásznunk. Alapvetően semmi sem változott, a saját kezünkben a sorsunk, várjuk a következő meccset, mert jól kezdtük a tornát. Olyan szoros a mezőny, hogy senki sem gondolhatta, hogy valamelyik csapat ötből ötször nyer majd.

KORÁBBAN
Olaszország–Norvégia 0–2 (0–1, 0–0, 0–1)

KÉSŐBB
Ausztria–Szlovákia 3–2
(1–1, 0–0, 1–1, 0–0, 1–0) – szétlövéssel

AZ ÁLLÁS

MGyHGy HV V LG–KG P
1. Magyarország 3 2 19–5 7
2.Dánia3
21
11–8 6
3. Norvégia 3 2 1 8–6 6
4. Ausztria 3 1 1
1 11–8 5
5. Szlovákia3
1 11 5–7 3
6. Olaszország 3 32–12 0
Pontegyenlőség esetén az egymás ellen szerzett pontok, majd a gólkülönbség, az egymás elleni mérkőzéseken szerzett gólok, az összevetésben szereplő csapatokon kívüli legjobb helyezést elérő csapat elleni eredmény, az összevetésben szereplő csapatokon kívüli második legjobb helyezést elérő csapat elleni eredmény, végül a torna előtti kiemelés rangsorol.
Az első két helyezett jövőre az elit-világbajnokság mezőnyében, az utolsó helyezett a divízió 1/B-osztályban szerepel.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik