NHL-rajt Las Vegas első csúcscsapatával

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.10.04. 18:20
null
Az új vegasi jégcsarnokba 17 500 néző fér be
Az utóbbi napokban Las Vegas nem a szerencsejáték vagy éppen a sport miatt került a címlapokra, a nevadai város az Egyesült Államok történetének legvéresebb merényletén van túl. Pedig néhány nap múlva rajtol az NHL az első vegasi profi jégkorongcsapattal, a Vegas Golden Knights tulajdonosai már elnyerték a helyiek szimpátiáját azzal, hogy 300 ezer dollárt adományoztak a tömeggyilkosság áldozatainak.

 

Irány Las Vegas!
Ha egy üzlet beindul, nincs megállás: a Raiders után hamarosan NFL-csapata is lesz a városnak, a liga tulajdonosai ugyani még márciusban megszavazták, hogy az Oakland Raiders Las Vegasba költözzön. Az biztos, hogy 2020-ban már ott lesz a vadonatúj Las Vegas Stadionban, de elképzelhető, hogy már 2019-től is Las Vegas Raiders néven játszik – csak akkor még a Sam Boyd Stadionban lesz az otthona.
2004-ben a Montreal Expos baseballcsapata majdnem Vegasban kötött ki, végül a főváros mellett döntött, és lett belőle Washington Nationals. 2008-ban merült fel először egy helyi labdarúgócsapat alapítása, de ez csupán jövőre válik valósággá: a Las Vegas Lights Football Club 2018-ban csatlakozhat a United Soccer League-hez, és reménykedhet abban, hogy a következő évek valamelyikében csatlakozhat majd az amerikai csúcsliga, az MLS mezőnyéhez.

Magyar idő szerint csütörtök hajnalban négy mérkőzéssel kezdetét veszi az NHL 2017–18-as idénye, amelyhez 2000 óta először új, az első Las Vegas-i székhelyű csapat is csatlakozik.

A nevadai városban 1991-ben rendeztek először jégkorongmérkőzést, akkor a Los Angeles Kings játszott a New York Rangers ellen az előszezonban egy bemutatót. 1997 óta szeptember végén, október elején a Frozen Fury elnevezésű csatára kerül sor, ezen a Kings rendszerint a Colorado Avalanche ellen meccselt (három olyan alkalom volt, amikor másik csapat, az Arizona Coyotes, a San Jose Sharks és a New York Rangers ugrott be). Idén már a Vegas Golden Knights veszi át a Los Angeles-iek helyét.

2009-ben röppent fel az első pletyka egy helyi profi hokicsapatról, akkoriban a hollywoodi producer, Jerry Bruckheimer tervezte, hogy beszáll a projektbe, és segít áthozni Nevadából a Phoenix Coyotes együttesét. 2014 novemberében aztán az addigi heves tagadást (az NHL kommunikációja sokáig az volt, hogy nem bővül a bajnokság) egy megerősítés követte: Gary Bettman ligaelnök elismerte, hogy a milliárdos üzletember, William Foley engedélyt kapott arra, hogy felmérje egy esetleges Las Vegas-i csapat esélyeit, azt, hogy lenne-e elegendő támogató és megfelelő piac hozzá.

Sokat lendített az ügyön, hogy Foley mellé állt a Maloof család, a Sacramento Kings NBA-csapatának korábbi tulajdonosa, és a Palms Casino Resort alapítója. Az első feladat minimum tízezer bérletes megszerzése volt, ezzel az újonnan építendő aréna a 17 500 férőhelyének 60 százalékát máris értékesítették volna.

A 31. NHL-CSAPAT

A Vegas Golden Knights 2017–18-as kerete
Kapusok: Marc-André Fleury, Calvin Pickard, Jean-François Bérubé
Védők: Clayton Stoner, Colin Miller, Deryk Engelland, Trevor van Riemsdyk, Griffin Reinhart, Brayden McNabb, Alekszej Jemelin, Jon Merrill, Marc Methot, David Schlemko, Jason Garrison, Luca Sbisa, Nate Schmidt, Shea Theodore
Csatárok: Teemu Pulkkinen, William Carrier, Connor Brickley, William Karlsson, Tomás Nosek, Cody Eakin, Jonathan Marchessault, Erik Haula, James Neal, Oscar Lindberg, Pierre-Édouard Bellemare, David Perron, Brendan Leipsic, Chris Thorburn, Alex Tuch, Reilly Smith, Mihail Grabovszkij, David Clarkson.

2015 áprilisára összejött ez a szám (állítólag már 13 ezer felett jár a bérletesek száma), júliusban Las Vegas városa – Québec Cityvel együtt – hivatalosan is pályázott, az NHL pedig mindkét kandidálót meghívta a bővítési eljárás második fázisába. A T-Mobile Arena építése akkor már tartott, az átadásra tavaly áprilisban került sor. Foley úgy nyilatkozott, 2017 őszére lehet meg minden a rajthoz, és ehhez a tervhez sikerült is tartania magát.

Tavaly június 22-én dőlt el, hogy a liga mezőnye a vegasiakkal bővül (Québec Citynek egyelőre várnia kell az újabb lehetőségre), novemberben pedig kiderült, hogy a franchise a Vegas Golden Knights névvel lép majd be az NHL-be.

Már csak a keretet kellett kialakítani, ehhez idén júniusban az úgynevezett expansion draft segítette hozzá a Knights csapatát: különböző kritériumokat figyelembe véve minden rivális csapattól elvihetett egy játékost.

Első edzőnek az 53 éves Gerard Gallant-t választották, aki 2003 és 2006 között a Columbus Blue Jackets, majd 2014 és tavaly november között a Florida Panthers együttesét irányította. A két farmcsapat a Chicago Wolves (AHL), illetve a Quad City Mallards (ECHL) lett.

ELŐSZEZON: 3 GYŐZELEM, 4 VERESÉG

A Knights előszezon-mérkőzései
Vancouver Canucks–Vegas Golden Knights 4–9
Colorado Avalanche–Vegas Golden Knights 1–4
San Jose Sharks–Vegas Golden Knights 5–2
Anaheim Ducks–Vegas Golden Knights 2–4
Vegas Golden Knights–Los Angeles Kings 2–3
Vegas Golden Knights–Colorado Avalanche 2–4
Vegas Golden Knights–San Jose Sharks 3–5

A csapat szeptember 17-én játszotta története első mérkőzését, az előszezonban idegenben győzött nagyon magabiztosan a Vancouver ellen. A Knights első gólját a végül három találatig és egy gólpasszig jutó Tyler Wong ütötte, de Brad Hunt és Tomás Nosek is remekül játszott.

Ezt követően 4–1-re legyőzte a Coloradót is, és még egyszer az Anaheim Ducks otthonában tudott 4–2-re nyerni, viszont négy meccset elveszített.

Ami még furcsa lesz, bár nem egyedül álló, hogy az újonc bejelentette, hogy az első szezonban nem lesz csapatkapitánya. George McPhee általános igazgató kijelentette, elsőre talán jobb, ha kinevezett csapatkapitány nélkül, inkább néhány vezető típusú játékos segítségével próbálkoznak. Tavaly a Carolina és Toronto is hasonlóan cselekedett, és nem akadt egyetlen C (azaz kapitányi) jelzésű játékos sem a keretben.

RAJT NÉGY MECCSEL

A csütörtök hajnali program
1.00: Winnipeg Jets–Toronto Maple Leafs
2.00: Pittsburgh Penguins–St. Louis Blues
4.00: Edmonton Oilers–Calgary Flames
4.30: San Jose Sharks–Philadelphia Flyers

Az NHL magyar idő szerint csütörtök hajnalban négy mérkőzéssel rajtol, Winnipegben, Edmontonban, San Joséban és a bajnok Pittsburgh otthonában. Az újonc Vegas Golden Knights szombat hajnalban játssza első alapszakasz-mérkőzését a Dallas Stars otthonában.

Az All-Star-gálára január utolsó hétvégéjén kerül sor, az alapszakasz legutolsó mérkőzését április 8-án játsszák, a rájátszás pedig 12-én rajtol majd.

KÍNÁBAN ÉS SVÉDORSZÁGBAN

Ami az esélyeket illeti, a legutóbbi két kiírást a Pittsburgh Penguins nyerte, legutóbb pedig az 1980-as években sikerült tripláznia egy csapatnak, igaz, a New York Islanders 1980 és 1983 között négyszer is győzött.

Az együttestől távozott többek között a háromszoros Stanley-kupa-győztes Marc-André Fleury, aki az újonc Vegas Golden Knightshoz szerződött. Az idényt a St. Louis Blues ellen hazai pályán kezdő Pittsburgh azonban Jevgenyij Malkinnal és Sidney Crosbyval a soraiban így is harcban lehet a végső sikerért.

Fleury
Fleury

 

A szezonban három szabadtéri mérkőzésre is sor kerül az NHL-ben, ezek közül december 16-án az Ottawa Senators a Montreal Canadienst fogadja azon a találkozón, amelyen a liga első két mérkőzésének századik évfordulóját ünnepli.

Szeptember 21-én és 23-án két csapat is Kínába látogat: a Los Angeles Kings és a Vancouver Canucks előbb Sanghajban, majd Pekingben csap össze. Hat év után Európába is visszatérnek a legnagyobb sztárok: 2011-ben kilenc városban tizenegy meccsre került sor, ezúttal viszont visszafogottabb lesz a kínálat: november 10-én és 11-én a Colorado Avalanche csap össze az Ottawa Senators ellen Stockholmban.

NEM SZÁMÍT A TÉLI OLIMPIA

Az április 7-ig tartó alapszakaszt – amelyben minden csapatra 82 összecsapás vár – nem szakítja meg a februári téli olimpia, mivel a liga és a nemzetközi szövetség (IIHF) vezetői nem tudtak megegyezni arról, hogy NHL-es játékosok szerepelhessenek Pjongcsangban. Az NHL először az 1998-as, naganói játékok idejére függesztette fel bajnokságát, hogy hokisai jégre léphessenek az olimpián, azóta valamennyi ötkarikás esemény esetében így tett.

A liga ezúttal nem egyezett bele, hogy elengedje jégkorongozóit, áprilisban pedig bejelentette, nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy az év elején, amikor az Egyesült Államokban az amerikai futball (NFL) és a baseball csúcsbajnoksága (MLB) is szünetel, felfüggessze a jégkorongliga küzdelmeit.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik