Legenda lila-fehérben: Duane Sutter Újpesten

Vágólapra másolva!
2021.09.10. 08:37
null
Duane Sutter (Fotó: UTE Icehockey Team)
A játékosként négyszeres NHL-bajnok szaktekintély az egyik leghíresebb hokisdinasztia sarja: ezentúl a Megyeri úton igyekszik átadni a fiataloknak nem mindennapi pályafutása alatt szerzett tengernyi tapasztalatát.

– Árulja el, hogyan kerül ilyen játékosmúlttal és referenciával Magyarországra, az Újpesti Jégkorong-akadémia mentoredzői székébe?
– Van egy közös ismerősünk az akadémia sportigazgatójával, Kovács Attilával, Glen Williamson (sokáig a magyar utánpótlás vezetője – a szerk.), ő hívott fel július elején, hogy érdekelne-e a feladat. Elgondolkodtam, aztán Attilával is felvettük a kapcsolatot, számos beszélgetés során igyekeztük tisztázni, mi is lenne a pontos szerepem mentoredzőként. Végül úgy döntöttem, eljövök és megpróbálok segíteni, fejleszteni az akadémiát és az edzőket.

Duane Sutter
Született: 1960. március 16., Viking, Alberta, Kanada
Magassága/testsúlya profiként: 185 cm/86 kg
Posztja: jobbszélső
NHL-draft: 1/17
(1979, New York Islanders)
Klubjai játékosként: Red Deer Rustlers (kanadai/AJHL, 1976–1978), Lethbridge Broncos (kanadai/WCHL, 1977–1980), New York Islanders (amerikai/NHL, 1979–1987), Chicago Blackhawks (amerikai/NHL, 1987–1990)
Klubjai szakvezetőként: Chicago Blackhawks (játékosmegfigyelő, 1990–1992), Medicine Hat Tigers (kanadai/WHL, vezetőedző, 1992), Indianapolis Ice (amerikai/IHL, vezetőedző, 1993–1995), Florida Panthers (amerikai/NHL, másodedző, vezetőedző, játékosfejlesztési igazgató, 1996–2008), Calgary
Flames (kanadai/NHL, játékosfejlesztési igazgató, 2008–2011), Edmonton
Oilers (kanadai/NHL, játékosmegfigyelő, alelnök, 2011–2019), Pittsburgh
Penguins (amerikai/NHL, játékosmeg­figyelő, 2019–2020), Újpesti Jég­korong-akadémia (játékos- és edző­fejlesztési igazgató, 2021–)
Legjobb eredményei játékosként: 4x Stanley-kupa-győztes (1980, 1981, 1982, 1983)

– Mi vonzotta ide négyszeres NHL-bajnokként, korábbi NHL-edzőként, -játékosmegfigyelőként, harmincévnyi munka után a világ legjobb bajnokságából?
– Az elmúlt másfél-két évben már félig-meddig „nyugdíjas üzemmódban” működtem, amihez nagyban hozzájárult az is, hogy megvívtam a harcot a prosztatarákkal. Szerencsére már jól vagyok, de az utóbbi két évben a pihenés volt a legfontosabb. Ezt a megkeresést viszont kimondottan érdekesnek találtam, és nem is kellett csalatkoznom: az akadémia mögött jó emberek állnak, és van néhány kiváló magyar edző, akik kellően lelkesek is, őket is igyekszem még jobbá tenni.

– Az sem lehetett mellékes, hogy a fia, Brody is közel lesz, ő a következő idénytől a Vienna Capitalst erősíti.
– Ráadásul nemcsak ő, de a menyem és az öt hónapos leányunokám is vele tartott Bécsbe, tényleg sokat jelent, hogy remélhetőleg gyakran láthatom őket.

– És mi lesz pontosan a feladata az akadémián?
– A hivatalos titulusom „a játékosok és edzők fejlesztéséért felelős igazgató”. Igyekszem minél többet a jégen lenni, de főbb feladataim közé tartozik az ifjak edzése és az edzők képzése mellett a megfelelő struktúra és a napi rutin kialakítása, a videoelemzések, a jeges és száraz tréningek megtervezése is. Ezenfelül nagy hangsúlyt fektetek a dietetikára, fizioterápiára és sportpszichológiára. És még két fontos elem: a szülőkkel való folyamatos kapcsolattartás – havonta legalább egyszer lesz közös míting –, illetve segítség az angol nyelv elsajátításában, hiszen ez elengedhetetlen a tanuláshoz és fejlődéshez, alapvetés a nívósabb külföldi ligákban.

– Tényleg ritkán fordulnak meg ilyen kaliberű sportági legendák a magyar hokiban: hogyan emlékszik vissza a játékoséveire, kivált a legendás New York Islanders-dinasztiára, amellyel négy bajnoki címet nyert?
– Hú, de rég volt már... Alig voltam húsz, amikor az elsőt nyertük, rögtön az újonc­idényemben, 1980-ban. Fantasztikus emlékek, fantasztikus csapat volt: mint egy nagy család, zseniális társakkal, nagyszerű edzőkkel. Aztán háromszor védtük meg a címünket, ez is kivételes fegyvertény. De a második és harmadik az igazán különleges, mert akkor Brent öcsém is ott játszott, és együtt értünk fel a csúcsra. Fiatal voltam, rengeteget tanultam a csapattársaimtól, ezeket igyekszem most átadni Újpesten is az ifjaknak és családjuknak.

– A sportág egyik legsikeresebb családja az önöké: elárulja, miben rejlik a „Sutter-titok”?
– Elszántság, kemény munka minden egyes nap, minden egyes edzésen és meccsen, mindegy, mi az állás. Emellett légy jó csapattárs, és mindig hallgass az edződre! Ezek voltak a sikerünk kulcsai – ezeket az üzeneteket viszem magammal mindenhová, az újpesti akadémiára is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik